Obavijesti

News

Komentari 52

'U četvrtak točne upute o početku normalizacije nastave'

'U četvrtak točne upute o početku normalizacije nastave'
1

Ministrica je istaknula kako se u školske klupe 11. svibnja vraćaju učenici nižih razreda i to samo oni koji udovoljavaju uputama koje su dali epidemiolozi

VIDEO

U školske klupe 11. svibnja vraćaju se samo oni učenici nižih razreda osnovnih škola koji udovoljavaju uputama epidemiologa, a točne upute školama i roditeljima o provedbi nastave nakon početka normalizacije, po riječima ministrice Blaženke Divjak, bit će objavljene u četvrtak.

POGLEDAJTE VIDEO: Tko se vraća u školu?

Pokretanje videa...

02:33

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči užeg kabineta Vlade u srijedu novinarima je rekla kako je njezino ministarstvo danas proučilo nacrt preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za postupan povratak učenika u školske klupe, o čemu će nakon dodatnih pojašnjenja eventualnih nejasnoća točne upute školama i roditeljima biti objavljene sutra.

"Mi smo jučer dobili od HZJZ-a nacrt preporuka a onda smo ih proučili i jutros smo imali sastanak tako da vidimo koje su to još nejasnoće i što još treba u tim njihovim uputama i preporukama doraditi kako bi bile jasne školama", rekla je Divjak.

Divjak otkrila tinejdžerima: 'U maturu neće ići ova pitanja...'
Divjak otkrila tinejdžerima: 'U maturu neće ići ova pitanja...'

Objava preporuka očekuje se sutra, u četvrtak 30. travnja, nakon čega će MZO, kako je istaknula, održati virtualni sastanak s ravnateljima škola i s osnivačima kako bi se kroz sljedećih tjedan dana škole mogle pripremiti da do 11. svibnja i početka normalizacije nastave bude ispunjeno sve što te preporuke, odnosno upute HZJZ-a propisuju.

Ministrica je istaknula kako se u školske klupe 11. svibnja vraćaju učenici nižih razreda i to samo oni koji udovoljavaju uputama koje su dali epidemiolozi, a koje su, kako je naglasila, dosta ograničavajuće i precizne, te stoga ne bi trebalo biti nikakvih nejasnoća. Njima je jasno rečeno da u školu ne smiju dolaziti, primjerice, učenici koji imaju respiratorne probleme, oni koji su to jutro imali temperaturu, zatim učenici kojima netko u obitelji ima takvih problema, ili učenici koji imaju autoimunu bolest itd.

"Znači, cijeli niz bolesti koje učenici mogu imati i ne bi ih u nekim redovitim, normalnim okolnostima sprječavale da dođu u školu, sada će biti jasno napisano da oni ne dolaze u školu, kao što će biti obrađeno i kako i na koji način se radi prihvat i sve drugo", rekla je Divjak.

Zagreb šalje ankete roditeljima no Divjak kaže: Nisu potrebne
Zagreb šalje ankete roditeljima no Divjak kaže: Nisu potrebne

Na novinarsko pitanje bi li i sama, da se nalazi u toj situaciji, poslala svoje dijete u takvim okolnostima u školu, Divjak je naglasila kako se ona ne nalazi u toj situaciji, ali da bi njezino dijete bilo u školi, ako ne bi imalo ovih problema te ako bi škola postupila po svim uputama, a ona morala raditi.

Ministrica je također kazala kako ne očekuje da će biti i takvih škola koje se iz bilo kojeg razloga ne bi mogle pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

"Ne vjerujem da će toga biti. Mi ćemo dati jasne upute. U svakoj školi se to može organizirati u skladu s uputama koje su dane i uz suradnju osnivača, ravnatelja, ministarstva. Kada pročitate upute bit će jasno da one same za sebe daju i roditeljima dosta jasan naputak koja djeca u školu ne trebaju ići", rekla je.

