News

Komentari 20

U Srbiji su dijete s Downovim sindromom pozvali u vojsku

U Srbiji su dijete s Downovim sindromom pozvali u vojsku

Mihajlo nije jedini. Pozive u vojsku dobivaju i mladići s teškim oblicima invaliditeta, s posebnim potrebama, oni s teškim oblicima autizma... Jer ih sustav nije registrirao. Kažu, ne smiju prikupljati takve podatke

Mihajlo (18) iz Novog Sada ima Downov sindrom. Mihajlo je za sustav samo broj. JMBG. Majka je bila užasnuta kad joj je nedavno na adresu stigla plava kuverta. Bio je to poziv da se Mihajlo upiše u vojnu evidenciju, piše Telegraf.

Sustav je nemilosrdan, a ovakve stvari će se ponavljati dok ga ne promijene. Mihajlo nije jedini. Pozive u vojsku dobivaju i mladići s teškim oblicima invaliditeta, s posebnim potrebama, oni s teškim oblicima autizma... Za njihove roditelje taj poziv znači ne znači samo još jedno uvjerenje koje moraju poslati da bi dokazali kako im sin ima Downov sindrom, on znači i gubljenje vremena i borba s birokracijom, ali i šamarčina sustava koji ima toliko manjkavosti da djecu s Downovim sindromom poziva u vojsku.

Ovakvi slučajevi mogli bi se izbjeći kad bi ministarstvo imalo zdravstvene kartone onih koje pozivaju u vojsku. Ministarstvo je odgovorilo, piše Telegraf, da te podatke ne mogu prikupljati jer to nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka. Mogu samo garantirati da svako dijete čiji roditelj nakon poziva priloži dokaz o bolesti ili stupnju invaliditeta neće više dobivati pozive.

Najčitaniji članci