Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umro je don Nedjeljko Ivanov, bio je osuđen za pedofiliju

Posljednje dane proživio je u privatnom domu u Biljanima Donjim. Iako je to obećao kada je slučaj otišao u zastaru, žrtvama zlostavljanja nikad se nije ispričao

24sata
Foto: 24sata

Bivši župnik don Nedjeljko Ivanov umro je u ponedjeljak u 79. godini života. 

Podsjetimo, don Nedjeljko Ivanov prvi je svećenik u Hrvatskoj koji je prema crkvenom kanonu osuđen zbog pedofilije. Za zlostavljanje su ga prijavila trojica svećenika, ali se otkrilo da je zlostavljao više od stotinu dječaka.

Velimir Brkić BIBINJE Crkva potvrdila: Don Nedjeljko Ivanov činio je djela pedofilije

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio je tada istragu o don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji su javno tvrdili da ih je svećenik zlostavljao. Istragu je preuzeo Vatikan kamo su poslani svećenikovi dokumenti i svjedočanstva zlostavljanih.

- Proces traje i nije više na lokalnoj crkvenoj zajednici, već je cijeli slučaj preuzeo Vatikan, kao što se i inače radi u ovakvim situacijama, kazao je tada nadbiskup.

Kazneni postupak protiv don Ivanova obustavljen jer je ušao u zastaru nakon što je od događanja prošlo više od 15 godina.

Posljednje dane proživio je u privatnom domu u Biljanima Donjim. Iako je to obećao kada je slučaj otišao u zastaru, svojim se žrtvama nikad nije ispričao. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message