Divjak: Većina učenika godinu će završiti kroz online nastavu
Divjak: Većina učenika godinu će završiti kroz online nastavu

Sve upute o tome kako će se odvijati paralelna nastava za one koji budu i one koji ne budu išli u škole bit će školama upućene sutra a bit će riječ o, kako je rekla Divjak, "jednom mješovitom obliku koji podrazumijeva da se dobro razradi tko što radi".

Most: Vlada mora dati jasne preporuke o povratku u škole

Saborski zastupnici Mosta u srijedu su upozorili da Nacionalni stožer civilne zaštite i Vlada nisu donijeli jasne preporuke o povratku učenika u škole 11. svibnja i osudili prebacivanje odgovornosti ministrice obrazovanja Blaženke Divjak na roditelje.

“Djeci bi trebao biti omogućen povratak u školske klupe. Na koji način će biti omogućen prijevoz djece iz udaljenih mjesta, na koji način i koja osoba će u školi mjeriti djeci temperaturu, kako će učitelji biti zaštićeni i je li im ponuđena adekvatna oprema. Bilo je nekoliko proboja virusa u zdravstvene ustanove, slijedi li to i u školama”, pitala je Sonja Čikotić na konferenciji za novinare.

Zabrinuti su, napomenula je, jer su odgovori na ta pitanja trebali prethoditi odluci Vlade, sa stručnim podlogama na kojima bi se temeljila odluka o povratku djece u školu.

“Izrazito je neprihvatljiva izjava ministrice Blaženke Divjak da se gospodarstvo mora pokrenuti, a djeca moraju ići u škole kako bi roditelji mogli ići na posao. Neozbiljno je odluku prebacivati na roditelje koji nemaju ni desetinu informacija koje imaju resorna ministrica i Nacionalni stožer. Želimo da se ta situacija što prije riješi jer nije riječ o izletu u Samobor, o čemu roditelji mogu odlučiti”, naglasila je Čikotić.

Marko Sladoljev ističe da je puno pitanja, a jako malo odgovora oko povratka djece u školu. "Školu u kojoj sam radio pohađa tisuću učenika, od čega ih je 500 u nižim razredima, radi u tri smjene i pitam ministricu zna li da u Zagrebu postoje takve škole. Riječ je o vrlo malom prostoru i roditelji me svakodnevno pitaju što će biti ako se djeca budu vratila u škole”, kaže Sladoljev.

Za tu situaciju, po njemu, odgovoran je gradonačelnik Milan Bandić, jer roditelji pišu peticije da se izgradi nova škola ili dogradi postojeća. 

“Ministricu i gradonačelnika pozivam da svoja ega i lažna politička prepucavanja ostave sa strane, da dogovore najbolji model za djecu i roditelje u epidemiji jer ne mogu vjerovati da ne mogu naći zajednički jezik oko tako važnog pitanja kao što je povratak u škole", rekao je Sladoljev.

Nacionalni stožer mora donijeti odluku hoće li se djeca vratiti u škole ili će nastaviti s online nastavom. Nijedan roditelj ne želi da mu dijete dobije koronavirus i struka je ta koja treba otkloniti strah, poručili su zastupnici Mosta.

SDP: Nastavna godina mora završiti bez povratka učenika u škole

Vukovarsko-srijemski SDP u srijedu je poručio kako zbog epidemije korona virusa nastavna godina u tijeku mora završiti bez povratka učenike u škole, ističući da djeca "nisu predizborni eksperiment".

"Glavni razlog tomu je što škole nemaju sigurnosne uvjete niti mogu provoditi mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite", kazao je na konferenciji za novinare u Vinkovcima Danijel Pobi, voditelj Koordinacije za obrazovanje SDP-a Slavonije i Baranje.

Istaknuo je da učenici nižih razreda osnovnih škola uopće nemaju poimanje što je to socijalno distanciranje, pa stoga SDP-ov županijski Savjet za obrazovanje u potpunosti podržava saborski prijedlog stranke za dopunu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa