News

Komentari 3

U KBC-u Split operiraju djecu minimalno invazivnim načinom

U KBC-u Split operiraju djecu minimalno invazivnim načinom

Dječja kirurgija Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split jedina je kirurgija u Hrvatskoj koja radi operacije ljevkastih ili udubljenih prsa kod djece i to na minimalno invazivan način

Predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split Zenon Pogorelić u razgovoru za Hinu pojašnjava kako ljevkasta prsa nisu česta anomalija, te da svima nije nužna operacija. 

Operiranje minimalno invazivnim putem

Godišnje se u Splitu operira šestoro do desetoro djece, uglavnom iz Hrvatske. Operacijom se udubljenje u području prsne kosti potpuno ispravlja. Anomalija najčešće izaziva psihološke poteškoće u djece, obzirom da nagrđuje izgled prsnog koša. 

- Operacija se izvodi minimalno invazivnim putem, tako da se pod kontrolom kamere prolazi posebno dizajniranom pločom iza prsne kosti, ploča se prethodno modelira za svakog bolesnika individualno, te se na kraju ploča okrene za 180 stupnjeva, čime se deformitet potpuno ispravi - otkriva Pogorelić. 

Poslijeoperacijski tijek je uglavnom uredan, prvih dana nakon operacije potrebna je jaka analgezija zbog boli, ali već nakon nekoliko dana djeca se vraćaju u normalu. U bolnici borave prosječno pet do šest dana, dodao je.

Na tom se odjelu obavlja puno minimalno invazivnih zahvata, odnosno tijekom operacije liječnici ne rade velike rezove već ih obavljaju laparoskopski, torakoskopski i artroskopski. To znači da kroz male otvore izvode operacijske zahvate u trbuhu i prsištu djeteta.

- Nije svejedno radi li se bebi rez na trbuhu ili kroz tri mala otvora. Dijete se nakon laparoskopske operacije oporavi za dva do tri dana i ide kući, puno je manje komplikacija, brži je oporavak, manja je bol, ugodnije je za pacijenta, a i kozmetički efekt je značajno bolji - kaže Pogorelić.

Klinika za dječju kirurgiju trenutno je u postupku stjecanja statusa Referentnog centra Ministarstva zdravstva za minimalno invazivnu kirurgiju dječje dobi.

- Kada sam došao u kliniku, odlazio sam vlastitim angažmanom u Francusku i Njemačku na edukaciju, gdje sam boravio po nekoliko mjeseci. Potom sam znanje prenio na mlađe kolege nakon čega smo počeli raditi te zahvate. Danas već laparoskopski operiramo novorođenčad staru pet dana, a radimo i velike operacije kao što su odstranjenje slezene, resekcija crijeva i operacije na bubrezima - ističe Pogorelić.

Pacijenti iz Splita, Dalmacije, ostatka Hrvatske i BiH

Pacijenti na splitskoj Dječjoj kirurgiji najvećim su dijelom djeca iz Splitsko-dalmatinske županije, sa šireg područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra. No ima ih i iz BiH, kao i Zagreba, Osijeka, Rijeke i drugih hrvatskih gradova. 

Raspolažu s 35 kreveta, od čega ih se šest nalazi na Jedinici intenzivne njege, kao i dva apartmana za boravak roditelja uz dijete. Uz to imaju polikliniku u kojoj svaki dan pacijenti na raspolaganju imaju dvije ambulante, a jednom tjedno tri ambulante. O malim bolesnicima brine osam specijalista, tri specijalizanta i 44 medicinske sestre.

Pogorelić kaže da mogu dobro funkcionirati sa postojećim brojem ljudi, iako odrađuju prekovremene sate, no za idealne uvjete potrebna su im još tri liječnika i nekoliko sestara.

Instrumentarij stalno obnavljaju, no složeniju aparaturu nabavljaju uglavnom donacijama. Do nedavno su na odjelu imali krevetiće za djecu koji su bili stari 35 godina, nakon čega su nabavili nove, a sada žele krevete za veću djecu.

- Prikupljamo donacije za krevete pa i ovim putem molimo zainteresirane donatore da nam se jave. Želimo djeci pružiti kakav takav komfor - poručuje Pogorelić. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci