Obavijesti

News

Komentari 0

U Mađarskoj zbog porasta brojki traže transparentne podatke, vlada bez komentara

U Mađarskoj zbog porasta brojki traže transparentne podatke, vlada bez komentara

Stručnjaci kažu da bi veća transparentnost vlade pomogla povećati stopu cijepljenja i ublažiti porast novozaraženih

VIDEO

Stručnjaci za javno zdravstvo i novinari u Mađarskoj, ali i drugim dijelovima centralne i istočne Europe, zahtijevaju veću transparentnost i detaljne podatke o epidemiji Covid-19. U mnogim slučajevima do podataka je gotovo nemoguće doći, a stručnjaci smatraju da bi javnost tih podataka mogla pomoći.

Dr. Zoltan Komaromi, obiteljski doktor u Budimpešti, izjavio je da bi mađarska vlada trebala "otkriti podatke za svaki slučaj zaraze, koje je cjepivo pacijent primio, kada ga je primio i težinu svake bolesti u odnosu na cijepljenje", prenosi Euronews.

U Mađarskoj su ovog tjedna stope zaraze koronavirusom srušile sve rekorde, a dnevni broj umrlih po gradu najviši je na svijetu. Bez obzira na tešku situaciju, građani su sumnjičavi prema cjepivu, a stručnjaci vjeruju da je razlog tome manjak službene komunikacije na temu epidemije. Mađarska je jedno vrijeme bila vodeća država u Europi po cijepljenju, no u zadnje vrijeme brojke cijepljenih drastično padaju. Gotovo 30% odrasle populacije nije primilo niti jednu dozu. Stanje procijepljenosti je uz labave mjere u Mađarskoj rezultiralo sedmodnevnim prosjekom od 200 umrlih po danu.

Austrijski plan: Ne želiš se cijepiti? Platit ćeš 27.000 kuna
Austrijski plan: Ne želiš se cijepiti? Platit ćeš 27.000 kuna

Vlade drugih zemalja, poput SAD-a, UK-a i Njemačke objavljuju detaljne online nadzorne ploče na kojima korisnici mogu, putem interaktivnih karata, grafikona i drugih podataka, saznati ono što ih zanima.

S druge strane, mađarske stranice objavljuju samo osnovne podatke o novozaraženima i umrlima, bez vizualizacije podataka koji pokazuju relativni porast ili pad.

Illes Szurovecz, novinar mađarske novinske web stranice 444.hu, kaže da su podaci koje vlada objavljuje nedostatni za dobivanje jasne slike o tome kako se pandemija razvija, te da su informacije koje daju neprozirne i da ih je teško pratiti. Mađarska vlada i Nacionalni centar za javno zdravstvo još nisu odgovorili na zahtjeve.

Prošlog mjeseca je Mađarsko nacionalno tijelo za zaštitu podataka i slobodu informacija objavilo priopćenje u kojem od vlade zahtijevaju da gradonačelnicima objavi podatke o infekcijama na općinskoj razini. U priopćenju su naveli da gradski čelnici i građani  "moraju znati brojke kako bi donijeli odluke o tome kako se zaštititi od pandemije". Vladino skrivanje službenih brojeva stvorilo je probleme u Rusiji i Češkoj.

U Mađarskoj stručnjaci i novinari nerijetko uzmu stvari u svoje ruke i potrude se doći do informacija koje vlada zadržava. U nedostatku detaljnih službenih podataka, mnogi mađarski novinari pokušali su izvještavati iz bolnica kako bi dobili jasniju sliku stanja na terenu. Međutim, mađarska vlada zabranila je novinarima ulazak u medicinske ustanove kako bi izvještavali o pandemiji i zabranila medicinskom osoblju da daje intervjue.

Slovačka će starijima od 60 godina platiti da se cijepe
Slovačka će starijima od 60 godina platiti da se cijepe

Szurovecz se s tom odlukom ne slaže i smatra da bi, kada bi medije pustili u bolnice i kada bi o liječničkom radu izvijestili građane, da bi ljudi puno opreznije donosili neke odluke.

Tijekom porasta pandemije prošlog ožujka, više od dvadesetak mađarskih medija poslalo je otvoreno pismo vladi tražeći veću transparentnost. U pismu su naveli da nemogućnost pristupa bolnicama onemogućuje izvještavanje o pogoršanju stanja u njima, stvarajući lažnu sliku o ozbiljnosti situacije.

Mađarska vlada tvrdi da je testiranje neučinkovito sredstvo za kontrolu pandemije i da samo masovno cijepljenje može spasiti živote. Također tvrde da je visoka službena stopa smrtnosti u zemlji rezultat širih kriterija za pripisivanje smrti COVID-19. Tijekom komentara u mađarskom parlamentu ovog tjedna, oporbeni zastupnik upitao je premijera Viktora Orbana zašto je stopa smrtnosti od COVID-19 u Mađarskoj toliko viša od nekih njezinih susjeda.

Orban je negirao veću stopu smrtnosti u zemlji u usporedbi s bilo gdje drugdje i rekao da je to uvreda za napore mađarskih liječnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca