Obavijesti

News

Komentari 5

U Hrvatskoj uhićena dvojica pripadnika ozloglašenog kolumbijskog Zaljevskog klana

U Hrvatskoj uhićena dvojica pripadnika ozloglašenog kolumbijskog Zaljevskog klana

Milan M. (37) i Radivoje Saša V. (33) uhićeni su u Zagrebu temeljem tjeralice taliijanske policije. Sumnjiče ih da su bili dio kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain

VIDEO

Nakon što je u utorak svjetskim medijima odjeknula vijest o rekordnoj zapljeni kokaina talijanske policija te razbijanju dijela mreže zloglasnog kolumbijskog Zaljevskog klana, zagrebačka policija u srijedu je objavila kako su u Hrvatskoj temeljem Europskog uhidbenog naloga (EUN) talijanske policija uhićena dvojica hrvatskih državljana stara 37 i 33 godine.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Milanu M. (37) i Radivoju Saši V. (33), koje sumnjiče da su za narkokartel kamionima prevozili kokain.

Zagrebački policajci su u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu 7. lipnja postupali temeljem EUN-a Talijanske Republike zbog postojanja osnove sumnje da je uhićeni dvojac počinio više kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačke organizacije. Dvojac je uhićen temeljem Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Talijanska policija zaplijenila je preko četiri tone kokaina od kolumbijskog narkokartela
Talijanska policija zaplijenila je preko četiri tone kokaina od kolumbijskog narkokartela

Nakon uhićenja istražitelji su temeljem naloga nadležnog suda pretražili prostorije i vozila kojima se koriste osumnjičeni, a ličko-senjski policajci pretražili su prostore na području Karlobaga koje koristi 33-godišnjak.

Jedna od najvećih zaplijena u Europi 

U obavljenim pretragama pronašli su više mobilnih telefona, prijenosno računalo, digitalnu vagu te od 33-godišnjaka oduzeli automobil Škodu zagrebačkih registarskih oznaka. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojac su predali pritvorskom nadzorniku nakon čega će ih ispitati u nadležnom državnom odvjetništvu radi izvršenja Europskih uhidbenog naloga. U sličnim slučajevima državno odvjetništvo nakon ispitivanja obično od nadležnog suda traži određivanje tzv. ekstradicijskog istražnog zatvora koji može trajati do izručenja državi članici koja ih potražuje.

Podsjetimo, talijanska policija objavila je da su zaplijenili 4,3 tone kokaina, čiju uličnu vrijednost procjenjuju na 240 milijuna eura (oko 1,8 milijardi kuna). Riječ je o jednoj od najvećih zapljena u Europi, kojoj je prethodila međunarodna istraga u sklopu koje su raspisane tjeralice za 38 ljudi u šest zemalja - Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Nizozemskoj i Kolumbiji.

Ubio majku (70) i u stanu čekao policiju? Susjedi: 'Zvonio bi i po stanovima dijelio blagoslove'
Ubio majku (70) i u stanu  čekao policiju? Susjedi: 'Zvonio bi i po stanovima dijelio blagoslove'

Istraga je trajala više od godinu dana, a zaplijenili su i čak 1,85 milijuna eura (oko 14 milijuna kuna) u gotovini. Razbijanje Zaljevskog klana započelo je u listopadu prošle godine uhićenjem vođe skupine Daria Antonia Usuge "Otoniel". Uspoređivali su ga s ozloglašenim kraljem droge Pablom Escobarom, a SAD je za njegovu glavu nudio  pet milijuna dolara (oko 35 milijuna kuna). Nakon sedam godina skrivanja locirali su ga u prašumi u blizini panamske granice. U akciji uhićenja sudjelovali su 500 vojnika i 22 helikoptera.

Slijedili trag - madraca 

Istražitelje je do Otoniela doveo jedan zanimljiv detalj. Naime, kako Otoniel ima problema s leđima i ukliještenim diskovima, svaka seoska  koliba u kojoj se skrivao morala je imati ortopedski madrac. Taj su trag slijedili policajci, a ortopedski madrac pronađen je uz njega i nakon njegova uhićenja.

Početkom svibnja ove godine izručen je SAD-u. Tamo će se, osim za krijumčarenje kokaina, suočiti s optužbama za ubojstva policajaca, seksualno zlostavljanje djece i regrutiranje maloljetnika za članove zloglasnog kartela.

Procjenjuje se da je Zaljevski klan odgovoran za krijumčarenje između 180 i 200 tona kokaina godišnje te da ima oko 1800 članova regrutiranih uglavnom iz krajnje desničarskih paramilitarnih skupina.

Katarci se ne šale: Navijači, ako vas na Mundijalu uhvatimo s kokainom, slijedi smrtna kazna
Katarci se ne šale: Navijači, ako vas na Mundijalu uhvatimo s kokainom, slijedi smrtna kazna

Talijanski istražitelji, koji su zadali težak udarac Zaljevskom klanu, tvrde da su tijekom istrage razotkrili gustu mrežu veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i europskih kupaca povezanih s talijanskim kriminalnim organizacijama koje djeluju širom Italije uključujući i Kalabriju iz koje potječe 'Ndrangheta.

Policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od svibnja prošle godine, što im je omogućilo da identificiraju "važne posrednike" u globalnom sustavu trgovine drogom i "znatan broj" prijevoznika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa