Obavijesti

News

Komentari 34

Hajdaš Dončić: Moj prvi potez bit će otvaranje hrvatskog juga

Hajdaš Dončić: Moj prvi potez bit će otvaranje hrvatskog juga
5

Sagorjet će direktori onih tvrtki koji ne budu mogli pratiti moj tempo, poručio je novi ministar, a kao glavne ciljeve istaknuo širokopojasni internet i razvoj željeznice

VIDEO

Tek što je počeo nastavak sjednice Sabora nakon aktualca, određena je stanka od 10 minuta koju su tražili HDSSB, IDS, HDZ i nacionalne manjine. Većina tih zahtjeva za stankom odnosila se na odluku saborskog Predsjedništva o ukidanju političkog pokroviteljstva na Bleiburgu.

U nastavku sjednice klub zastupnika HDSSB-a se oštro usprotivio ukidanju pokroviteljstva na Bleiburgu te poručio lijevoj koaliciji da će odraditi ono što nije uspjelo starim udbašima.

- Gospodo iz lijeve koalicije, ovime otvarate stare rane. U Bleiburgu se ne odaje počast ustaškoj vojsci ni Ante Paveliću, već nevinim antifašističkim žrtvama. Za taj zločin genocida nikad nije nitko odgovarao. Pokroviteljstvo Sabora doprinosilo je smirivanju strasti. Protiv smo bilo kakve izmjene ovog postojećeg modela. Možete ukinuti okupljanje, ljudi će ići tamo. Podjele zazivate, podjele ćete i dobiti, a posljedice ćete snositi sami - rekao je Dražen Đurović.

HDZ: Sabor i dalje treba biti pokrovitelj Bleiburga 

Vladimir Šeks uime HDZ-a kratko je ponovio da Sabor i dalje treba biti pokrovitelj žrtava na Bleiburgu i Križnim putevima tim više što i ove godine Sabor financira s pola milijuna kuna.

Kajin: Žrtve II. svjetskog rata treba obilježiti u Hrvatskoj

Damir Kajin istaknuo je kako žrtve Drugog svjetskog rata treba obilježiti u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj je gotovo svatko nekoga izgubio, bilo od ruke partizana bilo od ustaša. Ja ih sve zovem razbojnicima. I u obitelji moje žene, četvero je ubijeno od strane partizana - rekao je Kajin. Zaključio je kako je pola milijuna kuna, koje Sabor daje za Bleiburg, bolje dati djeci za kemoterapiju u Rijeci.

"Kakav će Siniša Hajdaš Dončić biti ministar je nepoznato" 

Pred saborskim zastupnicima, premijer Zoran Milanović branio je Sinišu Hajdaša Dončića, kojeg bi Sabor trebao potvrditi kao novog ministra prometa i infrastrukture.

- Kolega Siniša je pravi političar koji je u Zagorju izabran za župana 2009. Ima 38 godina, mlad je, ima respektabilno političko iskustvo i pred doktoratom je. Ima veliko iskustvo u razvojnim agencijama i dobar je poznavatelj fondova. A kakav će biti ministar, to je nepoznato. Pozivam vas da mu date potporu, jer je pred njim ozbiljan i specifičan resor koji treba znati voditi jer je bio u problemima, a bilo je tu čak i korupcije - rekao je Milanović te dodao da se od njega očekuje pun oviše od onog što se vidjelo protekle četiri godine.

Kajin: Ne bih uzeo ženino prezime 

Prvi za raspravu o iskazivanju povjerenja Siniši Hajdašu Dončiću javio se Damir Kajin. Šprem ga je najavio kao zastupnika Kluba HNS-a, ali se nakon toga ispravio i ipak ga 'smjestio u IDS.

- S vremenom dođe na isto - našalio se Kajin pa sam sa sobom naglas razmišljao s kojim se naglaskom izgovaraju prezimena novog ministra Hajdaša Dončića. Dodao je i da na njegovu mjestu ne bi uzeo suprugino prezime. Na kraju je rekao kako očekuje skoru gradnju istarskog ipsilona, rotora u Puli te kilometar do dva zaobilaznice oko Barbana te da se asfaltira "sramota od ceste kod Buzeta".

Uime kluba zastupnika Laburista, Dragutin Lesar najavio je da će biti suzdržan. Kazao je kako ne spore Kukuriku koaliciji da formira Vladu no, naglasio je da nikome ne daju bianco praznu punomoć.

- Znamo što je kandidat za ministra radio, ali ne znamo kako. Trebali bi uvesti da kandidati za ministra odgovaraju na pitanje klubova zastupnika, a ne da kandidat za člana Vlade mora sjediti kao mumija i čeka rezultat glasanja. O Dončiću sam imao pročitati samo jednu izjavu - da nije torta i da ga Čačić i Linić neće pojesti - rekao je Lesar, a nakon njegova izlaganja Dončić je digao prst gore u znak potpore.

Na kraju su saborski zastupnici iskazali povjerenje Siniši Hajdašu Dončiću te je on postao ministar prometa, pomorstva i infrastrukture. Za je bio 81 zastupnik. Deset ih je bilo suzdržano, a 11 protiv. Novi ministar je prisegnuo. Prije imenovanja na čelno mjesto u Ministarstvu prometa Hajdaš Dončić je bio župan Krapinsko-zagorske županije. Na to je mjesto sad imenovana Sonja Borovčak.

Prošli  petak prestalo je mirovanje zastupničkog mandata Zlatka Komadine te obnašanje dužnosti njegove zamjenice Ade Damjanac. Tu odluku podržali su svi zastupnici.

Novi ministar: Svaki direktor će dobiti jasne zadatke 

Sagorjet će direktori onih tvrtki koji ne budu mogli pratiti moj tempo, poručio je samo minutu nakon što je prisegnuo novi ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Dodao je kako Ministarstvo kreira sustav rada, a ne javna poduzeća koja su pod Ministarstvom. Svaki direktor, zaprijetio je novi ministar, dobit će jasne zadatke i morat će ga izvještavati o svom radu. U roku od 45 dana direktori javnih poduzeća novom će ministru poslati izvješća o svom radu.

- Nakon što dobijemo analizu o otpuštanjima u javnim poduzećima vidjet ćemo što ćemo - odlučio je Hajdaš Dončić. Dodao je da će glavni ciljevi Ministarstva biti širokopojasni internet i željeznica. Za HRT je rekao kako će jedan od njegovih prvih poteza biti sastanak s bosanskim ministrom prometa i transporta oko dogovora koridora iza Neuma koji će prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj način otvorio hrvatski jug. 

Komadina je na bolovanju

Njegov prethodnik Zlatko Komadina nije se pojavio u Saboru iako su u srijedu zastupnici podržali prekid mirovanja njegovog. zastupničkog mandata. Komadina je, naime, na bolovanju u Rijeci i još neko vrijeme neće dolaziti u Sabor.

- Odmara se i liječi. Ovih dana ga ne očekujem u Saboru - rekao je Zdenko Antešić, zamjenik ministra prometa, pomorstva i infrastrukture. Komadina navodno pije lijekove te se zbog toga odrekao i čaše vina nakon ručka što mu je oduvijek bio gušt.

Salapiću smetaju kolege koji se smijulje i koji pričaju

Salapić se više puta požalio da neki od zastupnika ometaju rad u sabornici. Nakon što je prokomentirao da HDZ neće poduprijeti Hajdaša Dončića, još je jednom podsjetio na one koji se smijulje i pričaju. Ovog puta obratio se konkretno Igoru Dragovanu, a onda je i pozvao Šprema da počne održavati red u sabornici. A onda je Šprem prigovorio Salapiću.

- Često dolazite do mene i svašta tražite. Neću vam više popuštati zbog ovog što ste sad rekli. Netko čita novine, netko razgovara, netko se okrene i mislim da nije bilo ispada, koji su ometali u vašem govoru. Imajte malo tolerancije.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...