Obavijesti

News

Komentari 5

U slučaju potresa: 'Dubrovnik ima 23 skloništa, a ulaže se u ljude i u odgovarajuću opremu'

U slučaju potresa: 'Dubrovnik ima 23 skloništa, a ulaže se u ljude i u odgovarajuću opremu'

Potres se ne može spriječiti, ali brzom reakcijom nakon što se dogodi moguće je olakšati život pogođenima. Nedavni potres u blizini Dubrovnika doveo je do rasprave o prevenciji velikih katastrofa

VIDEO

Posljednji potres iz Petrinje pokazao je koliko je važno biti dobro organiziran, a posebno je takvo nešto potrebno u Dubrovniku, koji je kao lokalitet potresom još ugroženije područje. 

POGLEDAJTE VIDEO: Potres u Petrinji

Pokretanje videa...

Potres 4,1 po Richteru 00:39

Skloništa koriste udruge

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na području Dubrovnika nalazi se devet javnih skloništa i 14 skloništa u sklopu stambenih zgrada, na različitim lokacijama. Grad Dubrovnik je skloništa kojima raspolaže dao u zakup raznim udrugama, bez naknade, a većina ih se nalazi na području Mokošice - navode iz Grada.

Bolnicama koje ne podmiruju svoje račune veledrogerije su ograničile isporuku lijekova
Bolnicama koje ne podmiruju svoje račune veledrogerije su ograničile isporuku lijekova

- U slučaju nesreće, ugovorom je propisano kako udruge prostor moraju napustiti i dovesti ga u prvobitno stanje za zbrinjavanje stanovništva, i to u roku od 24 sata po zahtjevu Grada Dubrovnika, odnosno Stožera civilne zaštite Grada. Gradski službenici nedavno su obišli sva skloništa koja su u odličnom stanju, udruge ih propisno i uredno održavaju - tvrde iz Grada Dubrovnika. 

Također dodaju kako je Grad naručio izradu te usvojio važne strateške dokumente kao što su 'Procjena rizika velikih nesreća i katastrofa' i 'Plan djelovanja Civilne zaštite Grada Dubrovnika' na osnovu kojih je donesena ostala planska dokumentacija među kojima i 'Odluka o pravnim osobama od interesa za sustav civilne zaštite'. U toj odluci su navedena zaduženja u slučaju velike nesreće, kao što je čišćenje ruševina i slično. 

Moguće šatorsko naselje u Solitudu

Trenutno se ažurira Procjena rizika i Plan djelovanja te će se još, kao pravna osoba od interesa, odrediti Sportski objekti Dubrovnik i Studentski dom. Smještaj za ugroženo stanovništvo grad je planirao, prema navedenom Planu, u hotelima i sportskim dvoranama, a u slučaju potrebe odredili su i mjesta za šatorska naselja - kamp Solitudo te igrališta Sportskih objekata Dubrovnik. Što se tiče opreme, Grad Dubrovnik ima opreme u svojim skladištima, poput kreveta, šatora i druge opreme potrebne za djelovanje operativnih snaga, ali i za potrebe prihvata stanovništva. 

Što se tiče robnih zaliha,  primarno hrane, poručili su kako 'Planom djelovanja' nisu predviđene javne kuhinje već su u 'Odluci o pravnim osobama od interesa za Sustava civilne zaštite Grada Dubrovnika' odredili više hotelskih i restoranskih kompleksa koji bi kao svoj dio obveza imali kuhanje i opskrbu hranom.

Proslavila se na 'Dori', a sad je od zvukova potresa u Petrinji napravila melodiju za mobitel
Proslavila se na 'Dori', a sad je od zvukova potresa u Petrinji napravila melodiju za mobitel

- Također, imamo ugovor s jednim trgovačkim lancem koji nam se obvezao dostavljati živežne namirnice - napisali su iz Grada Dubrovnika, a iako nije navedeno, treba reći kako se tu radi o trgovačkom društvu Pemo.

Što se tiče centra za obuku pripadnika civilne zaštite, iz Grada Dubrovnika poručili su kako se žurne službe, kao i redovne snage jedinica lokalne i područne samouprave kontinuirano pripremaju i uvježbavaju kako bi adekvatno mogli odgovoriti na sve izazove i prijetnje. Također navode kako je tu i reagiranje operativnih snaga sustava civilne zaštite koje se nastavlja na djelovanje žurnih službi i redovnih snaga. 

Nabavlja se i kamera za pretrage iz ruševina

- Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže u opremanje, a samim time i osnaživanje sustava zaštite i spašavanja.  Tako smo primjerice putem gradskog upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju sudjelovanjem u projektu E-CITIJENS koji je započeo u siječnju, 2019. osigurali nabavku vrijedne opreme za postrojbe civilne zaštite, a u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. Naime, Grad Dubrovnik će realizacijom projektnih aktivnosti nabaviti vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite - pojasnili su iz Grada.

Nigerija: Otmičari su pustili 317 učenica koje su oteli iz škole
Nigerija: Otmičari su pustili 317 učenica koje su oteli iz škole

- Potresi su katastrofe koje karakterizira brz nastanak te se događaju bez prethodnog upozorenja i upravo je zato iznimno važno sustavno ulagati, kako u ljudstvo, tako i u opremu jer samo tada možete brzo djelovati, ako i kada se on dogodi. Upravo smo u ovoj pandemiji pokazali i spremnost dubrovačke civilne zaštite koja je uz žurne službe Grada Dubrovnika opremljena, organizirana i spremna djelovati u vrlo kratkom roku – zaključili su iz Grada Dubrovnika, prenosi Dubrovački dnevnik .

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Iran: Kaznili smo Izrael, napad je gotov. Ali ako ponove grešku, naš odgovor će biti puno žešći!
UPOZORILI I AMERIKANCE

Iran: Kaznili smo Izrael, napad je gotov. Ali ako ponove grešku, naš odgovor će biti puno žešći!

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'