Obavijesti

News

Komentari 30

Udovičić o sezoni: 'Priznajemo sva cjepiva, a turisti mogu u Hrvatsku i bez covid putovnica'

Udovičić o sezoni: 'Priznajemo sva cjepiva, a turisti mogu u Hrvatsku i bez covid putovnica'

'Pravila oko dolaska svih gostiju poznata su otprije: osoba mora imati potvrdu o cijepljenju, ili o tome da je u posljednjih pola godine preboljela koronavirus, ili negativni PCR ili antigenski test' rekla je Monika Udovičić

VIDEO

Ravnateljica Uprave Ministarstva turizma za turističke zajednice Monika Udovičić za N1 je govorila o predstojećoj turističkoj sezoni.

Javila se neposredno prije dolaska vlaka s češkim i slovačkim turistima te pojasnila kakvi su uvjeti za dolazak u Hrvatsku.

- Pravila oko dolaska svih gostiju poznata su otprije: osoba mora imati potvrdu o cijepljenju, ili o tome da je u posljednjih pola godine preboljela koronavirus, ili napravljen PCR ili brzi – antigenski test s negativnim rezultatom - rekla je Monika Udovičić.

Troskot: Preko 1000 lokala je trajno zatvoreno. A nove mjere ih dovode u situaciju kao zimi
Troskot: Preko 1000 lokala je trajno zatvoreno. A nove mjere ih dovode u situaciju kao zimi

Gosti u Hrvatsku mogu i prije službenih Covid putovnica

Kazala je kako Hrvatska ne čeka Covid putovnice.

- Nismo htjeli čekati donošenje uredbe i uspostavljanje sustava Covid putovnica. Od prvog travnja imamo jasna pravila za ulazak u zemlju i prijavili smo se da budemo pilot-projekt za korištenje tih potvrda, kako bismo počeli s izdavanjem tih potvrda što prije - rekla je Udovičić.

- Od prvog lipnja počinjemo s izdavanjem potvrda koje će imati QR kodove, a prije dva tjedna smo razmijenili sigurnosne ključeve s drugim zemljama, kako bismo mogli priznavati i verificirati jesu li te potvrde ispravne među zemljama članicama EU-a. Vjerujem da je kašnjenje koje se dogodilo u donošenju i usvajanju uredbe neće bitno utjecati na Hrvatsku - dodala je Udovičić istaknuvši kako je u petak u Zadar stigao prvi LOT-ov avion, a u subotu vlak s turistima iz Slovačke i Češke.

Istaknula je i kako je nakon sastanka unutar EU-a dogovoreno da gosti u RH mogu i prije službenih Covid putovnica i dodala kako za ulazak u Hrvatsku vrijede potvrde matičnih država. 

- Covid putovnice ćemo preduhitriti uspostavljanjem bilateralnih sporazuma i prihvaćat ćemo goste neovisno o priznavanju sigurnosnih ključeva i tome hoće li cijeli sustav biti uspostavljen - rekla je Udovičić.

Krenula je velika kampanja hrvatskog turizma na 12 tržišta naziva- Trust me I've been there
Krenula je  velika kampanja hrvatskog turizma na 12 tržišta naziva- Trust me I've been there

- Za ulazak u Hrvatsku vrijede potvrde matičnih država. Od prvog travnja vrijede takve potvrde za prelazak granice. Većina zemalja već ima dvojezične potvrde, na matičnom i engleskom jeziku.  - kazala je.

Hrvatska priznaje sva cjepiva

Za ulazak turista Hrvatska će priznavati i cjepiva koja nisu odobrena od strane EMA-e.

“Hrvatska je Vlada jasno rekla da Hrvatska priznaje sva cjepiva i ne čini tu razliku, pa se tako priznaje i cjepiva koja su odobrena unutar EU-a”, rekla je.

Noći klubovi se otvaraju tek kada većina stanovništva bude procijepljena

Kazala je kako iz Ministarstva pozdravljaju popuštanje mjera, no smatraju kako samo odgovornim pristupom možemo održati kvalitetnu sezonu.

- Pratit ćemo kako se situacija odvija, ali mislim da ćemo o otvaranju noćnih klubova moći govoriti tek tada kada bude većina stanovništva Hrvatske cijepljena, kao i većina gostiju koji dolaze. Mislim da bi sve drugo bilo prilično neodgovorno, posebno kada znamo da su nam se lani određena zatvaranja počela događati u kolovozu, jer smo imali žarišta na visoko posjećenim turističkim mjestima i to zbog mjesta na kojima je bilo nemoguće održavati distancu među ljudima - rekla u Udovičić.

Ministrica Brnjac o nadolazećoj turističkoj sezoni: 'Vjerujem da će biti bolja od prošlogodišnje'
Ministrica Brnjac o nadolazećoj turističkoj sezoni: 'Vjerujem da će biti bolja od prošlogodišnje'

Ova turistička sezona bolja nego prošla

Udovičić je istaknula kako je glavni zadatak bio je pripremiti sezonu najbolje moguće te poručila kako se nadaju boljoj sezoni od prošlodgodišnje.

- Napravili smo dobru domaću zadaću – spremili smo punktove za testiranje turista, kojih u ovom trenutku imamo preko 300, imamo spremne dodatne antigenske testove, za koje je Ministarstvo turizma izdvojilo 20 milijuna kuna, pripremili smo protokole za preko 25 kategorija pružatelja usluga. Vjerujem da će ova turistička sezona biti bolja nego prošla - zaključila je Monika Udovičić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..