Obavijesti

News

Komentari 114

U Europski parlament prolaze tek HDZ, SDP, Živi zid i Most

U Europski parlament prolaze tek HDZ, SDP, Živi zid i Most
2

Anketa koju je za Europski parlament provela Promocija plus nije uzela u obzir Amsterdamsku koaliciji, pa je HDZ apsolutni pobjednik izbora sa šest mandata, SDP ima tri, Živi zid dva, a Most jednog zastupnika

VIDEO

Europski parlament objavio je prvu skupinu projekcija o tome kako će izgledati njegov politički sastav nakon izbora u svibnju. Nakon predviđenog izlaska Velike Britanije, parlament bi trebao imati 705 mjesta umjesto dosadašnjih 751 zastupnika. Europski pučani kojima pripada HDZ i dalje bi trebali biti najjača politička grupacija, a Socijalisti kojima pripada SDP su sljedeći po jačini. No oboje gube dio zastupničkih mjesta.

Parlament je dao i predviđanja za svaku zemlju članicu EU posebno, pa tako i za Hrvatsku. A u anketi koja je provedena početkom mjeseca, Promocija plus koja je radila za Parlament, nije anketirala snagu Amsterdamske koalicije, nego samo svaku od stranaka u kolaciji posebno, što iskrivljuje stvarnu sliku rezultata. HSS, Glas i IDS kao kralježnica koalicije odvojeno ne prelaze prag od pet posto, ali zajednički imaju dovoljno za barem mandat, a treba podsjetiti da im se pridružio i niz manjih stranaka.

Prema toj anketi, HDZ je apsolutni pobjednik izbora jer uzima šest od 12 mandata u Europskom parlamentu. Potpora im je visokih 32 posto birača. SDP bi dobio tri mandata što su si i postavili za cilj jer im je prema anketi potpora 17,9 posto. U parlament prolazi još samo Živi zid kojem je potpora 12,3 posto i Most s potporom od 7,4 posto. Živi zid dobiva dva zastupnika, Most jednoga.

Zanimljivo je da je prvi sljedeći ispod te četiri stranke START, tek osnovana stranka Dalije Orešković s potporom od 5,2 posto. Iako prelaze izborni prag od pet posto, to im nije dovoljno za mandat.

Europski parlament će redovno objavljivati projekcije. U nekoj od sljedećih je za očekivati da će uključiti Amsterdamsku koaliciju kako bi se dobila realnija slika o raspodjeli mandata. No, ono što je potpuno izgledno po svim anketama je da će HDZ biti pobjednik izbora s pet ili šest mandata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.