Obavijesti

News

Komentari 121

U Poljskoj skandalozni zakon o pobačaju, prosvjednici prijete da će blokirati Varšavu

U Poljskoj skandalozni zakon o pobačaju, prosvjednici prijete da će blokirati Varšavu
5

Prema sramotnom zakonu žene će smjeti pobaciti samo u slučaju silovanja, incesta ili ako je majčino zdravlje ugroženo. U slučaju ekstremnih deformacija fetusa ženama ne dopuštaju pobačaj

VIDEO

U srijedu je u Poljskoj na snagu stupio najrigidniji zakon o abortusu što je izazvalo pobunu i prosvjede diljem cijele zemlje. Ustavni je sud potvrdio svoju presudu iz listopada, prema kojoj pravo na pobačaj postaje gotovo nemoguć.

Ovim će novoizglasanim zakonom žene imati pravo na pobačaj samo u slučaju silovanja, incesta ili ako je majčino zdravlje ugroženo. Dok se u slučaju ekstremnih deformacija fetusa ženama se neće dopustiti pobačaj.

Protest Against Abortion Law - Warsaw

Na ovu su odluku žestoko reagirali razni prosvjednici diljem Poljske koji su odmah u srijedu navečer izašli na ulice kako bi se borili za prava žena.  Slogani poput 'Mislim, osjećam, dakle odlučujem', 'Sloboda izbora bez terora' čuli su se na ulicama raznih gradova diljem Poljske, a sve je pratio soundtrack simboličnog naslova 'I Will Survive'.

S odlukom suda o zabrani pobačaja bili su suglasni zastupnici vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), dok je velik broj ostalih zastupnika tvrdio da s ovom odlukom vladajući pokušavaju skrenuti problem koji je uzrokovala pandemija korona virusa u njihovoj zemlji.

- Pravo na život je nešto temeljno, što nam nitko ne može oduzeti. Bez života ne postoje ni druga ljudska prava - rekao je Bartłomiej Wróblewski, zastupnik PiS-a.

Predsjednik oporbene stranke Građanska platforma, Borys Budka, proglasio je ovu odluku 'provokacijom kojom se želi zapaliti Poljska novim prosvjedima kako bi se skrenula pozornost pogrešnog postupanja s korona virusom'. 

Jedna od članica poljske stranke Ljevica, nakon izglasane odluke, poručila je vladajućima da 'ovaj rat protiv žena nisu dobili' te rekla kako ovim potezom država dokazuje da im ne predstavlja problem mučiti žene i riskirati njihove živote.

U četvrtak se očekuje veliki štrajk diljem cijele zemlje, a planira se i blokada Varšave. 

Godišnje se u Poljskoj obavi manje od 2000 legalnih pobačaja, a često dolazi do odbijanja izvođenja operacija zbog religijskih uvjerenja liječnika. Zbog takvih situacija žene su primorane obavljati po život opasne ilegalne pobačaje ili rješenje tražiti u drugim zemljama EU. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...