News

Komentari 111

Ukrajinci se sklonili u čeličanu u Mariupolju, Rusi će ih napasti: Nema nikakve šanse za primirje

Ukrajinci se sklonili u čeličanu u Mariupolju, Rusi će ih napasti: Nema nikakve šanse za primirje

Mariupolj je blizu pada. Posljednje ukrajinske snage sklonile su se u čeličanu u luci, a ruske snage poručuju kako napreduju brzo te da više nema šanse za primirje.

Ruska agencija RIA, sklona režimu Vladimira Putina, javila je kako su ukrajinski vojnici odbili predaju u Mariupolju. Istu vijest tijekom dana potvrdili i s ukrajinske strane.

- Situacija na prvoj liniji je napeta, ali mi stalno napredujemo. Već ulazimo u čeličanu "Azovstal". Druga čeličana "Iljiča" je praktički naša. Neće biti primirja. Oni su ignorirali našu inicijativu, dobili smo odgovor - rekao je vođa pobunjenih ruskih snaga u Mariupolju, nakon što je istekao ruski ultimatum za predaju. 

Kako su stizale informacije tijekom dana, u spomenutoj čeličani "Azovstal" nalaze se navodno posljednji branitelji Mariupolja. Nije poznato koliko ih je tamo točno,  a spominjalo se da se unutra nalaze pripadnici pukovnije Azov, ukrajinski marinci, ali i strani volonteri. 

A view shows a plant of Azovstal Iron and Steel Works company behind damaged buildings in Mariupol

Ranije danas Moskva je optužila ukrajinsku vojsku da je zaprijetila ubojstvom svima koji se odluče predati Rusima. Iz Ukrajine nisu komentirali tu situaciju, ali poručili su kako za njih predaja nije opcija te da će se nastaviti boriti za Mariupolj.

Vojni stručnjak Justin Crump u razgovoru za BBC podijelio je svoja mišljenja o situaciju u Mariupolju. 

- Ukrajinci koriste taj prostor već 50 dana i sigurno su pripremljeni. Mislim da Ukrajina tamo ima još oko 800 boraca koji se neće predati Ispod postoji sustav tunela koji im može koristiti za bijeg ili odlazak na druge lokaciju. U noćnim akcijama Rusima mogu napraviti još puno štete. To je veliki kompleks i gerila ratovanjem mogu dugo izdržati - rekao je stručnjak za BBC.

SITUACIJU U UKRAJINI PRATITE IZ MINUTE U MINUTU OVDJE

Najčitaniji članci