News

Komentari 2

U pet mjeseci ostvareno 3,9 milijuna turističkih noćenja: 38 posto više nego prošle godine

U pet mjeseci ostvareno 3,9 milijuna turističkih noćenja: 38 posto više nego prošle godine

Samo u svibnju, ostvareno je ukupno 451.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ukupne brojke predstavljaju rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima.

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 1 milijun dolazaka i 3,9 milijuna noćenja, stoji na službenoj stranici Hrvatske turističke zajednice. Inozemni turisti od toga su ostvarili 516.000 dolazaka i 2,5 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ove brojke predstavljaju rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima.

Samo u svibnju, ostvareno je ukupno 451.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja, od čega 312.000 dolazaka inozemnih turista i isto tako 1,5 milijuna noćenja. U odnosu na svibanj prošle godine, ovoga svibnja brojke pokazuju rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima. 

Najviše noćenja je ostvareno u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a po destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Poreču, Splitu, Zadru i Dubrovniku. Noćili su turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, BiH, Poljske. U hotelima je ostvareno najviše noćenja - 1,2 milijuna, a slijede ih objekti u domaćinstvu s milijun i kampovi s oko 682.000.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić rekao je da dosadašnja realizacija turističkog prometa pokazuje da je Hrvatska na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna, kvalitetna i dobro pripremljena destinacija.

- Trenutno u našoj zemlji dnevno boravi više od 100.000 turista, a prvi smo put tu brojku u ovoj godini premašili u petak, 28. svibnja. Sada smo kalendarski ušli u mjesec lipanj u kojem očekujemo daljnje jačanje turističkog prometa, dok najveći broj turista očekujemo u glavnim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu za koje imamo vrlo dobre najave - rekao je Staničić.

Podaci su to sustava eVisitor koji sadrži podatke o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, odnosno sustavu eCrewu.

Najčitaniji članci