Obavijesti

News

Komentari 3

U uvali Vruja počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata

U uvali Vruja počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata

Rušenje diljem Dalmacije jučer je najavio glavni državni inspektor Andrija Mikulić, a tijekom svibnja u Hrvatskoj je uklonjen 31 bespravno izgrađen objekt

VIDEO

 U uvali Vruja u Pisku, između Omiša i Brela, u petak je počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata, a dolazak bagera proslavili su aktivisti uz šampanjac, konfete i koračnice Gradske glazbe Makarska.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja 00:56

Jedan od aktivista, novinar i pisac Boris Dežulović kazao je da bi se "2. lipanj trebao slaviti kao Dan državnosti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Preko 21 godinu ovdje traje zulum. Jedan od najljepših komadića zemlje je okupiran i pretvoren u 'SAO Vruju'. Katastarski je to dobro Republike Hrvatske. Bez aktivizma ovih mještana - a to nisu nekakvi balvan revolucionari kako kaže predsjednik države - ne bi se ništa pomaknulo", rekao je Dežulović.

To područje su, kaže, oslobodili novinarka, kućanica i bibliotekar pa ako ova država bude ikad normalna - a tek sad počinje ličiti na državu zbog ovih 'bagera slobode' - ovaj dan bi trebalo slaviti kao dan državnosti.

Prema nekim procjenama, rušenje objekata trajat će više mjeseci, a na mjestu rušenja bila je i Andrea Topić, novinarka i jedna od organizatorica "Festivala bespravne gradnje", koji se dvije godine održavao protiv bespravne gradnje na pomorskom dobru i državnom zemljištu tražeći da se Vruja pošumi i da joj se vrati dio izgubljene ljepote.

Pogledajte rušenje na Čiovu! Šveđanin je bespravno izgradio čitavu dvokatnicu s bazenom
Pogledajte rušenje na Čiovu! Šveđanin je bespravno izgradio čitavu dvokatnicu s bazenom

"Uspjeli smo dokazati da je upornošću i kreativnošću moguće ukazati na jedan veliki problem i riješiti ga. Očekujemo da će izvođači radova sve napraviti po zakonu, ukloniti taj materijal i da ćemo svi ponovno moći dolaziti na Vruju", rekla je Topić.

Rušenje diljem Dalmacije jučer je najavio glavni državni inspektor Andrija Mikulić, a tijekom svibnja u Hrvatskoj je uklonjen 31 bespravno izgrađen objekt. Najveći postotak takvih objekata je na području Istre i četiri priobalne županije, izvijestio je Mikulić.

Bespravni graditelj Stipe Latković ima optužnicu Općinskog državnog odvjetništva zbog kaznenih djela protupravne gradnje i skidanja i povrede službenog pečata i znaka, i to baš jer je u uvali Vruja bez dozvola izgrađen pristanišni lukobran, uređena betonska šetnica, postavljene kamene klupe, kućica za tuš, više armirano-betonskih zidova, plato, rampa, dva mula, vodosprema, suterenska građevina i zid.

Odvjetnica Stipe Latkovića nazočila je početku rušenja, ali nije bila voljna dati izjavu medijima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina