Obavijesti

News

Komentari 0

U Saboru ovaj tjedan rasprava o radu HERA-e i 60-ak zakona potrebnih za uvođenje eura

U Saboru ovaj tjedan rasprava o radu HERA-e i 60-ak zakona potrebnih za uvođenje eura

O Izvješću HERA-e, Sabor će raspravljati u četvrtak, srijeda je rezervirana za raspravu o izmjenama paketa od 60-ak zakona za potrebe uvođenja eura

VIDEO

Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti izmjene 60-ak zakona potrebne za uvođenje eura te Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu kojemu je Vlada dala negativno mišljenje, odnosno ocijenila da nije zadovoljavajuće.

Nakon izbijanja afere u Ini, HERA se našla pod lupom javnosti koja apostrofira njezinu spornu ulogu u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.

HERA-inu ulogu u toj aferi u petak je kritizirao i saborski Odbor za gospodarstvo na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi HERA-e.

Predsjednik Upravnoga vijeća Agencije Danijel Žamboki to je učinio u ponedjeljak, podnio je neopozivu ostavku, no to, za sada, nisu učinili zamjenik predsjednika i troje članova Vijeća.

'Smatramo da je interes RH ugrožen i tražimo odgovornost Upravnog vijeća HERA-e'
'Smatramo da je interes RH ugrožen i tražimo odgovornost Upravnog vijeća HERA-e'

Upravno vijeće HERA-e imenuje i opoziva Sabor, na prijedlog Vlade.

O Izvješću HERA-e, Sabor će raspravljati u četvrtak, srijeda je rezervirana za raspravu o izmjenama paketa od 60-ak zakona za potrebe uvođenja eura.

Tako je, iz djelokruga Ministarstva financija, 10-ak zakonskih prijedloga, iz djelokruga MUP-a 20-ak, osam iz djelokruga Ministarstva pravosuđa.

U nadležnosti Ministarstva kulture i medija je devet zakonskih prijedloga, dva su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šest Ministarstva mora itd.

O tim zakonima, koji su poslani u hitnu proceduru, zastupnici će provesti objedinjenu raspravu.

Sabor će u srijedu raspraviti i izmjene Zakona o javnoj nabavi čiji je cilj spriječiti nepotrebne žalbe koje zaustavljaju postupke, ali i ubrzati proceduru odgovaranja na te žalbe.

Ubuduće bi se žalbe podnosile isključivo preko sustava e-Žalba, jer se na takav način skraćuje i vrijeme trajanja postupka, pa i same javne nabave.

Radni tjedan Sabor će zaključiti glasovanjem

 

(Hina) xum ymć

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada