Obavijesti

News

Komentari 269

U Meggle mlijeku je čak sedam puta veća količina aflatoksina

U Meggle mlijeku je čak sedam puta veća količina aflatoksina
4

Povećane količine aflatoksina nađene su u trajnom mlijeku Dukat 3,8 posto mliječne masti, mlijeku Meggle 2,8 posto, Lidl 2,8 posto te Mercator 2,8 posto

VIDEO

Od ukupno 12 uzoraka mlijeka uzetih s polica trgovina, u četiri uzorka pronađena je nedozvoljena razina aflatoksina, pokazali su rezultati analize. Na analizu su uzete četiri vrste mlijeka iz Hrvatske, pet iz BiH i tri iz Europske unije. Od hrvatskih mlijeka u dva su pronađene povećane količine aflatoksina, izvijestio je pomoćnik ministra zdravlja za sanitarnu inspekciju Ivo Afrić.

Radi se o trajnom mlijeku Dukat 3,8 posto mliječne masti u kojem je nađeno 0,081 mikrograma aflatoksina po kilogramu (Rok trajanja 15.5.2013.), te o trajnom mlijeku Meggle 2,8 posto mliječne masti u kojem je razina aflatoksina bila čak sedam puta veća od dozvoljene, odnosno 0,364 mikrograma po kilogramu (Rok trajanja 3.8. 2013.).

Povišene količine aflatoksina pronađene su i u dva mlijeka iz BiH - u trajnom mlijeku robne marke Mercator 2,8 posto mliječne masti (rok trajanja 16.5. 2013.) u kojem je nađeno 0,15 mikrograma aflatoksina po kilogramu, i u trajnom mlijeku robne marke Lidl 2,8 posto  mliječne masti (rok trajanja 30.6. 2013.) u kojem je bilo 0,07 mikrograma aflatoksina po kilogramu. 

POGLEDAJTE KOJA MLIJEKA SU ISPRAVNA

Sva navedena mlijeka, koja su proizvedena u siječnju ove godine, se povlače iz prodaje, s tim da će na Dukatovom mlijeku ponovno provesti analizu na reprezentativan način kako bi se mogla donijeti ocjena za cijelu seriju, jer je ovaj uzorak bio premali. 

Analizu je proveo ovlašteni službeni laboratorij zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji je akreditiran za tu vrstu analize.

Iz Ministarstva poljoprivrede su priopćili kako se sva mlijeka testiraju i kontroliraju, a posebna pozornost obraća se na mlijeka iz istočne Hrvatske. Kontroliraju i stočnu hranu. 

Pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl rekla je da će provjeriti kukuruz i ostale žitarice kod kooperanata proizvođača mlijeka koje mogu biti uzrok onečišćenja mikotoksinima.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 269
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.