Obavijesti

News

Udomitelji traže promjene od Aladrovića: 'Spriječimo da više ni jedno dijete ne plati životom'

Udomitelji traže promjene od Aladrovića: 'Spriječimo da više ni jedno dijete ne plati životom'

Nakon smrti djevojčice (2), pismo ministru Aladroviću poslala je jedna od brojnih udomiteljica iz Hrvatske. Marina Novaković Matanić traži sastanak kako bi riješili njihove probleme, a kaže da slično traže i drugi udomitelji

VIDEO

Udomiteljica Marina Novaković Matanić, koja je inače i predsjednica Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas, nakon smrti pretučene djevojčice (2) iz Slavonije poslala je otvoreno pismo ministru socijalne skrbi Josipu Aladroviću u kojem poručuje kako udomitelji iz Hrvatske već godinu dana traže sastanak kako bi riješili brojne probleme s udomljavanjem. Ističe tako problem susreta udomljene djece s roditeljima koji se odvijaju u njihovim obiteljima i traže da se to prekine. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Ostavljene igračke 02:25

- Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način - poručila je Aladroviću. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako nam je rekla u ponedjeljak ujutro, njen stav dijele brojni udomitelji, a kaže da je vidjela u zatvorenoj udomiteljskoj grupi na Facebooku, brojni udomitelji ministru će poslati slična pisma.

Psihologinja i pravobraniteljica složne: Svi sustavi su zakazali, zašto su je vraćali roditeljima?
Psihologinja i pravobraniteljica složne: Svi sustavi su zakazali, zašto su je vraćali roditeljima?

Njeno pismo prenosimo u nastavku

Poštovani ministre Aladroviću, 

Šaljem Vam ovaj e-mail kao udomiteljica, a čije mišljenje dijele mnogi udomitelji iz cijele RH. Godinu dana Vas udomitelji traže da se sastanu s Vama i da vam iznesu svoje probleme, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i obitelji djece koja su udomljena u našim obiteljima.

Prije dva tjedna nas je primila Vaša državna tajnica, a od Vas nema i dalje niti traga. Možda da ste iz prve ruke čuli od nas sve naše probleme, možda bi nešto pokrenuli i ne izgubili još dva tjedna kao i sve ove godine koje su uzalud potraćene i radi kojih se svi mi vrtimo u krug, a udomitelja je sve manje s razlogom i to ne radi novčanih sredstava o kojima uopće ne želim tratiti vrijeme, nego s onim čime se udomitelji nose godinama i gdje smo prepušteni sami sebi. U naše obitelji ulaze svi ti roditelji koji iza sebe imaju i dobar dio iza sebe kriminalnog života, nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvim djecom ne odvijaju u našim obiteljima i na taj način ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas.

Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas i odgovor iz Centara koje mi dobivamo neka zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja umjesto da sustav stane iza nas. Dapače naša dužnost je svakih 6 mjeseci podnijeti izvještaj, i koliko puta se dogodi kada dođe do suda izvještaj i mišljenje udomitelja se niti najmanje ne uvažava i potpuno kriva teza je da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete. Iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji. Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način.

A vi ministre konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što Vam mi svi skupa imamo za reći, jer nemojte izbjegavati i Vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana. 

S poštovanjem, 

Udomiteljica Marina Novaković Matanić 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje