Obavijesti

News

Komentari 16

'Umjesto mladima, subvencije su otišle prodavačima stanova'

'Umjesto mladima, subvencije su otišle prodavačima stanova'
3

Zastupnik Hrvoje Zekanović izjavio je da su Vladi u kampanji bila puna usta demografije, a sada, kada se kreira proračun za iduću godinu, ministar financija Zdravko Marić ništa ne spominje

VIDEO

Predstavnici Hrasta upozorili su u petak da se Vladina mjera državnih subvencija na stambene kredite za mlade obitelji zloupotrebljava jer prodavači stanova, kažu, izravno ucjenjuju dobitnike subvencija i podižu cijenu stana.

- Mlade obitelji su nam javile da prodavači stanova otvoreno postavljaju dvije cijene za isti stan - višu ako se kupci javljaju na natječaj za subvencije, primjerice 1.500 eura po kvadratu i nižu, primjerice 1.300 eura po kvadratu ako kupac nema državnu subvenciju, upozorio je predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Zagreb: Konferencija za medije Hrvoja Zekanovića i Ladislava Ilčića

Zastupnik Hrvoje Zekanović izjavio je da su Vladi u kampanji bila puna usta demografije, a sada, kada se kreira proračun za iduću godinu, ministar financija Zdravko Marić ništa ne spominje.

Ilčić ističe da bi cijena stana trebala biti ista za sve potencijalne kupce i prodavač ne bi trebao niti znati odakle kupcu novac za kupnju nekretnine. Međutim, prodavač, kao založni dužnik treba potpisati ugovor o kreditu i kupac ne može od njega 'sakriti' činjenicu da u ugovoru o kreditu stoji državna subvencija, napominje.

- Država u ovom projektu koji je načelno dobar, nije uspjela naći model u kojem bi subvencija zaista pripala mladim obiteljima već lako dolazi do klasične ucjene u kojoj umjesto mladih obitelji subvenciju dobiva prodavač stanova. Kad k tome dodamo rast cijena nekretnina i činjenicu da mogućnost dobivanja subvencija nije stalna već su zbog roka natječaja mlade obitelji prisiljene kupovati nekretninu na brzinu, pitanje je koliko su mlade obitelji stvarno dobile ovom mjerom - upozorio je Ilčić.

Kao pozitivan primjer navodi pronatalitetnu politiku Mađarske.

Zagreb: Konferencija za medije Hrvoja Zekanovića i Ladislava Ilčića

- Kada dvoje mladih sklopi brak mogu dobiti kredit od 30.000 eura. Ako u roku od pet godina dobiju dijete otpisuju im se kamate na kredit i nakon toga vraćaju samo glavnicu. Ako nakon toga dobiju drugo dijete, otpisuje im se trećina glavnice a ako dobiju treće dijete, ne samo da im se otpisuje ostatak duga već im se vraća sve što su uplatili. Tu su i dvije druge vrste stambenih kredita sa značajnim subvencijama za svako rođeno dijete. Obitelji s troje i više djece mogu dobiti do 7.500 eura subvencije za kupnju automobila, majke s više djece potpuno su oslobođene plaćanja poreza na dohodak, bake i djedovi mogu izostajati s posla kako bi pomogli u čuvanju unuka i kako bi se roditelji što prije mogli vratiti na posao, navodi Ilčić.

Mađarska bilježi rast nataliteta od 20 posto jer sve mjere motiviraju roditelje da rade i pronatalitetna politika je okrenuta srednjem sloju od kojeg se može očekivati veći natalitet, za razliku od Hrvatske koja još uvijek ima zastarjeli model pronatalitetne politike koji je isključivo socijalni, a ne poticajni, zaključio je Ilčić, najavivši da Hrvatski suverenisti pripremaju program za sljedeće parlamentarne izbore u kojem obiteljska i demografska politika ima vrlo važnu ulogu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca