Obavijesti

News

Komentari 132

U tri klika do kontejnera mesa: Iz Kine smo naručili piletinu!

U tri klika do kontejnera mesa: Iz Kine smo naručili piletinu!
12

U nekoliko klikova miša i nekoliko postavljenih upita, naručili smo zamrznuta pileća prsa iz Kine u Hrvatsku. Rekli su nam da mogu srediti sve certifikate

VIDEO

Dobar dan, zanima me kupnja zamrznute piletine iz Kine. Kolika je minimalna narudžba? ‘Želite li cijelo pile ili samo prsa’, pitali su me pri naručivanju piletine preko Alibabe, najpopularnije svjetske internetske trgovine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:11

U nekoliko klikova miša i nekoliko postavljenih upita, naručili smo zamrznuta pileća prsa. Kinez kojemu smo se javili preko Alibabe nije iskazivao sumnju u našoj narudžbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:27

“Dobar dan, naručio bih kontejner piletine. Isporuka bi bila u luci Rijeka, recite mi je li to moguće?”

“Ma nema problema. Naravno da se sve može, samo navedite što želite da piše na carinskoj deklaraciji...”

- Minimalna narudžba je 14 tona, a cijena po toni je 1620 američkih dolara (odnosno oko 11.000 kuna) - kazao je prodavač. Na naš upit kako su pakirana pileća prsa, kazao je da se u kutiji nalazi njih 13. Upitao nas je li ovo naš prvi uvoz, na što smo mi odgovorili potvrdno iako nam nije bila namjera uvesti zamrznuto meso u Hrvatsku.

- Mogu vam srediti sve certifikate. Od halal, originalnog pa do zdravstvenog certifikata - odgovorio je. Zabrinuo nas je taj odgovor te smo ga upitali je li već poslovao s Hrvatskom.

- Nisam izvozio u Hrvatsku. Uglavnom su to bile Gruzija, Malezija i Bahrein. Mnoge zemlje imaju svoje inspekcije te nisam siguran hoće li vam proći carinu - kazao je Kinez. Upitali smo ga koliko je meso staro te je li svježe, no taj odgovor nismo dobili. Inače u Hrvatsku te ostale zemlje Europske unije nije dopušteno unijeti: pošiljke mesa, mlijeka i njihovih proizvoda iz ostalih trećih zemalja, pošiljke sirovih jaja namijenjenih prehrani ljudi iz Južne Koreje, Kine i Malezije te pošiljke meda u saću. Prema svemu sudeći, naša narudžba zamrznute piletine iz Kine vjerojatno ne bi prošla carinsku kontrolu. No s druge strane nitko nam ne može garantirati da takva pošiljka nikad nije ušla u Hrvatsku.

Prošle godine u Rijeci su carinici zaplijenili 20-ak tona mesa razne peradi i ribe. Trebalo im je tri dana da pregledaju cijeli kontejner koji je stigao iz Kine. Kontejner je nakon što je stigao trebao biti ocarinjen i pretovaren. Teret je bio deklariran kao soja, pa je carinicima bilo sumnjivo da se kontejner hladi. Nakon temeljite analize u kontejneru su otkrili manju količinu soje, iza koje su se skrivali paketi zamrznute peradi i ribe iz 2008. godine.

11.000 kuna cijena je tone smrznutih pilećih prsa od prodavača.

14 tona je minimalna narudžba smrznutih pilećih prsa iz Kine

2015. u riječkoj luci carinici su zaplijenili pun kontejner smrznutog mesa iz Kine. Na deklaraciji je stajalo da se radi o žitaricama.

Na Alibabi, koja je posrednik između prodavača i kupca, može se kupiti razna hrana, ali i npr. pesticidi. Osim iz Kine, može se naručiti meso iz zemalja Europske unije, primjerice Mađarske.

Tako prodavač iz Mađarske nudi zamrznuto cijelo pile s halal certifikatom. Kao zemlju proizvodnje navodi Brazil, a cijena po toni je oko 4500 kuna.

- Nudimo čisto pakiranje zamrznute piletine s dostavom na vrijeme. Sve naše pošiljke imaju sva odobrenja za inspekciju. Piletina je zamrznuta na -40 stupnjeva, a čuva se na temperatuti od -18 celzijevaca. Sigurna je za konzumaciju - uvjeravaju potencijalne kupce u oglasu.

Velika dobit u industriji

Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci, kaže da postoji sustav kontrole i sve prolazi provjeru. Nakon što je zadnjih dana javnost potresena jer je u piletini iz uvoza u trgovačkim lancima pronađena salmonela, Mlinarić se pita provjerava li se baš sve.

- Nije samo meso koje zamrznuto uvozimo. U pitanju su i drugi proizvodi koji su upitne kvalitete. Inače, taj mesni lobi je strašno jak. Nitko se još nije usudio usprotiviti se tom lobiju, ali zato mislim da bi to trebao napraviti ministar poljoprivrede i napokon uspostaviti red. Najveća manipulacija se zbiva u mesnoj industriji jer se ostvaruje velika dobit i uvozi se nekontrolirano - kazao je Mlinarić.

Meso se provjerava i kontrolira

U Hrvatskoj je 2014. godine objavljena znanstvena studija o kakvoći zamrznuotg mesa svinja. Došli su do rezultata kako se meso preporučuje zamrzavati na -18 stupnjeva najdulje 12 mjeseci, nakon čega se u njemu zbivaju ozbiljne kemijske i kvalitativne promjene. Profesorica Lidija Kozačinski sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, članica radne skupine HAH-a koja je izradila studiju, rekla je kako, nakon rezultata studije, ne bi preporučila stavljanje na obiteljski stol meso koje je zamrznuto dulje od godinu dana. U studiji se može vidjeti i trend povećanja udjela otpuštene vode nakon odmrzavanja koji raste s duljinom pohrane uzoraka mesa u zamrzivaču.

Što se tiče dopreme mesa iz EU u Hrvatsku, to se ne smatra uvozom jer poslujemo na zajedničkom tržištu.

- Sustav kontrole takvih proizvoda jednak je kao da se domaća roba otprema iz jednog hrvatskoga grada u drugi. Dakle, nama posebne uvozne procedure, odnosno kontrole takvih pošiljki od strane nadležnih službi - kazali su nam ih Hrvatske gospodarske komore te dodali da se meso iz trećih zemalja provjerava i kontrolira.

Akcija mesar: Našli ilegalne klaonice

- Kad se meso doprema iz trećih zemalja, uvoznik najprije treba zatražiti dozvolu za uvoz od Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede. Uprava provjerava zemlju izvoznicu i objekt iz kojeg meso potječe. Prilikom izdavanja dozvole za uvoz uprava propisuje kakvi sve dokumenti trebaju pratiti pošiljku (Veterinarski certifikat) i što se sve tim dokumentima mora garantirati (koje analize obaviti). Prilikom dolaska na granicu RH (EU), provjeravaju se

pošiljka, dokumenti koji je prate i obavljaju se potrebno uzorkovanje i analiza proizvoda - rekli su iz HGK. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je pojačane kontrole hrane, pogotovo uvoznog mesa. Slučaj narudžbe piletine iz Kine ga ne čudi, ali upozorava da takva hrana ne bi mogla proći granicu.

- Sve meso iz trećih zemalja prolazi veterinarsku inspekciju na granici. Takvo meso ne bi ušlo u Hrvatsku – kaže Tolušić.

Na opasku da se meso može naručiti i iz Njemačke, Tolušić poručuje da su upravo zato pojačali kontrole jer meso iz EU ne prolazi inspekciju na granici.

- I dobavljač ima obvezu testiranja i prodavač – kaže ministar Tolušić.

Što se tiče inspekcije u Hrvatskoj i provjere stanja na terenu, u lipnju ove godine na području Splitsko-dalmatinske županije provedna je akcija Mesar 2016. Cilj operativne akcije bio je usmjeren na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke. Pronašli su 1450 kilograma svježeg i zamrznutog mesa nepoznatog podrijetla bez oznake zdravstvene ispravnosti koje su oduzeli i uništili. Nakon akcije Mesar 2016 na području Zagrebačke županije otkrivena je ilegalna klaonica. Tad je vlasnik kuće u kojoj je imao klaonicu kazneno prijavljen i oduzeto mu je 773 kg mesa.

Prodaju se zamrznute pileće nogice, jetrica, krilca...

Na Alibabi, osim kineskih prodavača zamrznutog mesa, nalaze se europski prodavači. Tako jedan prodavač nudi zamrznute pileće nogice, jetrica, krilca te ostale dijelove peradi. U specifikaciji oglasa navode da je meso očišćeno, da nema perja, krvi te tragova od dubokih rezova. Ističu da je zamrznuta piletina sigurna za prehranu te da je minimalna količina koju se može kupiti jedna tona po cijeni od oko 4500 kuna.

Nije Kina jedina: Zamrznuto meso možete naručiti i iz EU

Na online servisu nudi se i zamrznuto meso iz zemalja Europske unije. Tako se nude razni dijelovi zamrznute govedina iz Njemačke i Francuske, ali i ostalih zemalja. Cijena po toni kod njemačkog proizvođača je oko 9000 kuna, a minimalne narudžba je 20 tona. Meso je pakirano u paketima od 20 kilograma. U opisu proizvoda koji prodaju naglašavaju da je njihova zamrznuta govedina visoke kvalitete te da prolazi sve inspekcije.

U ponudi se nalaze i kineski češnjak i kikiriki u ljusci

Osim zamrznutog mesa, na Alibabi se može naručiti češnjak i kikiriki iz Kine. Za češnjak navode da je svjež te mu je cijena za jednu tonu od 70 do 3500 kuna. Sve ovisi o veličini glavice. Minimalna narudžba je 27 tona. Što se tiče prodaje kikirikija u ljusci, cijena se kreće od 5600 do 10.500 kuna. Cijena ovisi o vrsti kikiriika, a minimalna narudžba je 18 tona. Navode da u minimalnoj pošiljci najviše može biti njih 5 posto uništenih.

Masovno proizvode piletinu

Kineski prodavač nam je kazao da prije nije surađivao s Hrvatskom nego je izvozio piletinu pretežito u Gruziju, Maleziju i Bahrein. Naveo je da mnoge zemlje imaju svoje inspekcije koje provjeravaju uvoz, pa da nije siguran hoće li naša narudžba proći carinu. Na upit je li meso svježe nije nam odgovorio.

Chinese workers busy process chicken mea

Dostava do luke u Rijeci

U našoj narudžbi preko Alibabe izrazili smo želju za dostavu zamrznute piletine u luku u Rijeku. Prodavač nam je rekao da je minimalna narudžba 14 tona piletine po cijeni od oko 11.000 kuna za tonu. Što se tiče dostave u Rijeku, prodavač je rekao da može staviti bilo kakav certifikat uz kontejner.

Nismo saznali je li meso svježe

Kinezi masovno proizvode piletinu te je izvoze. Ptičja gripa i bolesti vezane za perad, koje se pojavljuju u Kini, zabrinjavaju sve uvoznike piletine u svijetu. Zabrinutost kod kupaca je što uzgoj pilića nije prirodan.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina