Obavijesti

News

Komentari 4

U Lokve se nakon pandemijske pauze vraća 'Žabarska noć', hit natjecanje žaba u skoku u dalj

U Lokve se nakon pandemijske pauze vraća 'Žabarska noć', hit natjecanje žaba u skoku u dalj
5

Noć je to poznata u cijelom Gorskom kotaru, ali i šire - žabe se natječu u skoku u dalj, a njihovi vlasnici u tome koji će žabu dalje potjerati. Pobjednička žaba na pijedestal se penje u 2.30 i ne, neće biti pojedena

Nakon preduge pandemijske pauze, u Lokve u Gorskom kotaru u subotu navečer vraća se naširoko poznata lokalna tradicija - lokvarska Žabarska noć. Noć je to u kojoj se žabe natječu u skokovima, a njihovi "treneri" u vještini koji će svoju žabu natjerati da skoči što dalje. Ili da skoči uopće. Bude, naime, i tvrdoglavih, koje ne mrdaju s mjesta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Dosad 44. po redu Žabarska noć održat će se 3. lipnja od 20 sati, a dan poslije i Dječja žabarska noć, obje u Društvenom kulturnom domu Žaba (Domu kulture). 

Lokve: Održana 37. žabarska no?

- Kome će se sreća nasmiješiti, tko će žabu pretvoriti u princa, tko pak odnijeti bogate nagrade za najbolji skok, a tko najbolju tombolu, poručuju Lokvarci, organizatori ove tradicije. Sve informacije, kao i rezervacije stolova-žabljih skakonica, moguće je dobiti u Općini Lokve na 051/831-255 ili na 091/404-0115. 

Lokve: Održana 37. žabarska no?

Prva serija skokova počet će u 20.30, slijede zatim još dva kruga, uz glazbenu pratnju grupe Homer. U ponoć nastupa Ivana Kovač, kći legendarnog Mate Miše Kovača, bivša pjevačica grupe Magazin. Žaba pobjednica na pijedestal će se popeti u 2.30 sati, kad kreće podjela pokala i nagrada. Ovogodišnja je Žabarska noć uvod u Lokvarsko ljeto - niz događanja u tom goranskom mjestu u kojem će ovoga ljeta glavna atrakcija svakako biti ispražnjeno Lokvarsko jezero. Ono se zbog čišćenja prazni tek svakih dvadesetak godina, kad posjetitelji imaju jedinstvenu priliku vidjeti što se sve skriva na dnu jezera - poplavljena stara cesta, obrti i kuće, gostiona...