News

Komentari 88

U sat pogodio kad će krenuti ruska invazija, sad ima novu prognozu: 'Krim će biti vraćen'

U sat pogodio kad će krenuti ruska invazija, sad ima novu prognozu: 'Krim će biti vraćen'

U političkim krugovima u Ukrajini cijenjen je kao jedini čovjek koji je, uz američke i britanske obavještajne službe, mjesecima unaprijed upozorio što Rusija planira

Kirilo Budanov (37) bio je među rijetkim ukrajinskim dužnosnicima koji su bili uvjereni da se Rusija sprema napasti i pokušati zauzeti Kijev noć prije nego li se to i dogodilo.

23. veljače on i njegova žena gledali su u sat te noći, a Budanov je bio zabrinut kako bi uskoro  mogao ostati bez posla ako sve ne bude kako je glasno predvidio skeptičnom ukrajinskom političkom vodstvu, javlja Washington Post.

- Izričito smo rekli da će početi u 4 ujutro - rekao je.

Nakon jedanaest mjeseci, riječi Budanova imaju ozbiljnu težinu kod predsjednika Volodimira Zelenskog i drugih u Kijevu.

U političkim krugovima u Ukrajini cijenjen je kao jedini čovjek koji je, uz američke i britanske obavještajne službe, mjesecima unaprijed upozorio što Rusija planira.

Tada je većina ukrajinskih dužnosnika očekivala da će ruska invazija biti ograničena na istočni dio zemlje, a ne na napad punog razmjera.

O nuklearnom oružju: 'Žao mi je, ali to se neće dogoditi'

Objavi je i novu prognozu za ovu godinu gdje tvrdi da će se Rusija usredotočiti na zauzimanje više teritorija u istočnim regijama Donjecka i Luganska.

- Obnovljena ofenziva snaga stacioniranih sjeverno od Ukrajine, u Bjelorusiji, malo je vjerojatna - rekao je te dodao da je samo pokušaj da se odvrati pozornost i podijeli kijevske trupe. 

- Mora se učiniti sve kako bi osigurali da se Krim vrati kući do ljeta - rekao je.

Na upit misli li da bi dolazak ukrajinskih trupa na Krim, koji je Rusija napala i nezakonito pripojila 2014., mogao potaknuti Vladimira Putina da upotrijebi nuklearno oružje, Budanov je rekao odgovorio niječno.

- I Krim će nam biti vraćen. Reći ću vam više: sve je počelo na Krimu 2014. i tamo će sve završiti - prognozirao je.

- To je taktika zastrašivanja - dodao je, govoreći u svom uredu. 

- Rusija je zemlja od koje možete puno očekivati, ali ne čisti idiotizam. Žao mi je, ali to se neće dogoditi. Izvođenje nuklearnog udara rezultirat će ne samo vojnim porazom Rusije, već i kolapsom Rusije. I oni to jako dobro znaju - kazao je.

'Putin je jako bolestan od raka i ima više svojih dvojnika'

Budanov tvrdi da je Putin terminalno bolestan od raka i da ima više tjelesnih dvojnika.

- Otvoreno je pitanje je li to sada pravi Putin - rekao je Budanov, a i Zelenski je u nedavnom obraćanju na gospodarskom forumu u švicarskom Davosu rekao da nije siguran da je Putin još uvijek živ. 

No, direktor CIA-e William J. Burns rekao je da nema obavještajnih podataka koji bi sugerirali da je Putin bolestan.

- Uvijek postoje sumnje od drugih - rekao je Budanov. 

- Koliko sam učinkovit na ovoj poziciji, to će vjerojatno povijest pokazati tek u budućnosti. Ne mogu se objektivno procijeniti. Vrijeme će pokazati - kazao je.

Budanovljev brzi uspon do jednog od najmlađih generala u povijesti Ukrajine ubrzao se u kolovozu 2016., kada je potpukovnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) ubijen na Krimu, navodno od strane ukrajinskih sabotera. Vjerovalo se da je Budanov bio jedan od uključenih ukrajinskih specijalnih operatera koji je radio iza neprijateljskih linija, a kasnije je odlikovan ukrajinskim "Ordenom za hrabrost" za neobjavljene operacije. Godine 2020., tada sa samo 34 godine, imenovan je šefom Ukrajinske glavne obavještajne uprave (GUR).

Godine 2019. bomba mu je postavljena ispod automobila, ali je prerano detonirana. Bilo je najmanje 10 pokušaja atentata na njega, tvrdi osoba bliska Budanovu.

Nakon toga Budanov vodi oprezan život, živi u svom uredu i rijetko izlazi u javnost jer je i dalje meta Kremlja.

Najčitaniji članci