News

Komentari 0

U Hrvatsku dosad stiglo 11.590 izbjeglica iz Ukrajine

U Hrvatsku dosad stiglo 11.590 izbjeglica iz Ukrajine

Njih 202 stiglo je u zadnja 24 sata, a oko tisuću ih je smješteno na području Slavonije, izvijestio je u petak Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite

U Hrvatsku je dosad stiglo 11.590 osoba izbjeglih iz ratom pogođenih područja Ukrajine, od njih 202 u zadnja 24 sata, a oko tisuću ih je smješteno na području Slavonije, izvijestio je u petak Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite.

- Posložili smo sve elemente, od prihvata do smještaja i zbrinjavanja te integracije izbjeglica u Hrvatskoj. Niti jedna osoba nije u situaciji da nije zbrinuta ili da nema odgovarajuću propisanu skrb - izjavio je Trut nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, predstavnicima županijskog Stožera Civilne zaštite i organizacija uključenih u prihvat izbjeglica.

Istaknuo je da su raspisani natječaji za kolektivne smještaje, a isto tako i javni poziv za ponudom smještaja privatnih osoba koje za to imaju mogućnosti, uz naknadu određenih troškova koje bi imali u zbrinjavanju izbjeglica.

Mislim da smo u svakom segmentu korak ispred događaja, što je u organizacijskom smislu dobro, ocijenio je Trut.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je da djelatnici ove humanitarne organizacije izbjeglicama pružaju psihosocijalnu podršku, rade na spajanju obitelji i prijenosu informacija između razdvojenih članova obitelji te osiguravaju humanitarnu pomoć.

Osobe koje su u privatnom smještaju obilazimo na tjednoj bazi, a u objektima kolektivnog smještaja smo svaki dan, kazao je Markt.

Načelnik osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite Mato Lukić izvijestio je da je u smještajnim jedinicama, koje su osigurali Stožer i Ravnateljstvo CZ-a, smješteno oko 200 osoba, a dodatnih 200-tinjak u objektima privatnog smještaja koje obilaze predstavnici Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb i druge službe.

Ustvrdio je da u ovom trenutku nema većih problema u procesu prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine, kao i da postoje zainteresirani poslodavci koji su iskazali interes za njihovo zapošljavanje, a kojima je kontakt s tražiteljima posla omogućen u nedavno otvorenom osječkom info-centru za izbjeglice.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Najčitaniji članci