Obavijesti

News

Komentari 2

U iskrcaju medicinske opreme iz Kine sudjeluju i izviđači RH

U iskrcaju medicinske opreme iz Kine sudjeluju i izviđači  RH
5

Od izbijanja krize uzrokovane korona virusom, izviđači su u Zagrebu, Splitu i Rijeci sudjelovali u brojnim volonterskim akcijama – postavljali su trijažne prijemne punktove ispred bolnica, uređivali Arenu Zagreb itd.

VIDEO

Posljednjih nekoliko dana deseci volontera Saveza izviđača Hrvatske, djelujući kroz sustav civilne zaštite, okupljaju se na zagrebačkoj zračnoj luci kako bi pomogli u iskrcaju medicinske i zaštitne opreme, nužne za suzbijanje pandemije korona virusa.

Oprema se avionima doprema iz Kine, a nakon što ju volonteri iskrcaju iz aviona i pretovare u kamione, dostavlja se širom Hrvatske – bolnicama, domovima zdravlja, javnim službama i drugim institucijama. Samo u posljednjih 5 dana izviđači i pripadnici Civilne zaštite iskrcali su i u kamione prebacili više od 200 tona opreme iz 4 aviona, a u narednih tjedan dana očekuje se dolazak još najmanje 3 aviona puna opreme.

Dinamovci i 'Palčići' pokreću humanitarnu akciju za Petrovu
Dinamovci i 'Palčići' pokreću humanitarnu akciju za Petrovu

Ovo nije prva akcija ovakve vrste u doba krize u koju su uključeni volonteri Saveza izviđača. Na području čitave Hrvatske organizirali su stotine izviđača volontera koji su se priključili pričuvnom sastavu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od izbijanja krize uzrokovane korona virusom, izviđači su u Zagrebu, Splitu i Rijeci sudjelovali u brojnim volonterskim akcijama – postavljali su trijažne prijemne punktove ispred bolnica, uređivali Arenu Zagreb i druge ustanove u svrhu prenamjene u sekundarne bolnice, a dodatno su se angažirali kada je Zagreb pogodio razoran potres prije mjesec dana.

Stotinjak izviđača tada je, netom nakon potresa i u svega nekoliko sati, zajedno s drugim pripadnicima civilne zaštite, na trgu Franje Tuđmana podiglo čitavo šatorsko naselje za eventualne žrtve potresa.

- Vještine, znanja i organizacijske sposobnosti koje izviđači i inače posjeduju od velike su koristi u ovakvim izvanrednim situacijama. Izviđači i inače služe zajednici, a ovo je prilika da, kao najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj, dodatno stavimo zajednici i društvu na raspolaganje naše volontere i naše iskustvo. U cijeloj ovoj krizi odlično surađujemo s Ravnateljstvom civilne zaštite i vjerujem da će nam ovo iskustvo svima pomoći i u bližoj budućnosti da budemo spremniji i još organiziraniji – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, dodajući kako je glavni izviđački pozdrav Budi pripravan!

Tom (99) je hodanjem prikupio čak 16 mil. dolara za zdravstvo
Tom (99) je hodanjem prikupio čak 16 mil. dolara za zdravstvo

Iako im je i samima potres uništio radne prostorije u Zagrebu, izviđači nisu posustali u svom djelovanju te osim volonterskih akcija koje trenutno provode u sklopu civilne zaštite, organiziraju i brojne druge aktivnosti za svoje članove, ali i ostalu djecu i mlade.

Izradili su posebnu Internet platformu nazvanu Izviđalica (izvidalica.scouts.hr) na kojoj članovima, ali i svim drugim zainteresiranim korisnicima nude razne zanimljive sadržaje.

- Iako je nama izviđačima rad s djecom u prirodi osnova djelovanja, u ovo krizno doba kada to nije moguće, morali smo se prilagoditi. Osmislili smo za djecu i mlade brojne online sadržaje – od igara, kvizova i izviđačkih izazova do serije videa u kojima ih podučavamo znanjima i vještinama koje mogu steći iz sigurnosti doma. Svaki dan snimimo novi video poput planinarenje od doma, orijentacija od doma, vezanje i primjena čvorova i sl. – rekao je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Kovači donirali bolnici u Livnu: 'Iznos donacije? Ma, boli glava'
Kovači donirali bolnici u Livnu: 'Iznos donacije? Ma, boli glava'

U Savezu izviđača zaključuju kako će njihovi volonteri i dalje biti na raspolaganju za sve moguće krizne situacije, ali da se ipak nadaju da će se čim prije moći vratiti prirodi i redovnim aktivnostima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto