News

Komentari 0

U Vukomeričkim Goricama ubrala je 'teleći odrezak'

U Vukomeričkim Goricama ubrala je 'teleći odrezak'

Ana Željem s kćerkom Sunčicom brala je gljive u šumi u Vukomeričkim Goricama. Pronašla je gljivu sunčanicu koja okusom podsjeća na teleće meso

Nije otrovna, provjerili smo već. Pojeli smo je, rekla nam je čitateljica Sunčica Željem, koja je snimila majku Anu sa slasnim zalogajem. Ubrala je gljivu sunčanicu čiji je promjer klobuka bio 30 centimetara a težila je 260 grama.
- Bila je ponosna što ju je našla. U šumi kraj Ključić Brda na Vukomerečkim Goricama ubrala sam tu slasnu gljivu, pozmašani "odrezak" za čije je pripremanje trebala najveća tava. Po okusu ne zaostaje puno za telećim odreskom - kaže Sunčica, koja se također razumije u gljive, no ne kao majka koja je o gljivama učila od najboljih.
- Majka živi na Krku, a ja u Zagrebu. Svaki njezin posjet iskoristimo za šetnju prirodom, a ako ima gljiva, rado ih naberemo. Uvijek sa sobom nosimo knjigu gljiva. Beremo 15 vrsta gljiva, lisičarke, vrganjie sunčanice, rusule, bukovače, grmače, puze i druge - kaže Sunčica. Sunčanicu su spremile s jajima I poslužile salatu od rajčice s malo bosiljka i maslinova ulja.
- Prejele smo se - kaže Sunčica.

Najčitaniji članci