U Madridu šteta 1,4 milijarde eura zbog snijega | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

U Madridu šteta 1,4 milijarde eura zbog snijega

U Madridu šteta 1,4 milijarde eura zbog snijega
6

VIDEO

Tjedan dana od kada se snježna oluja obrušila na Madrid očišćeno je 26 posto ulica glavnog grada Španjolske gdje se stanovnici i dalje suočavaju s poledicom te neispražnjenim kantama smeća, a gradonačelnik kaže da je ukupna šteta procijenjena na gotovo 1,4 milijarde eura.

Pogledajte video: Madrid je bio zatrpan

Pokretanje videa...

Madrid - specka 01:22

"Ima problema kod mene u četvrti Bellas Vistas", kaže Daniel Erhardt, jedan od oko 411 hrvatskih državljana u Madridu.

Bellas Vistas ili u prijevodu "Lijepi pogledi" nalazi se na sjeveroistoku grada. "Čisti prolazi su samo tamo gdje su susjedi sami očistili. Ulice su još uvijek prekrivene snijegom i ledom. Smeće se ne odvozi", dodaje Daniel.

Takva je situacija u čitavom gradu nakon što je prije tjedan dana, u petak i subotu, padao snijeg 33 sati bez prestanka. Dosad su očišćene 2443 ulice, što je 26 posto svih ulica u Madridu, podatak je od petka.

Lopate se prodaju po 60 eura, nitko ovdje nema zimske gume
Lopate se prodaju po 60 eura, nitko ovdje nema zimske gume

Nedostatak ralica, lopata i soli u gradu u kojem takav snijeg nije padao desetljećima izazvao je kolaps.

Među očišćenim ulicama je Cartagena, u širem centru, gdje se na broju 71 nalazi hrvatska pizzerija "Dos Amigos".

"U petak smo počeli motorima dostavljati pizzu, ali samo po glavnim cestama", kaže Tanja iz pizzerije otvorene 2013. Smeće je odvezeno samo s lijeve strane ulice.Tri dana uopće nije bilo moguće ući u grad niti kamionima sa svježom hranom.

"U ponedjeljak je bilo nestašice kod mene u samoposluzi", kaže Daniel koji radi u odjelu za jamstva banke BNP Paribas.

Heavy snowfall in Madrid

Desna vlada Madrida procijenila je ukupnu štetu na blizu 1,4 milijarde eura te traži od španjolske vlade da glavni grad i okolicu sa 6,6 milijuna stanovnika proglasi zonom katastrofe. Španjolska lijeva vlada nije se očitovala o tom zahtjevu prema kojem bi trebala sudjelovati u financiranju oporavka.

Oštećeno je 700.000 od ukupno 1,8 milijuna stabala, izvijestila je vlast u Madridu. Glavni park El Retiro, gdje se nalaze slomljene grane, mogao bi ostati zatvoren još danima.

Gradski autobusi ponovo voze premda su neke linije još uvijek zatvorene. Vlakovi nesmetano izlaze iz Madrida i ulaze u njega, a aerodrom radi s 90 posto kapaciteta. Premda je posljednjih pet dana sunčano, zbog niskih temperatura snijeg se sporo topi.

 

Gradska oporba optužila je gradonačelnika da nije na vrijeme reagirao niti nabavio potrebnu opremu za čišćenje premda je meteorološka služba nekoliko dana unaprijed najavljivala "povijesni snijeg" u Madridu.

Gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida odgovorio je kako nitko nije mogao biti spreman za "snježni cunami" te da je napadalo više snijega nego se predviđalo. U Madridu je prije tjedan dana bilo pola metra snijega.

Stanovnici navikli na suhe i sunčane zime u Madridu suočavaju se i sa širenjem koronavirusa nakon božićnih blagdana. U petak je uveden policijski sat od 23 sata. Dosad se od ponoći do 6 ujutro nije smjelo boraviti na ulici kako bi se zaustavilo širenje virusa. Kafići i restorani od ponedjeljka će biti otvoreni do 22 sata.

U Madridu je - ledeno doba...
U Madridu je - ledeno doba...

Istovremeno nekoliko stotina vojnika, zaposlenici gradske čistoće i pripadnici službi za hitne intervencije lopatama čiste ulice. Oslobađaju put kamionima čistoće prema pretrpanim kantama za smeće ispred zgrada.

"Svi čekaju da se Madrid vrati u normalu", kaže Daniel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene
Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)
TUGA U SLAVONIJI

Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)

Iz policije su kratko izvijestili javnost o nesreći te dodali kako slijedi detaljan očevid. Više informacija o uzrocima nisu mogli iznijeti