Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
114 komentara

U Europski parlament prolaze tek HDZ, SDP, Živi zid i Most

Anketa koju je za Europski parlament provela Promocija plus nije uzela u obzir Amsterdamsku koaliciji, pa je HDZ apsolutni pobjednik izbora sa šest mandata, SDP ima tri, Živi zid dva, a Most jednog zastupnika

Foto: DPA, Patrik Macek/Pixsell, Dubravka Petrić/Pixsell, Ivica Galović/Pixsell
114 komentara

Europski parlament objavio je prvu skupinu projekcija o tome kako će izgledati njegov politički sastav nakon izbora u svibnju. Nakon predviđenog izlaska Velike Britanije, parlament bi trebao imati 705 mjesta umjesto dosadašnjih 751 zastupnika. Europski pučani kojima pripada HDZ i dalje bi trebali biti najjača politička grupacija, a Socijalisti kojima pripada SDP su sljedeći po jačini. No oboje gube dio zastupničkih mjesta.

Parlament je dao i predviđanja za svaku zemlju članicu EU posebno, pa tako i za Hrvatsku. A u anketi koja je provedena početkom mjeseca, Promocija plus koja je radila za Parlament, nije anketirala snagu Amsterdamske koalicije, nego samo svaku od stranaka u kolaciji posebno, što iskrivljuje stvarnu sliku rezultata. HSS, Glas i IDS kao kralježnica koalicije odvojeno ne prelaze prag od pet posto, ali zajednički imaju dovoljno za barem mandat, a treba podsjetiti da im se pridružio i niz manjih stranaka.

Prema toj anketi, HDZ je apsolutni pobjednik izbora jer uzima šest od 12 mandata u Europskom parlamentu. Potpora im je visokih 32 posto birača. SDP bi dobio tri mandata što su si i postavili za cilj jer im je prema anketi potpora 17,9 posto. U parlament prolazi još samo Živi zid kojem je potpora 12,3 posto i Most s potporom od 7,4 posto. Živi zid dobiva dva zastupnika, Most jednoga.

Zanimljivo je da je prvi sljedeći ispod te četiri stranke START, tek osnovana stranka Dalije Orešković s potporom od 5,2 posto. Iako prelaze izborni prag od pet posto, to im nije dovoljno za mandat.

Europski parlament će redovno objavljivati projekcije. U nekoj od sljedećih je za očekivati da će uključiti Amsterdamsku koaliciju kako bi se dobila realnija slika o raspodjeli mandata. No, ono što je potpuno izgledno po svim anketama je da će HDZ biti pobjednik izbora s pet ili šest mandata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message