Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

UN od SAD-a traži dokumente o mučenjima za vrijeme Busha

UN-ov istražitelj se nada da bi povjerljivi dokumenti mogli dovesti do kažnjavanja odgovornih. SAD još uvijek nije sankcionirao nijednog od svojih agenata CIA-e

REUTERS/PISXELL
Foto: REUTERS/PISXELL
24 komentara

UN-ov istražitelj Ben Emmerson zatražio je od SAD-a objavu povjerljivih dokumenata o kršenju ljudskih prava od strane američke tajne službe CIA za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, prenosi RT

Emmerson, UN-ov posebni izvjestitelj za promicanje i zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma, nada se da će dokumenti dovesti do kažnjavanja odgovornih javnih dužnosnika.

Iako je vlada sadašnjeg predsjednika Baracka Obame osudila korištenje "pojačanih tehnika ispitivanja", kao što su simulacija utapanja i lišavanje sna, SAD još uvijek nije sankcionirao nijednog od svojih agenata odgovornih za kršenje ljudskih prava. Emmerson je rekao da povjerljivi dokumenti štite imena tih pojedinaca.

"Unatoč očitom odbijanju priznavanja nezakonitih radnji od strane CIA-e iz Busheve ere, mnoge činjenice i dalje su povjerljive, a nijedan javni dužnosnik dosad nije priveden pravdi u SAD-u", naveo je Emmerson u izvješću podnesenom UN-ovu Vijeću za ljudska prava, tražeći da informacije budu objavljene bez odgode i u najvećem mogućem opsegu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message