News

Komentari 2

U iskrcaju medicinske opreme iz Kine sudjeluju i izviđači RH

U iskrcaju medicinske opreme iz Kine sudjeluju i izviđači  RH

Od izbijanja krize uzrokovane korona virusom, izviđači su u Zagrebu, Splitu i Rijeci sudjelovali u brojnim volonterskim akcijama – postavljali su trijažne prijemne punktove ispred bolnica, uređivali Arenu Zagreb itd.

Posljednjih nekoliko dana deseci volontera Saveza izviđača Hrvatske, djelujući kroz sustav civilne zaštite, okupljaju se na zagrebačkoj zračnoj luci kako bi pomogli u iskrcaju medicinske i zaštitne opreme, nužne za suzbijanje pandemije korona virusa.

Oprema se avionima doprema iz Kine, a nakon što ju volonteri iskrcaju iz aviona i pretovare u kamione, dostavlja se širom Hrvatske – bolnicama, domovima zdravlja, javnim službama i drugim institucijama. Samo u posljednjih 5 dana izviđači i pripadnici Civilne zaštite iskrcali su i u kamione prebacili više od 200 tona opreme iz 4 aviona, a u narednih tjedan dana očekuje se dolazak još najmanje 3 aviona puna opreme.

Ovo nije prva akcija ovakve vrste u doba krize u koju su uključeni volonteri Saveza izviđača. Na području čitave Hrvatske organizirali su stotine izviđača volontera koji su se priključili pričuvnom sastavu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Od izbijanja krize uzrokovane korona virusom, izviđači su u Zagrebu, Splitu i Rijeci sudjelovali u brojnim volonterskim akcijama – postavljali su trijažne prijemne punktove ispred bolnica, uređivali Arenu Zagreb i druge ustanove u svrhu prenamjene u sekundarne bolnice, a dodatno su se angažirali kada je Zagreb pogodio razoran potres prije mjesec dana.

Stotinjak izviđača tada je, netom nakon potresa i u svega nekoliko sati, zajedno s drugim pripadnicima civilne zaštite, na trgu Franje Tuđmana podiglo čitavo šatorsko naselje za eventualne žrtve potresa.

- Vještine, znanja i organizacijske sposobnosti koje izviđači i inače posjeduju od velike su koristi u ovakvim izvanrednim situacijama. Izviđači i inače služe zajednici, a ovo je prilika da, kao najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj, dodatno stavimo zajednici i društvu na raspolaganje naše volontere i naše iskustvo. U cijeloj ovoj krizi odlično surađujemo s Ravnateljstvom civilne zaštite i vjerujem da će nam ovo iskustvo svima pomoći i u bližoj budućnosti da budemo spremniji i još organiziraniji – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, dodajući kako je glavni izviđački pozdrav Budi pripravan!

Iako im je i samima potres uništio radne prostorije u Zagrebu, izviđači nisu posustali u svom djelovanju te osim volonterskih akcija koje trenutno provode u sklopu civilne zaštite, organiziraju i brojne druge aktivnosti za svoje članove, ali i ostalu djecu i mlade.

Izradili su posebnu Internet platformu nazvanu Izviđalica (izvidalica.scouts.hr) na kojoj članovima, ali i svim drugim zainteresiranim korisnicima nude razne zanimljive sadržaje.

- Iako je nama izviđačima rad s djecom u prirodi osnova djelovanja, u ovo krizno doba kada to nije moguće, morali smo se prilagoditi. Osmislili smo za djecu i mlade brojne online sadržaje – od igara, kvizova i izviđačkih izazova do serije videa u kojima ih podučavamo znanjima i vještinama koje mogu steći iz sigurnosti doma. Svaki dan snimimo novi video poput planinarenje od doma, orijentacija od doma, vezanje i primjena čvorova i sl. – rekao je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

U Savezu izviđača zaključuju kako će njihovi volonteri i dalje biti na raspolaganju za sve moguće krizne situacije, ali da se ipak nadaju da će se čim prije moći vratiti prirodi i redovnim aktivnostima.

Najčitaniji članci