Obavijesti

News

Komentari 127

U Zagrebu je najviše potrošio Klisović, a Troskot i Ostrogović 12 kuna? Kerum bez donacija

U Zagrebu je najviše potrošio Klisović, a Troskot i Ostrogović  12 kuna? Kerum bez donacija

Prema podacima iz izvješća kandidata za Zagreb, najviše je do 5. svibnja potrošio Joško Klisović - 579.861 kunu. Tomislav Tomašević ga slijedi s potrošenih 523.780 kuna

VIDEO

Zadnji je tjedan prije lokalnih izbora u nedjelju 16. svibnja. Većina kandidata predalo je svoja financijska izvješća u roku, do subote, osim njih 151, priopćili su u ponedjeljak iz Državnog izbornog povjerenstva. 

Glavni kandidati za gradonačelnika Zagreba predali su financijska izvješća o dosadašnjim troškovima izborne promidžbe.

U Zagrebu najviše potrošio Klisović, Troskot samo 12 kuna?

POGLEDAJTE VIDEO: Tko je koliko trošio u kampanji

Pokretanje videa...

Troškovi u kampanji 01:35

Prema podacima, najviše je do 5. svibnja potrošio Joško Klisović - 579.861 kunu. Tomislav Tomašević ga slijedi s potrošenih 523.780 kuna. 

Davor Filipović potrošio je 346.377 kuna, Jelena Pavičić Vukičević 295.793 kuna, a Vesna Škare Ožbolt potrošila je dosad 234.815 kuna. Davor Nađi potrošio je 98.238, Anka Mrak Taritaš prijavila je troškove od 24.552 kuna, za Zvonimira Troskota navedeni su tek troškovi od 12 kuna. 

Financijsko izvješće nije u roku predao 151 kandidat za lokalne izbore: 'Prijavit ćemo DORH-u'
Financijsko izvješće nije u roku predao 151 kandidat za lokalne izbore: 'Prijavit ćemo DORH-u'

Troskot je objasnio za N1 kako je riječ o posebnom računu za kandidata za gradonačelnika koji je otvoren 27. travnja. 

- Jedina transakcija na tom računu je bankovna i to je trošak od 12 kuna. Svi ostali troškovi išli su preko Mosta kao stranke - rekao je.

Škoro: Sve će biti pojašnjeno i u lipu dokazano 

Miroslav Škoro, prema izvješću, nije potrošio niti kune. Za N1 je rekao kako je poduzetnik i da ga ne financiraju "ni Hrvatske vode, ni Hrvatske šume, ne iskačem iz paštete". 

- Mi smo već početkom godine planirali da ćemo ići u ovu utrku. Vjerujte da su onda naknade bile puno jeftinije, puno jeftinije je bilo unaprijed rezervirati i unaprijed platiti prostore za plakate, što smo i mi učinili. U tom trenutku, sukladno našem nedostupnom zakonu niste mogli otvoriti račun do prije dva tjedna. Onda smo ga otvorili, ali to je malo kasno. U bilanci Domovinskog pokreta postoji vrlo jasno izražena struktura svih rashoda. Za razliku od svih ovih drugih zanimljivih likova mi trošimo svoje novce. Sve će biti pojašnjeno, prikazano i u svaku lipu dokazano. Dobro smo postupili kad smo ranije zakupili te prostore. Nismo mogli prikazati novac na računu kad ga nije bilo - objasnio je Škoro. 

'Grad ne brine o obrazovanju, kampus Borongaj stoji, mi ćemo izgradit pet novih škola i vrtića'
'Grad ne brine o obrazovanju, kampus Borongaj stoji, mi ćemo izgradit pet novih škola i vrtića'

Donacije 

Jelena Pavičić Vukičević navela je da nije imala donacije. Vesni Škare Ožbolt donatori su uplatili 240.600 kuna, najviše njen odvjetnički ured, ukupno 50.000 kuna.

Bez donacija je i nezavisni Željko Tokić, dok je Davor Nađi od donatora dobio oko 4000 kuna. Ni Anka Mrak Taritaš nije imala donacije. 

Filipović je od donatora dobio 150.000 kuna, najviše, 20.000 kuna, od Zvonimira Milasa, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman donirao mu je 10.000 kuna.  

Oglasio se Milanović: 'I mi divljaci znamo pratiti gradivo'
Oglasio se Milanović: 'I mi divljaci znamo pratiti gradivo'

Klisoviću su donatori uplatili 139.500 kuna, po 30.000 kuna Maksima komunikacije, Vladimir Kuzmić i Goran Čavka.

Ukupno 57.600 kuna donacija dobio je Tomašević, najviše, 20.000, od Vjekoslava Vugrinca i 10.000 od Tomislava Lauca.

U Splitu Franić potrošio najviše

U utrci za gradonačelnika Splita na promidžbu je do sada najviše potrošio SDP-ov Ante Franić, 232.000 kuna, a donacija nema.

Troškovi promidžbe HDZ-ova kandidata Vice Mihanovića su 202.000 kuna, kandidata Centra Ivice Puljaka 192.000 kuna, Željka Keruma (HGS) gotovo 100.000 kuna, HSLS-ova Zdeslava Benzona 50.700 kuna, kandidata Možemo Jakova Prkića 15.500 kuna, a nezavisne kandidatkinje Branke Ramljak 15.400 kuna.

Mihanović je od četiri donatora dobio ukupno 32.000 kuna, od čega 20.000 od sinjske tvrtke Energy Service, Puljak je od donatora dobio ukupno 43.000 kuna, najviše, 12.500 kuna, od tvrtke Sjeverni pol.

Peđa Grbin: 'Naši kandidati su spremni napraviti promjene'
Peđa Grbin: 'Naši kandidati su spremni napraviti promjene'

Benzon je od četiri donatora dobio 35.000 kuna, nezavisna Ramljak 10.000 kuna, kandidat koalicije koju vodi HSP Marijo Popović 4500 kuna, kandidatkinja Domovinskog pokreta Nansi Ivanišević 1000 kuna, a troškova, navodi, nije imala.

Donatori su zaobišli i Keruma i Prkića.

Osijek: Kušec (SDP), pa Radić (HDZ)

Od sedam kandidata za gradonačelnika Osijeka na promidžbu je do sada najviše potrošio SDP-ov Goran Kušec, 82.500 kuna.

Slijedi kandidat stranke Snaga Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić s 54.500 kuma, pa HDZ-ov Ivan Radić, 38.000 kuna, kandidat HNS-ove koalicije Vladimir Ham , 35.000 kuna te nezavisni Miroslav Vanek, 15.000 kuna.

Najviše donacija, ukupno 60.000 kuna, uknjižio je Šišljagić.

Ham je od donatora dobio 6000 kuna, Vanek 6650 kuna, Kušec donacija nije imao, a Radić je dobio 44.000 kuna.

Rijeka: Štimcu najviše donacija, Miletić ima najviše donatora

Najviše donacija u Rijeci je dobio nezavisni kandidat za gradonačelnika Davor Štimac, 232.000 kuna, najviše donatora, 254, ima kandidat Mosta Marin Miletić, najviše je na promidžbu potrošio SDP-ov Marko Filipović, 195.000 kuna.

Po iskazanim troškovima slijedi ga  Štimac koji je u četiri mjeseca, od 8. siječnja do 8. svibnja, potrošio 186.000 kuna. Gradonačelnički kandidat PGS-a Nikola Ivaniš potrošio je 78.500 kuna, od donatora je dobio oko 13.000 kuna.

Narod ih plaća za rad u Saboru, a njih nema: Tek 8 zastupnika jutros došlo na radno mjesto
Narod ih plaća za rad u Saboru, a njih nema: Tek 8 zastupnika jutros došlo na radno mjesto

Kandidat Vedran Vivoda (Akcija mladih, Unija Kvarnera) donacija nije imao, a troškovi su mu nešto preko 30.000 kuna.

Kandidat Bure Hrvoje Burić potrošio je nešto manje od 13.000 kuna, a nezavisni, odnosno kandidat grupe birača Antun Antunović oko 3000 kuna.

SDP-ov Filipović primio je samo jednu donaciju od 5000 kuna, od samo jednog donatora, Matka Kuzmanića (vjerojatno SDP-ov saborski zastupnik).

Rekordnih 254 donatora prijavio je Miletić, ukupno su mu donirali 117.000 kuna. Mahom se radi o manjim iznosima, izuzetak je 27.000 kuna koje je dobio od samoborske tvrtke Brain Information Technologies. Na promidžbu je potrošio 5400 kuna.

Mrak Taritaš: Promašenu mjeru roditelj-odgojitelj treba ukinuti
Mrak Taritaš: Promašenu mjeru roditelj-odgojitelj treba ukinuti

Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović dobila je 2950 kuna donacija, a potrošila 3800 kuna.

12 kuna za kampanju potrošio i Ostrogović 

HDZ-ov kandidat za Rijeku Josip Ostrogović je, kao i Troskot, na kampanju potrošio tek 12 kuna. 

- Ma imam dva računa za izbore, a jedan od njih je taj moj osobni. S njega još nisam ništa plaćao - objasnio je za Dnevnik.hr i dodao kako je sve dosad plaćeno sa stranačkog računa. 

- Dosad smo potrošili, nemojte me hvatati za riječ, ali mislim sto i nešto tisuća kuna, a većina je plaćena s liste za gradsko vijeće HDZ-a. Nisam ja nezavisni kandidat, iza mene je stranka pa smo troškove plaćali sa stranačkog računa - rekao je. 

Prava slika donacija i troškova tek nakon izbora

Svi sudionici lokalnih izbora dužni su u dva navrata, najkasnije sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, izvijestiti o financiranju izborne promidžbe, a ako idu u drugi krug vrijedi isto pravilo.

Zbog toga pravu sliku donacija i troškova, saznat ćemo tek nakon što izbori završe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.