News

Komentari 18

U hrvatskim skladištima stoji više od 122 tisuće doza cjepiva

U  hrvatskim skladištima stoji više od 122 tisuće doza cjepiva

U skladištima u Hrvatskoj trenutačno se nalaze 121.643 nepotrošene doze cjepiva, piše u nedjelju Jutarnji list navodeći da je Hrvatska utrošila tek 72 posto pristiglih doza, a najviše je neupotrijebljene AstraZenece

Zaključno s jučerašnjim danom, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), u Hrvatsku je stiglo 411.008 doza cjepiva od tri proizvođača koja je odobrila EMA, a utrošeno je tek 72,4 posto.

Prema tim podacima, nalazimo se među zemljama koje imaju najniži postotak upotrebe: prosjek EU je 80 posto.

Najveći udio utrošena cjepiva je onog kompanije Pfizer (87 posto), AstraZenece smo utrošili 60 posto, a najmanje je potrošeno Moderninog cjepiva - 44 posto.

No, na skladištima je ipak najviše AstraZenece jer je dosad stiglo 168 tisuća doza, a potrošeno nešto više od 101 tisuće. Pfizera je stiglo 215.280, a potrošeno 187.695 doza, dok je Moderne došlo svega 57.728, a utrošeno je 25.637 doza.

Sv. Petar Orehovec: Vrlo slab odaziv građana na cijepljenje cijepivom AstraZenece

No, zašto je potrošeno samo 72 posto pristiglih doza, i to u vrijeme kada se govori o ozbiljnom nedostatku cjepiva i puno većem broju zainteresiranih za cijepljenje od broja doza na raspolaganju?

Razloga je, objašnjavaju u HZJZ-u, više. Na prvom je mjestu oprez zdravstvenih vlasti: s obzirom na probleme isporuke, dio cjepiva čuva se za docjepljivanje drugom dozom onih koji su već primili prvu.

Dio problema leži u distribuciji, osobito Pfizerova cjepiva, koje se čuva na izuzetno niskim temperaturama, a dio u sve češćem odbijanju AstraZenece, o kojem cjepitelji posljednjih dana obavještavaju HZJZ, donosi Jutarnji list.

Najčitaniji članci