News

Komentari 5

U slučaju potresa: 'Dubrovnik ima 23 skloništa, a ulaže se u ljude i u odgovarajuću opremu'

U slučaju potresa: 'Dubrovnik ima 23 skloništa, a ulaže se u ljude i u odgovarajuću opremu'

Potres se ne može spriječiti, ali brzom reakcijom nakon što se dogodi moguće je olakšati život pogođenima. Nedavni potres u blizini Dubrovnika doveo je do rasprave o prevenciji velikih katastrofa

Posljednji potres iz Petrinje pokazao je koliko je važno biti dobro organiziran, a posebno je takvo nešto potrebno u Dubrovniku, koji je kao lokalitet potresom još ugroženije područje. 

POGLEDAJTE VIDEO: Potres u Petrinji

Skloništa koriste udruge

- Na području Dubrovnika nalazi se devet javnih skloništa i 14 skloništa u sklopu stambenih zgrada, na različitim lokacijama. Grad Dubrovnik je skloništa kojima raspolaže dao u zakup raznim udrugama, bez naknade, a većina ih se nalazi na području Mokošice - navode iz Grada.

- U slučaju nesreće, ugovorom je propisano kako udruge prostor moraju napustiti i dovesti ga u prvobitno stanje za zbrinjavanje stanovništva, i to u roku od 24 sata po zahtjevu Grada Dubrovnika, odnosno Stožera civilne zaštite Grada. Gradski službenici nedavno su obišli sva skloništa koja su u odličnom stanju, udruge ih propisno i uredno održavaju - tvrde iz Grada Dubrovnika. 

Također dodaju kako je Grad naručio izradu te usvojio važne strateške dokumente kao što su 'Procjena rizika velikih nesreća i katastrofa' i 'Plan djelovanja Civilne zaštite Grada Dubrovnika' na osnovu kojih je donesena ostala planska dokumentacija među kojima i 'Odluka o pravnim osobama od interesa za sustav civilne zaštite'. U toj odluci su navedena zaduženja u slučaju velike nesreće, kao što je čišćenje ruševina i slično. 

Moguće šatorsko naselje u Solitudu

Trenutno se ažurira Procjena rizika i Plan djelovanja te će se još, kao pravna osoba od interesa, odrediti Sportski objekti Dubrovnik i Studentski dom. Smještaj za ugroženo stanovništvo grad je planirao, prema navedenom Planu, u hotelima i sportskim dvoranama, a u slučaju potrebe odredili su i mjesta za šatorska naselja - kamp Solitudo te igrališta Sportskih objekata Dubrovnik. Što se tiče opreme, Grad Dubrovnik ima opreme u svojim skladištima, poput kreveta, šatora i druge opreme potrebne za djelovanje operativnih snaga, ali i za potrebe prihvata stanovništva. 

Što se tiče robnih zaliha,  primarno hrane, poručili su kako 'Planom djelovanja' nisu predviđene javne kuhinje već su u 'Odluci o pravnim osobama od interesa za Sustava civilne zaštite Grada Dubrovnika' odredili više hotelskih i restoranskih kompleksa koji bi kao svoj dio obveza imali kuhanje i opskrbu hranom.

- Također, imamo ugovor s jednim trgovačkim lancem koji nam se obvezao dostavljati živežne namirnice - napisali su iz Grada Dubrovnika, a iako nije navedeno, treba reći kako se tu radi o trgovačkom društvu Pemo.

Što se tiče centra za obuku pripadnika civilne zaštite, iz Grada Dubrovnika poručili su kako se žurne službe, kao i redovne snage jedinica lokalne i područne samouprave kontinuirano pripremaju i uvježbavaju kako bi adekvatno mogli odgovoriti na sve izazove i prijetnje. Također navode kako je tu i reagiranje operativnih snaga sustava civilne zaštite koje se nastavlja na djelovanje žurnih službi i redovnih snaga. 

Nabavlja se i kamera za pretrage iz ruševina

- Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže u opremanje, a samim time i osnaživanje sustava zaštite i spašavanja.  Tako smo primjerice putem gradskog upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju sudjelovanjem u projektu E-CITIJENS koji je započeo u siječnju, 2019. osigurali nabavku vrijedne opreme za postrojbe civilne zaštite, a u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. Naime, Grad Dubrovnik će realizacijom projektnih aktivnosti nabaviti vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite - pojasnili su iz Grada.

- Potresi su katastrofe koje karakterizira brz nastanak te se događaju bez prethodnog upozorenja i upravo je zato iznimno važno sustavno ulagati, kako u ljudstvo, tako i u opremu jer samo tada možete brzo djelovati, ako i kada se on dogodi. Upravo smo u ovoj pandemiji pokazali i spremnost dubrovačke civilne zaštite koja je uz žurne službe Grada Dubrovnika opremljena, organizirana i spremna djelovati u vrlo kratkom roku – zaključili su iz Grada Dubrovnika, prenosi Dubrovački dnevnik .

Najčitaniji članci