Obavijesti

News

Komentari 43

'Ubio sam ga jer je bio Sotona': Kulišeka osudili na 38 godina

'Ubio sam ga jer je bio Sotona': Kulišeka osudili na 38 godina
9

Pokojni je zazivao pomoć, pobjegao u dnevni boravak pa na balkon, ali ubojica ga je dohvatio i izmasakrirao s preko 40 uboda nožem, od kojih su najmanje tri bila smrtonosna – u pluća, srce i u vratnu arteriju...

VIDEO

Kriv je - zaključio je predsjednik vijeća riječkog Županijskog suda Domagoj Vučkov obrazlažući presudu Dinu Kulišeku (25) osuđenom za teško ubojstvo 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaja ubojstva tada 19-godišnje Meriem Demo  te pokušaj prikrivanja djela u srpnju 2014. godine u Crikvenici. Dosuđeno mu je 38 godina zatvora, a u kojoj kazni je objedinjeno 29 godina dosuđenih za teško ubojstvo te 12 godina za pokušaj teškog ubojstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Epilog je to ponovljenog suđenja okrivljeniku, koji je za navedeno krivično djelo izrazito teških okolnosti, u prvom postupku već nepravomoćno osuđen na 38 od maksimalnih 40 godina zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Ne sjećam se': Nema dokaza da je Modrić lažno svjedočio
'Ne sjećam se': Nema dokaza da je Modrić lažno svjedočio

No, Vrhovni sud ukinuo je tu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje, a kao i u prvom i u ovom su se lomila koplja oko Kulišekove ubrojivosti za vrijeme počinjenja ubojstva. Naime, u ponovljenom postupku naloženo je još jedno, četvrto psihijatrijsko vještačenje, što je u biti nadvještačenje nadvještačenja, koje je u konačnici dalo rezultat 3:1 u korist mišljenja da je ubojica u vrijeme zločina bio ubrojiv. 

U obrazloženju, ponovno su opisane okolnosti pod kojima je Kulišek hladnim oružjem ubio Jagodića i teško ozlijedio njegovu djevojku Meriem Demo, nanijevši im ukupno oko 60-tak uboda nožem. Brutalni masakr odvio se kobnog 13. srpnja 2014. godine, između 14.30 i 15.30 sati kada je ubojica došao na vrata stana u crikveničkoj Ulici kralja Tomislava u kojem je Jagodić živio i mladića krenuo ubadati nožem. Jagodić ga je uspio izgurati iz stana i zatvoriti vrata, no Kulišek ih je udarcem tijela izbacio iz ležišta.

Pokojni je zazivao pomoć, pobjegao u dnevni boravak pa na balkon, ali ubojica ga je dohvatio i izmasakrirao s preko 40 uboda nožem, od kojih su najmanje tri bila smrtonosna – u pluća, srce i u vratnu arteriju. Dok se sve to događalo, iz spavaće sobe izašla je Jagodićeva djevojka Meriem, koja je zapomažući Kulišeka molila za milost. Iznenađen njenom prisutnošću te bojeći se da bi bila svjedokom njoj je zadao 15-ak uboda, od čega dva kada je već ležala na podu i pravila se da je mrtva, što ju je u konačnici spasilo, naravno, zahvaljujući samo hitnoj medicinskoj intervenciji. Zbog zadobivenih ozljeda ista i danas pati od nebrojenih posljedica, među kojima i od trajno oštećenog živca ruke zbog čega se ne može ni potpisati.

Sudac o Kulišeku: 'Ne vidim razliku u njegovom ponašanju'
Sudac o Kulišeku: 'Ne vidim razliku u njegovom ponašanju'

Nakon ubojstva, Kulišek je odbacio nož i krvavu odjeću, otišao kod prijatelja, sakrio krvave tenisice ispod kreveta, otuširao se i s prijateljem krenuo u šetnju u kojoj je popušio joint. Iste večeri uhvatila ga je policija, a iz iskaza danim pri kriminalističkom istraživanju doznalo se kako je s Jagodićem od ranije bio u sukobu, a prijatelju dan prije ubojstva rekao da ide kući po baseball palicu i nož.

Rijeka:  Nastavak suđenja Dinu Kulišeku optuženom za ubojstva u Crikvenici

Osnova Kulišekove obrane bilo je dovođenje u pitanje njegove ubrojivosti tijekom samog čina. Nakon tri oprečna vještačenja, naručeno je i četvrto, kojim je utvrđeno kako je ubojica za vrijeme krvoprolića bio ubrojiv te kako je mnoge situacije simulirao.

'Ne sjećam se zašto sam napao curu, ali drago mi je da je živa'
'Ne sjećam se zašto sam napao curu, ali drago mi je da je živa'

Naime, utvrđen je poremećaj ličnosti, ali ne onaj iz prve dijagnoze, prema kojoj se radi o akutnom poremećaju nalik na shizofreniju. 
Kulišek je cijelo vrijeme, bez naznaka kajanja, tvrdio da čuje glasove koji ga navode, opisivao slušne i mirisne halucinacije, "pričao s bogovima", govorio kako je u Jagodiću vidio sotonu koju je morao ubiti kako bi ubio zlo, i to baš ubodom noža u srce, a praktički je od uhićenja smješten je u zatvorsku bolnicu i tretiran raznim lijekovima, koje je nerijetko odbijao. 

Majka žrtve: Zadovoljna sam, ali presuda mi neće vratiti sina

Tijekom čitanja obrazloženja presude Kulišek se obratio sucu.

- Jel možete pročitat završne riječi i presudu pa da ja idem, želim samo čuti presudu - kazao je.

Sudac mu je poručio da ne mora slušati obrazloženje i može napustiti sudnicu ukoliko to želi ili da se u protivnom strpi jer će detaljno obrazložiti presudu. 

- To je dobro, to je dobro - rekao je na to Kulišek.

Izricanje presude slušala je i Jagodićeva majka Jadranka Volarić.

- Zadovoljna sam zakonskom kaznom, ali u smislu pravde, ni jedna presuda mi neće vratiti sina. Nadam se da će ovaj put Vrhovni sud uzeti u obzir da je sudac proveo sve radnje koje su oni zahtijevali i potvrditi presudu. Ovo je poruka svima koji ubuduće pomisle počiniti takav zločin da im neće proći ovakva obrana u kojoj se stigmatiziralo mog sina i ustvari sudilo njemu dok se nitko nije zapitao gdje su njegova ljudska prava - rekla je majka žrtve.

Kulišekov odvjetnik Goran Marjanović najavio je prvu od dvije žalbe na koje još ima pravo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a