News

Komentari 64

U čemu je kvaka? Zašto je toliko važno obraniti Vicin doktorat?

U čemu je kvaka? Zašto je toliko važno obraniti Vicin doktorat?

Zašto je zataškavanje te packe važnije od ugleda cijelog sveučilišta, kao i vrijednosti svih onih koji su svoje doktorate stekli na znanstveno validan način?

Predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović trenutačno je u centru vrhunskog akademskog skandala.

Njegov doktorat od prije dvije godine, koji je obranio na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, nije, objavio je proljetos portal Index, odrađen po svim znanstvenim i akademskim smjernicama.

Blago rečeno.

No onda je uslijedio kaos. S obzirom na to da je sve izašlo u javnost usred gradonačelničke kampanje Mihanovića za Split, očito je trebalo na sve načine obraniti doktorat još jednom.

Sveučilište u Osijeku formiralo je posebno povjerenstvo koje je još jednom pregledalo doktorat, koje je, pak, zaključilo kako je - znanstveno validan, no treba mu nekih ispravaka. Pa bi se moglo, zaključili su, dodati umetak u već obranjeni doktorat, na osnovu kojeh Mihanović ima i mjesto na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Toliko bizarnu odluku nije mogao braniti ni ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs, inače Mihanovićev stranački kolega. Pa je teška srca izgovorio kako, eto, podloge za takvu odluku nema u zakonima jer, logično, jednom obranjeni doktorat je obranjen. I tu bi trebala biti točka.

No, nažalost, u Hrvatskoj ništa nije onako kako pišu zakoni.

Znanstvene titule posljednjih su godina jako dobile na značaju među političarima, posebno onima koji “pucaju” na neke ozbiljnije funkcije. Nažalost, među sveučilištima (onima preko granice, na primjer) i fakultetima koji političke igre stavljaju ispred znanstvenih i akademskih našao i Ekonomski fakultet u Osijeku.

Zašto je toliko važno obraniti Mihanovićev doktorat? Zašto je zataškavanje te packe važnije od ugleda cijelog sveučilišta, kao i vrijednosti svih onih koji su svoje doktorate stekli na znanstveno validan način? Akademska zajednica morala bi mnogo oštrije i snažnije početi braniti znanost, kvalitetu svoga rada i svojih uspjeha. Jer, ne zaboravite, mladi nisu glupi. Oni najbolji već šalju prijave za - strana sveučilišta.

Najčitaniji članci