News

Komentari 29

U KBC-u Zagreb, najvećoj bolnici u zemlji, cijepljeno je 74 posto liječnika i tek 38 posto sestara

U KBC-u Zagreb, najvećoj bolnici u zemlji,  cijepljeno je 74 posto liječnika i  tek 38 posto sestara

Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić podatke od 74 posto cijepljenih liječnika i svega 38 posto sestara objasnio bezrazložnim nepovjerenjem u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika

Zadovoljni smo odazivom liječnika, ali ne i sa sestrama, izjavio je Ante Ćorušić u četvrtak na obilježavanju Dana ljubičaste vrpce, govoreći o situaciji u KBC-u u doba pandemije.

Ćorušić ističe da imaju dovoljno cjepiva za procjepljivanje svih djelatnika, a cijepili su ih AstraZenecinim, Pfizerovim i Moderninim cjepivom.

Zagreb: KBC Sestre milosrdnice u iščekivanju pacijenata iz Siska i okolice

"Problem je u neodazivu sestara i nepovjerenju u cjepivo, za što nema razloga, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima", rekao je Ćorušić. 

U KBC-u Zagreb trenutno je 49 djelatnika pozitivno na covid ili u samoizolaciji, a među njima su četiri liječnika i deset medicinskih sestara. Preostali zaraženi pripadaju ostalom bolničkom osoblju. 

Ćorušić ističe da je zbog porasta broja zaraženih situacija u bolnici nešto lošija nego prethodnih tjedana, no njihov covid odjel dobro funkcionira i sve svoje pozitivne pacijente sami zbrinjavaju.

Najviše problema imaju na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, gdje prihvaćaju i pacijente koji gravitiraju KB-u Dubrava.

"S obzirom da je KB Dubrava prenamijenjena u covid bolnicu, većina njihovih hitnih slučajeva dolazi nama, tako da u jednom danu pregledamo i 387 pacijenata", kaže Ćorušić. 

Obilježen Svjetski dan ljubičaste vrpce 

Godinu dana nakon potresa i izbijanja pandemije, ravnatelj ističe da je u KBC-u Zagreb hladni pogon reduciran za 20 posto, no akutni bolesnici svi na vrijeme dobivaju uslugu. Nitko nije bio odbijen, što uključuje i one s epilepsijom, te onkološke, hematološke i pedijatrijske bolesnike. 

KBC Zagreb danas je obilježio Svjetski dan ljubičaste vrpce, posvećen podizanju svijesti o epilepsiji, od koje u Hrvatskoj boluje oko 45.000 ljudi, a oko 7000 ih se liječi od teških i kompleksnih oblika te bolesti. 

Predstojnica Klinike za neurologiju Ervina Bilić istaknula je da u KBC-u Zagreb oboljelima od epilepsije pružaju skrb na svjetskoj razini, od invazivne dijagnostike do liječenja najtežih oblika bolesti.   

"Epilepsija je bolest koja i danas predstavlja značajan medicinski i javnozdravstveni problem, posebno među trudnicama i starijim osobama. No, bolesnici koji na vrijeme dobiju dijagnozu i liječenje imaju bolju kontrolu bolesti i zadovoljavajuću kvalitetu života", istaknula je Željka Petelin Gadže, voditeljica Odjela za epilepsiju.

U 70 posto oboljelih lijekovima se postiže kontrola bolesti, a preostali bolesnici kandidati su za neurokirurško liječenje, koje se također obavlja u KBC-u Zagreb.

U Hrvatskoj su primjetni pozitivni pomaci u destigmatizaciji oboljelih od epilepsije, a unatoč pandemiji zadržan je kontinuitet skrbi za te bolesnike. 

Oboljeli od epilepsije mogu se cijepiti protiv covida, no epilepsija nije indikacija za prioritetno cijepljenje, rečeno je na konferenciji.

Najčitaniji članci