News

Komentari 31

Udar na iznajmljivače: Odvoz smeća plaćat će kao hoteli

Udar na  iznajmljivače: Odvoz smeća plaćat će kao hoteli

Isto tako, ovim prijedlogom su izjednačeni primjerice postolari s velikim trgovačkim centrima, a Zakon bi se mogao početi primjenjivati već ovo ljeto

U pripremi je novi Zakon o gospodarenju otpadom prema kojem su privatni iznajmljivači izjednačeni s hotelima i ostalim velikim turističkim kućama, poput kampova. To znači da će morati sklapati ugovore za odvoz smeća poput njih, posebno za svaku od kategorija otpada (komunalni, staklo, plastika, metal...) po tržišnim uvjetima i odlagati otpad na način na koji ga sada zbrinjavaju velike hotelske kuće, s popratnicama kojima dokazuju pravilno zbrinjavanje reciklirajućeg otpada. Iako se o cijenama još ne govori, navodno će taj izdatak za male iznajmljivače iznositi i par tisuća kuna, javlja Glas Istre

Isto tako, ovim prijedlogom su izjednačeni primjerice postolari s velikim trgovačkim centrima, a Zakon bi se mogao početi primjenjivati već ovo ljeto.

Iz Ministarstva gospodarstva su im šturo odgovorili, ali potvrdili da se prijedlogom određuju dvije kategorije korisnika i to 'korisnik kućanstvo' i 'korisnik koji nije kućanstvo' te su iznajmljivači određeni u kategoriji 'korisnik koji nije kućanstvo' jer nekretninu koriste za obavljanje djelatnosti. Također su naveli da je korištenje javne usluge za 'korisnika koji nije kućanstvo' ograničeno samo na predaju miješanog komunalnog otpada.

Što to u praksi znači, objašnjava sugovornik Glasa Istre.

- Vrijednost tone tog otpada je recimo 500 kuna i toliko sada plaćaju građani i iznajmljivači. Sada će cijena za iznajmljivače biti viša. Koliko? Još se ne zna, ali hoće. Također, za staklo, papir, plastiku i metal morat će se sklapati posebni ugovori za svaki od tih otpada, a cijena njihovog zbrinjavanja definira se na tržištu. Recimo tona papira je dvije tisuće kuna, stakla tri tisuće i tako dalje… Zbrinjavanje biootpada je pak najskuplje za sve one koji nemaju kompostere, a u stanovima ih i nemaju gdje držati. Te se cijene, međutim, stalno mijenjaju jer ovise i definiraju se na svjetskom tržištu, ovisno o ponudi i potražnji - pojasnio je.

Najčitaniji članci