News

Komentari 10

U Hrvatskoj 246 tisuća turista, promet na 26-27 posto lanjskog

U Hrvatskoj 246 tisuća turista, promet na 26-27 posto lanjskog

Iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) u četvrtak su poručili kako je odmor u Hrvatskoj siguran te kako se turistički djelatnici i ugostitelji drže sigurnosnih preporuka

U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista, izvijestio je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli.

"U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno", rekao je Cappelli na sjednici Vlade.

Dodao je kako je to znak da je Hrvatska "sigurna i prepoznatljiva" turistička zemlja.

Cappelli je te podatke iznio u sklopu rasprave o donošenju Uredbe o izmjeni Zakona o otocima, kojom se povećava količine zdravstveno ispravne vode za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni sa 45 na 85 kubičnih metara godišnje po otočaninu.

Fizičkoj i pravnoj osobi koja obavlja gospodarsku djelatnost na otocima će se, prema današnjoj odluci Vlade, isporučivati zdravstveno ispravna voda za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni do maksimalno 50 posto razlike između stvarne cijene vode i cijene vode koja je jednaka cijeni vode koju plaća ista kategorija korisnika u mjestu iz kojeg se voda isporučuje.

Vodni doprinos smanjuje se za 50 posto

Vlada je današnjom odlukom smanjila vodni doprinos, koji investitor plaća na gradnju građevina uključujući i građevinu koja se ozakonjuje, i to za 50 posto.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je to smanjenje usklađeno s Akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja za 2020. godinu, koji je Vlada donijela u svibnju.

Smanjenje vodnog doprinosa, koji je prihod Hrvatskih voda za 50 posto, odnosi se za sve kategorije obveznika.

Godišnji prihod Hrvatskih voda od vodnog doprinosa tijekom 2019. godine iznosio je 240 milijuna kuna, a godišnji efekt smanjenja vodnog doprinosa iznosi 120 milijuna kuna.

Cappelli: Trenutačni turistički promet na 26-27 posto lanjskog

Turistički promet trenutačno je na 26 do 27 posto u odnosu na lanjski, u Istri i na Kvarneru i veći, a buking nije stao, rekao je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli, najavivši i kako od 4. srpnja kreće oko 80 zračnih linija prema Hrvatskoj iz europskih zemalja.

Cappelli je nakon Vladine sjednice rekao da su se pokretanjem turizma aktivirale i sve druge djelatnosti koje su s njime povezane.

"Od 4. srpnja krećemo sa 80-ak zračnih linija, koridora, prema Hrvatskoj, iz europskih zemalja i to će povećati promet u Splitu i Dubrovniku, gdje je sada smanjen", rekao je Cappelli, dodavši da smo sada negdje na razini od 26 ili 27 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu u šestom mjesecu. 

Naglasio je i da je ponegdje u Istri i na Kvarneru promet i iznad 50 posto u odnosu na lani, što je više od onoga na što je Vlada računala. 

Na pitanje je li testiranje trebalo uvesti bar za neke događaje, poput teniskog turnira, odnosno je li normalno da igrači  dolaze a da se ne testiraju, rekao je da bi volio da se  to pitanje postavi  struci.

"Moramo početi razdvajati tko što može odgovoriti, mogu samo reći da danas imamo povećanje broja gostiju u odnosu na jučer, dakle još uvijek smo prepoznatljivi kao sigurna destinacija, ljudi dolaze, ima malo više upita u smislu događanja zadnjih 24 sata, ali nema zaustavljanja bukinga", istaknuo je Cappelli.

Naglasio je i kako je procjena struke da je epidemiološka situacija došla na tu razinu da trenutačno ne možemo prihvatiti veći broj dolazaka turista u Hrvatsku iz određenih zemalja.

Staničić: U uzlaznom smo turističkom trendu

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić u četvrtak je u Puli izjavio kako u Hrvatskoj trenutno boravi 240 tisuća gostiju, ostvarenje u lipnju i od početka godine je na oko 24-25 posto prošlogodišnjih rezultata, a ocijenio je i kako smo u uzlaznom turističkom trendu.

"U uzlaznom smo trendu kada govorimo o posjećenosti hrvatskih destinacija. Ako ostane ovakva ili slična epidemiološka situacija, za očekivati je da ćemo ostvariti predviđenih 30 posto ukupnog turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, što mislim da je u ovim okolnostima dobar rezultat", rekao je Staničić u izjavi novinarima nakon koordinacijskog sastanka sa svim direktorima turističkih zajednica u Istri. 

Poručio je i kako Hrvatska mora pružiti sliku sigurne zemlje koja vrlo dobro upravlja situacijom u borbi protiv koronavirusa.

Odgovarajući na pitanja novinara kako će se novi porast broja zaraženih od koronavirusa odraziti na turizam i mogu li se očekivati nova otkazivanja dolaska gostiju, direktor HTZ-a istaknuo je kako se Hrvatska do sada jako dobro nosila sa svim izazovima. 

"Činjenica da danas imamo turistički promet proizlazi iz toga da je Hrvatska s Covidom-19 odlično upravljala u odnosu na ostale turističke destinacije na Mediteranu koje su tek otvorile granice i pokrenule određeni turistički promet", rekao je.

Stoga vjeruje da većih implikacija na ovakvu situaciju neće biti, iako je za očekivati da će se uvijek pojaviti neka situacija s novooboljelima jer u Hrvatskoj trenutno boravi oko 240 tisuća gostiju.

Po podacima koje je iznio, turistički promet u lipnju ove godine je na oko 24 posto prometa iz lipnja prošle godine, a od početka godine je na oko 25 posto onoga iz istog razdoblja lani. 

Na pitanje koliko hrvatski turizam može oslabiti novi režim na granici za neke susjedne zemlje, Staničić je naglasio kako su turisti iz Srbije i BiH sveukupno u hrvatskom turizmu zastupljeni puno manje nego neka druga tržišta. No, ti su gosti bitni i značajni za južne destinacije poput makarskog područja.

"Imat ćemo implikacije na turistički promet u tim destinacija, no vjerujem da će se situacija u dogledno vrijeme normalizirati", poručio je. 

Naime, sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite osobe koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije trebaju biti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatska. 

Staničić je istaknuo i kako će se, prema najavama ključnih avio-prijevoznika, avio promet intenzivirati početkom srpnja, što će znatno utjecati na povećanje turističkog prometa ali i na produženje turističke sezone.

Po njegovim riječima, Hrvatska se trenutno u svijetu promovira putem dvije promidžbene kampanje koje su usmjerene na dvije skupine tržišta - tržišta u našem okruženju, gdje je Hrvatska interesantna kao auto destinacija, te udaljenija tržišta koja su  vezana uz avio prijevoz. 

Po podacima koje je iznio direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, trenutno u Istri, po podacima iz sustava e-Visitor, boravi oko 65 tisuća gostiju, što je oko 24 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"No, trend je dobar, brojke se povećavaju iz vikenda u vikend. No, svaki novozaraženi poništava cijeli marketinšku učinak koji radimo na inozemnim tržištima, iako se radi o malim brojkama", rekao je Ivošević. 

Udruga Glas poduzetnika poručuje da je odmor u Hrvatskoj siguran

Iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) u četvrtak su poručili kako je odmor u Hrvatskoj siguran te kako se turistički djelatnici i ugostitelji drže sigurnosnih preporuka.

"Hrvatski turistički djelatnici i ugostitelji drže se preporuka i propisa vezanih za sprečavanje širenja korona virusa i pozivamo sve turiste da dođu u Hrvatsku te države EU da ne zatvaraju granice prema Hrvatskoj. Mi smo ozbiljni i profesionalni",  rekao je član Odbora za ugostiteljstvo i turizam UGP-a Vedran Jakominić.

Iz Udruge u priopćenju navode kako i ove godine turistička sezona na Jadranu puni novinske stupce, ali ne po dobrom.

"Propusti kod organizacije teniskog turnira u Zadru bez pridržavanja propisanih mjera zaštite te neadekvatna reakcija nakon prvih vijesti o zaraženim natjecateljima doveli su u opasnost i ono malo turističke sezone kojoj smo se nadali", ističu iz Udruge.

Napominju pritom kako je izostala pravodobna reakcija Ministarstva turizma i HTZ-a nakon što je vijest o tenisačima pozitivnim na korona virus "poharala sve svjetske medije i izazvala vrlo negativne reakcije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj".

Udruga Glas Poduzetnika, kako ističu, traži potpunu fokusiranost Vlade i spremnost na upravljanje kriznom situacijom.

Ponovili su kako su više puta upozoravali da su izbori raspisani u potpuno pogrešno vrijeme te tvrde da se svakim danom ta tvrdnja sve više pokazuje točnom.

Iz Udruge napominju kako će učiniti sve kako bi spasili turističku sezonu i egzistenciju svojih zaposlenika.

Neke države EU poput Slovenije i Austrije već su najavile mogućnost ponovnog zatvaranja granica prema Hrvatskoj, a mnogo rezervacija za koje su se turistički djelatnici zadnjih mjeseci borili doslovno je otkazano preko noći, ističu iz Udruge upozoravajući da je šteta koja je turizmu i gospodarstvu napravljena velika.

Iz Udruge navode kako su se brojni turisti, njih preko 200 tisuća, proteklih dana na Jadranu mogli uvjeriti u vrhunsku profesionalnost hrvatskih turističkih djelatnika i ugostitelja.

Zbog svega toga, članovi Udruge, turistički djelatnici i ugostitelji, odlučili su poslati poruku domaćim i stranim turistima - "Hrvatska je sigurna, a mi smo profesionalni i držimo se sigurnosnih preporuka!".

Osvrnuvši se na organizaciju turnira u Zadru drže da su namjere bile dobre i cilj je bio pozitivna promocija Hrvatske, ali na žalost napravljeni su propusti i medijski efekt je bio upravo suprotan.