Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Umrla najstarija Hrvatica Anđa Perić, u listopadu je slavila 108

Drago mi je da sam doživjela ove godine. Baš mi je drago. Kad mi je dragi Bog dao da toliko živim. Ja dragoga Boga stalno molim i zahvaljujem mu na životu, rekla je Anđa za svoj 108. rođendan

Andja Peric 106 godina
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
13 komentara

Moja tajna je da nema tajni, tako je svojedobno baka Anđa Perić iz Kotlenice u splitskom zaleđu opisala tajnu svoje vitalnosti i dugovječnosti. Najstarija Dalmatinka u listopadu prošle godine napunila je 108. godina, a preminula je u četvrtak u 8.30 sati u svom domu gdje je provela život.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Nije se školovala, a živjela je težački, radeći u polju i brinući se o domaćim životinjama. Svaki je dan, noseći teret, hodala do Sinjskog polja 25 kilometara tako othranivši i djecu, sina i dvije kćeri koji su joj podarili četvero unučadi, tri praunuka i praunuku.

Na svoj 108. rođendan postala je i najstarija navijačica Hajduka. Tada joj je naime veliki navijač Hajduka Jakov Vlastelica Đala, čuvši da je starija od kluba, poklonio zastavu 'bilih' i učlanio je je u klub. Proslavili su uz pivo i dogovorili se da će ponovno nazdravljati kad Hajduk postane prvak.  O baki su se posljednjih godina brinuli sin i snaha.

- Drago mi je da sam doživjela ove godine. Dragoga Boga stalno molim i zahvaljujem na životu - kazivala bi Anđa koja je u 100-oj godini operirala kuk, a kako nam je i sama rekla, već nakon šest dana bila je na nogama. 

Nije pila nikakve tablete, nije bila izbirljiva što se tiče jela, a posebno je voljela meso i popiti čašicu vina. 

DOBROG JE ZDRAVLJA Najstarija Dalmatinka Anđa Perić proslavila 108. rođendan

Volju za životom izgubila je prije 10-ak mjeseci nakon što joj je umro brat u 96. godini. To ju je pogodilo. Do tada je, iako se teško kretala i nije mogla bez hodalice, svako jutro ustajala kako bi sjedila u dvorištu, molila krunicu i uživala u podarenom joj novom danu

Baka Anđa inače je živjela u pet država, a doživjela je i preživjela tri rata. 

Foto: Mario_Strmotic

Od bake se se oprostio i župan Blaženko Boban napisavši:

Kada ti ode netko drag, netko mlad, netko blizak, tuguješ i kažeš da je otišao prerano, i iznenada. A ja se i nakon smrti babe Anđe, vjerojatno do jučer najstarije Hrvatice, a sigurno najstarije stanovnice naše županije, koju sam upoznao na kraju njezina hodočašća ovom dolinom suza, osjećam upravo tako - kao da se opraštam od nekoga dragog tko je prerano otišao između nas.

Andja Peric 106 godina ANĐA PERIĆ Najstarija navijačica Hajduka: Pijem pivo kad osvojimo naslov

Hvala ti draga bako Anđe što si nas do kraja života učila o vrijednosti i ljepoti života na zemlji, što si nam pokazala kako se i u bolesti i u starosti može biti radosna i strpljiva, Bogu vjerna, obitelji i narodu odana do kraja.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine, počivala u miru, a obitelji iskrena sućut. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message