Obavijesti

News

Komentari 131

Ubio roditelje: Šunjerga bi na slobodu mogao za 22 godine?

Ubio roditelje: Šunjerga bi na slobodu mogao za 22 godine?
3

Šunjerga je hicima iz pištolja ubio majku Silvanu (46) i oca Marina (45). Vrhovni sud mu je sada smanjio kaznu s 40 na 35 godina. No, mogao bi na slobodu nakon što odradi dvije trećine kazne...

VIDEO

Vrhovni sud Republike Hrvatske, na sjednici 21. ožujka 2019., djelomično je prihvatio žalbu Tina Šunjerge (21) i preinačio prvostupanjsku presudu. Mladiću koji je ubio svoje roditelje kaznu zatvora smanjili su s 40 na 35 godina.

Šunjergu osudili na 40 godina: 'Podmuklo je ubio majku i oca'
Šunjergu osudili na  40 godina: 'Podmuklo je ubio majku i oca'

- Vrhovni sud Republike Hrvatske kao drugostupanjski sud ocjenjuje da je, uz pravilno odmjerene pojedinačne kazne dugotrajnog zatvora u trajanju po dvadeset četiri godine za svako kazneno djelo, osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju trideset i pet godina primjerena osobnosti optuženika, stupnju krivnje, svim okolnostima počinjenja djela utvrđenim u prvostupanjskoj presudi te jačini ugrožavanja zaštićenog dobra - stoji, među ostalim u presudi. 

- Prvostupanjski sud je optuženiku olakotnim cijenio mladu životnu dob i neosuđivanost, dok je otegotnim vrednovao veliku količinu bezobzirnosti i bešćutnosti odraženu ponašanjem nakon počinjenja djela (odlazak na rođendansku zabavu, konzumiranje droge, 'podizanje atmosfere' pucanjem iz pištolja, odlazak u kafiće i vožnja do Z.2 i natrag do V.) i pokušajem prikrivanja tragova (SMS poruke o navodnom boravku roditelja u Š., uništavanje mobitela) kao i 'sveopće zgražanje javnosti' na događaj koji se zbio u manjoj sredini na štetu roditelja koji su optuženiku pružali adekvatnu roditeljsku skrb. Međutim, premda se optuženik nije izjasnio krivim za djela iz optužnice, priznao je objektivni učin djela i verbalizirao kajanje što je, uz okolnost da se radi o mlađem punoljetnom počinitelju kaznenih djela trebalo imati odraza pri odmjeravanju jedinstvene kazne. Po ocjeni ovog drugostupanjskog suda jedinstvenom kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju trideset pet godina ostvarit će se svrha kažnjavanja iz čl. 41. KZ/11. i ova kazna u dostatnoj mjeri izražava društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela pa je u tom dijelu prihvaćena žalba optuženika, dok je žalbu državnog odvjetnika trebalo odbiti kao neosnovanu. Ispitujući pobijanu presudu sukladno čl. 478. ZKP/08., pravilno je prvostupanjski sud na temelju utvrđenog činjeničnog stanja i primjenom čl. 79. st. 1. KZ/11. od opt. T. Š. oduzeo predmete, pištolj i streljivo pobliže opisano u izreci te presude - navodi se u presudi Vrhovnog suda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 26. ožujka 2017. godine pa nadalje.  Ovo bi moglo značiti da bi Šunjerga u nekim kombinacijama mogao izaći na slobodu već za 22 godine, odnosno on bi tada imao manje godina od svojih roditelja kada ih je ubio.

Naime, zatvorenici se često puštaju na prijevremenu slobodu nakon što 'odrade' dvije trećine kazne. Iako takva praksa uvelike ovisi o više faktora, među kojima su i dobro vladanje, al i težina samog kaznenog djela, moguće je da će se i Šunjergi to omogućiti. S obzirom da je već dvije godine zatvoren, kad se od 35 godina odbiju te dvije, ispada da bi Šunjerga mogao na slobodu i svojoj 43. godini. A kad je ubio roditelje, majka Silvana je imala 46, a otac Marin 45 godina. 

Podsjetimo, Šunjerga je u ožujku 2017. godine u Čistoj Velikoj kraj Vodica hicima iz pištolja ubio majku i oca. Za svako od kaznenih djela teškog ubojstva dobio je na zadarskom sudu u svibnju prošle godine po 24 godine, a jedinstvena kazna zatvora bila je 40 godina. 

Pokretanje videa...

01:03
Žalili se na presudu Šunjergi: Za ubojicu traže 50 godina!
Žalili se na presudu Šunjergi: Za ubojicu traže 50 godina!

- Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u prvostupanjskom postupku pretjerano naglašava retributivnu sastavnicu svrhe kažnjavanja. Kazna dugotrajnog zatvora na koju je Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio optuženika primjerena je i osobnosti optuženika, specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji - stoji u priopćenju suda. 

Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud.

'Ubio sam ih, prigovarali su mi'

Kako se Šunjerga ponašao tijekom suđenja, javnosti je nepoznato. Novinari su ga uspjeli vidjeti samo jednom - prilikom prvog pojavljivanja na optuženičkoj klupi, prije nego što je odlučeno da će se cijelo suđenje zatvoriti za javnost kako bi se od dodatne patnje i boli zaštitile obitelji ubijenih Tinovih roditelja Silvane i Marina. Tin je tad u sudnici bio miran i na pitanja sudskog vijeća odgovarao vrlo kratko i tihim glasom. Kako će podnijeti presudu, javnost će saznati u četvrtak u podne.

Podsjetimo, optužnica ga je teretila da je u subotu 25. ožujka 2017. godine oko 16 sati hicem iz pištolja u glavu ubio majku Silvanu (46) u trenutku kad je sjela za upravljač svog Citroëna. Potom je oko 17.30 sati u garaži obiteljske kuće u Čistoj Velikoj ubio pucnjem u zatiljak s udaljenosti od 30 centimetara i svog oca Marina (45).

Nakon ubojstva, na braniteljevo pitanje zašto je počinio ovaj monstruozni zločin, Tin je rekao: “Ubio sam ih jer su me psihički stalno pritiskali, prigovarali mi zbog škole i društva u kojem sam se kretao”. Prije toga istražiteljima je ispričao sve detalje zločina.

- Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin zatiljak i opalio. Krv je prsnula posvuda. S pištoljem sam krenuo kući. Tata je nešto radio ispred garaže. Stajao sam pored njega. Samo sam čekao da se okrene, da ga ne gledam u oči. U jednom trenutku okrenuo se leđima i sagnuo. Prislonio sam mu cijev pištolja na zatiljak i pucao - govorio je ubojica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS