Obavijesti

News

Komentari 1

UN je zabrinut: Šimonović u Obali Bjelokosti zbog pokolja

UN je zabrinut: Šimonović u Obali Bjelokosti zbog pokolja
3

Sukobi za vlast u Obali Bjelokosti i dalje ne prestaju. Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, Ivan Šimonović, doputovao je kako bi procijenio stanje u zemlji

VIDEO

Guillome Soro, premijer Obale Bjelokosti smatra kako je vrijeme za brzu ofenzivu na Abidjan, prenosi BBC.

Snage međunarodno priznatog predsjednika Alassanea Outtare prošli tjedan su zauzele veći dio zemlje nakon velike ofenzive, no borba za grad Abidjan je puno teža zbog većinske potpore Laurentu Gbagboi. Francuzi su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Abidjanu i doveli dodatnih 300 vojnika koji su se priključili tisući vojnika koji su tamo u mirovnoj misiji. Francuzi žele uspostaviti međunarodne letove kako bi uspjeli evakuirati 500-tinjak stranih državljana koji žele napustiti zemlju.

UN-ove mirovne snage pokušavaju zaštiti desetke tisuća civila koji su utočište potražili u crkvi u gradu Duekoueu u zapadnom dijelu zemlje. Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović doputovao je u nedjelju u Abidjan radi procjene stanja u zemlji nakon pokolja nekoliko stotina ljudi. 

- Ako će doći do borbe, onda ćemo se boriti. Predsjednik neće podnijeti ostavku, rekao je Gbagbin glasnogovornik Abdon George Bayeto.

Pucano je i na strane novinare. Na novinarsku ekipu sa francuske televizije France 2 pucali su Gbagbini pristaše kada su pokušali napustiti hotel u Abidjanu, prenosi CNN.  Od tada, Gbagbini vojnici patroliraju hotelskim područjem kako bi spriječili odlazak stranih novinara. 

Američka državna tajnica, Hillary Clinton, u nedjelju je ponovno tražila da Gbagbo da ostavku jer gura Obalu Bjelokosti u bezvlađe, a apelirala je na predsjednika Outtaru da poštuje pravila rata i da ne napadaju civile.

UN smatra da je na predsjedničkim izborima prije četiri mjeseca s 54 posto glasova pobijedio Alassane Outtara, no Laurent Gbagbo je također proglasio pobjedu na izborima i ne želi napustiti ured.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina