News

Komentari 16

HSU za umirovljenike traži da mogu raditi duže od četiri sata

HSU za umirovljenike  traži da mogu raditi duže od četiri sata

Naš prijedlog, dodao je, daje mogućnost da onaj tko zna, želi i treba može raditi puno radno vrijeme jer ne predstavlja konkurenciju na tržištu koje ima ogromne potrebe za radnom snagom, kaže predsjednik HSU Silvano Hrelja


HSU će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a žele da se svim korisnicima mirovina, uključujući i obiteljske, da mogu raditi bez limita od četiri sata koje je previdjela Vlada i dobivati mirovinu u punom iznosu. Silvano Hrelja navodi kako je to posebno važno za umirovljenike koji primaju najniže mirovine, a takvih je danas 260.000. Napominje kako se do sad pokazalo da rad umirovljenika nije bauk u zapošljavanju mladih, jer primjerice ove godine radilo oko 11.000 umirovljenika, a imamo otvorenih 150.000 radnih mjesta. 

- Nikoga ovime ne tjeramo na rad već želimo da se onima koji žele raditi to i omogući - kazao je Hrelja. 

Apelira na vladajuće da delimitira rad umirovljenika, ako poslodavci imaju potrebu za radnom snagom. Hrelja ne očekuje da će Vlada podržati njihov prijedlog, jer je ministar Josip Aladrović već odbio takav prijedlog savjetodavnog tijela, Nacionalnog vijeća umirovljenika.

No poručuje da će se za ovo, ali i ostala rješenja za umirovljenike boriti svim sredstvima, pa ako i treba građanskim neposluhom i dolaskom umirovljenika premijeru pod prozore.

SDP podupire ovu inicijativu i najavili su da će omogućiti da se ovaj prijedlog uvrsti u hitnu saborsku proceduru. 

Najčitaniji članci