News

Komentari 0

Unija Kvarnera: 'Dolazi Uskrs, a mi se crvenimo. To nije dobro'

Unija Kvarnera: 'Dolazi Uskrs, a mi se crvenimo. To nije dobro'

Regija Kvarner mora biti sigurna i poželjna turistička destinacija, kao što je bila i prošle godine kada smo imali puno skromnije alate u borbi s ovom krizom, naglasio je Boras Mandić

Unija Kvarnera traži poduzimanje hitnih mjera od strane odgovornih na županijskoj i državnoj razini na pripremi turističke sezone - uvodno je istaknuo predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić te nastavio kako navedena unija traži sljedeće: upravljanje krizom tako da Kvarner bude u epidemiološki zelenoj zoni, prioritetno cijepljenje svih zaposlenih u turizmu, maksimalno fiskalno rasterećenje svih u sektoru turizma od strane države, regionalne i lokalne razine, mogućnost besplatnog, dostupnog i brzog testiranja tijekom turističke sezone, otvorenost i protočnost državnih granica tijekom cijele turističke sezone.

- Regija Kvarner mora biti sigurna i poželjna turistička destinacija, kao što je bila i prošle godine kada smo imali puno skromnije alate u borbi s ovom krizom - naglasio je Boras Mandić.

- Kvarner se crveni i to nije dobro. Tri tjedna do Uskršnjih praznika kojima počinje turistička sezona na Jadranu, ne samo da Hrvatska iz dana u dan bilježi rast Covid 19 oboljelih, nego Kvarner u tome prednjači - objasnio je Nedo Pinezić, član Senata Unije Kvarnera te nastavio kako imamo preko 100 novooboljelih dnevno.

- Njemačka nas je uvrstila na crvenu listu i žalosno je da se ovo stanje nastoji opravdati otvaranjem ugostiteljskih terasa. Dapače, terase su otvorene u svim hrvatskim županijama pa tako i u susjednoj Istarskoj, a nigdje nije zabilježeno toliko povećanje broja oboljelih kao na Kvarneru.

- Unija Kvarnera smatra da nadležna ministarstva, ali i gradovi i općine moraju svima u sektoru turizma hitno odgoditi plaćanje davanja za 2021. godinu ili ih otpisati barem u polovici iznosa, obzirom da je sada jasno da u prvoj polovici godine neće biti turističkog prometa – naglasio je Đanino Sučić te nastavio kako je preduvjet bez kojeg se ne može, stavljanje Kvarnera na zelenu listu. '

- Ako i ove godine izostane prihod od turizma, ljudi koji su uložili svoj rad, novac, pa i zadužili se da bi si osigurali nešto više obiteljskih prihoda, ući će u ozbiljne financijske probleme. Situacija je alarmantna - objasnio je Sučić.

- Turistički sektor na području Kvarnera i Istre čini 51 % ukupnog nacionalnog prometa. Po aktualnom stanju i sadašnjim brojkama 50 % tog sektora u izvjesnom je riziku od bankrota, ovrha i dugova. Puno ugostitelja već sada je zauvijek napustilo svoje poslove'', upozorio je Robert Salečić, član Senata Unije Kvarnera i predsjednik regionalne podružnice Rijeka.

- S jučerašnjim danom cijepljeno je svega 1,5% stanovništva Kvarnera. Unija Kvarnera zahtijeva od odgovornih da osiguraju preduvjete za sigurnu turističku sezonu, s pripremama je evidentno da smo zakasnili - zaključno je naglasio predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić.