Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U potkrovlju uzgajao 'travu': Postavio grijalice, ovlaživače...

Stvorio je uvjete za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa odnosno marihuane i to višestruko kvalitetnije od iste takve uzgojene u prirodnim uvjetima...

Foto: PU zadarska
28 komentara

U improviziranom, ali vrlo sofisticiranom laboratoriju u potkrovlju obiteljske kuće u kojoj je boravio u zadarskoj Brodarici, 53-godišnjak je uzgajao marihuanu.

Stvorio je uvjete za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa odnosno marihuane i to višestruko kvalitetnije od iste takve uzgojene u prirodnim uvjetima na otvorenom prostoru. Naime 53-godišnjak je cijelu etažu kuće toplinski izolirao, opremio klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za  električnu energiju, mjeračima temperature i vlage, te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka. Instalirao je sustave za pročišćavanje  vode, navodnjavanje i prehranu biljaka.

Uz to je precizno vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja i prehrani biljaka kao i dozama dodanog gnojiva.  U laboratoriju je vrijedni poljoprivrednik tijekom rujna i listopada ove godine zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od četiri do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke u fazi  rasta.

- Ovo je do sada, najsofisticiraniji sustav za "indoor" uzgoj marihuane, pronađen na području Policijske uprave zadarske - rekao je načelnik zadarskog krima Bore Mršić u srijedu.

Od pronađenih 419 stabljika marihuane berbom se sa svake dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma.

- Marihuana uzgojena na ovaj način, posjeduje znatno povećan udjel aktivnog sastojka THC-a u odnosu na običnu marihuanu, pa je tako i njena cijena na   narko tržištu znatno veća. Kilogram ovakve marihuane na ilegalnom narkotržištu stoji oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene trave premašuje 350 tisuća kuna. Na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 110 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od dva milijuna kuna - dodaje Mršić.

Policajci su uz opremu oduzeli u još   546 grama marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vagu za precizno mjerenje i uređaj za vakuumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji. U toj su ga namjeri spriječili policajci  Odjela kriminaliteta droga, Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske i to nakon  višemjesečnog kriminalističko istraživanja. 

- Izvršenom pretragom obiteljske kuće u Zadru, na gradskom predjelu Brodarica, u kojoj je osumnjičeni s obitelji neprijavljeno boravio, i krim istraživanjem koje je uslijedilo, utvrđeno je da je pronađena marihuana bila namijenjena distribuciji na zadarskom tržištu. Muškarac je uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa  drogama priveden pritvorskom nadzorniku te će biti odveden na ispitivanje kod Općinskog državnog odvjetnika, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru - kažu zadarski policajci.
 

Možda vas zanima i ovo:
Message