Obavijesti

News

Komentari 59

Upisi u prvi razred: Prvašići ne trebaju znati čitati, ali trebaju znati čekati red i obuti cipele

Upisi u prvi razred: Prvašići ne trebaju znati čitati, ali trebaju znati čekati red i obuti cipele

Ove godine u 20 županija upisi će se provoditi putem e-građana, donosimo sve detalje

VIDEO

Nakon što je u Zadarskoj županiji lani eksperimentalno testiran,. sustav online upisa prvašića u školu ove će se godine provesti u 20 županija. Online upise zasad neće provoditi Grad Zagreb, ali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da pohvaljuju inicijativu, te da će ga vjerojatno uvesti sljedeće godine.

Pitali smo Ministarstvu o detaljima novog upisnog sustava.

Elektronički upis je upis putem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole, a kojemu roditelji pristupaju preko e-Građana. Online upis podrazumijeva predaju kompletne dokumentacije, podataka o djetetu i roditeljima, ispunjavanje upitnika, odabir škole... Sustav roditelja vodi korak po korak kroz cijeli proces i dopušta kontrolu, te ispravak svih unesenih podataka.

- Cilj je digitalizacijom procesa administrativno rasteretiti roditelje, školske djelatnike i Županijske upravne odjele te omogućiti centralizirano prikupljanje i analizu podataka. Digitalizacijom javnih servisa građani brže i lakše pristupaju javnim uslugama - kažu u Ministarrstvu.

Online prijave za liječnički pregled

Online upisi provodit će se od 22. veljače do 31. ožujka. Elektroničkim putem predaje se i dodatna dokumentacija, primjerice liječnička. Škola, odnosno osnivač (grad, županija) šalju poziv za psihofizičko testiranje djeteta. Nakon obavljenog pregleda i razgovora s roditeljima, Stručno povjerenstvo škole donosi mišljenje o upisu, koje se također unosi u sustav.

Marijo (18) na Kamešnici čuva 300 koza: 'Pastir sam postao u čast ocu, napustio sam školu...'
Marijo (18) na Kamešnici čuva 300 koza: 'Pastir sam postao u čast ocu, napustio sam školu...'

- Stručno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole donosi mišljenje s prijedlogom. Nakon završenog postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta Stručno povjerenstvo škole obavlja razgovor s roditeljem. Roditelj ima pravo uvida u mišljenje i prijedlog svakog člana Stručnog povjerenstva škole. U slučaju zahtjeva za redovni upis i donesenog mišljenja s prijedlogom za redovni upis, u sustavu se djetetu generira upisnica za upis u školu prema upisnom području - tumače u Ministarstvu.

Termini za liječnički pregled također se obavljaju online, putem aplikacije Terminko.

Javite se u školu

Roditelji koji ne koriste sustav trebaju se javiti u školu prema mjestu prebivališta. Njima će školski administrator kreirati zahtjev za upis i provesti ih kroz postupak. Sva djeca koja su školski obveznici i imaju uvjete za redovan upis bit će upisana, poručuju iz Ministarstva.

Upis u drugu školu

Ako je roditelj prilikom predaje zahtjeva izrazio želju za upis djeteta u drugu školu, umjesto one kojoj pripada prema upisnom području, Stručno povjerenstvo Upravnog odjela za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta odlučuje o zahtjevu roditelja za upis u školu izvan upisnog područja, sve po završetku postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta. Proces završava generiranjem upisnice u sustavu koju roditelj potpisuje i time daje svoju suglasnost za upis odnosno potvrđuje odabir škole.

Savjeti stručnjakinje

Dijete pri polasku u školu zaista ne treba znati čitati, pisati ili računati, kaže nam Ivana Kujundžić, logopedinja savjetnica i članica Stručnog povjerenstva za upis djece u prvi razred u OŠ Ivan Leko u Prološcu. Ona nam je pojasnila što se na tome pregledu provjerava i što znači da je dijete spremno za polazak u školu.

Finski stručnjak za obrazovanje: Djeca uče sve slabije, a škole su igrališta političkog nogometa
Finski stručnjak za obrazovanje: Djeca uče sve slabije, a škole su igrališta političkog nogometa

- Testiranja psihofizičke zrelosti odnose se na neka osnovna pitanja o sebi i svojoj okolini, poznavanje vremenskih odnosa (doba dana, godišnja doba, dani u tjednu, jučer, danas, sutra), poznavanje prostornih odnosa (gore-dolje, lijevo-desno, ispred-iza), koordinaciju pokreta, slaganje dijelova slike u cjelinu, imenovanje i prepoznavanje boja, ispitivanje govorno-jezičnog razvoja (izgovor, naracija, glasovno stapanje i raščlamba, imenovanje grafema), ispitivanje predmatematičkih vještina (brojanje, imenovanje brojeva, nizanje, veće-manje itd.) i grafomotorički razvoj (crtanje čovjeka, precrtavanje). Osim ovih predvještina, procjenjuju se djetetova samostalnost u radu, komunikacija s vršnjacima i ispitivačem, njegova pažnja i koncentracija, emocionalna i socijalna zrelost - kaže Ivana Kujundžić.

Loše komuniciraju

- Zrelost za školu, što je vrlo kompleksan pojam, pretpostavlja optimalan stupanj razvijenosti različitih fizičkih i psihičkih funkcija djeteta koje će mu omogućiti uspješno svladavanje propisanog nastavnog kurikuluma. Pojam je to kojim obuhvaćamo fizičku, intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost - tumači logopedinja.

Sjećate li se prve milijunašice u Hrvatskoj? Više nije plavuša i predaje u jednoj srpskoj školi
Sjećate li se prve milijunašice u Hrvatskoj? Više nije plavuša i predaje u jednoj srpskoj školi

Primjerice, dijete bi trebalo na prihvatljiv način reagirati na uskraćivanje nekih želja i potreba, odnosno da na primjeren način reagira na vrednovanja, kritike i pohvale.

- Nažalost, danas smo svjedoci poplave djece koja loše ili nedovoljno dobro komuniciraju. Roditelji vole naglasiti kako im djeca govore engleski i smatraju to dodatnim postignućem svojeg djeteta. Međutim, takvo 'znanje' stranog jezika nije funkcionalno. Materinski jezik (hrvatski) osnova je polaska u hrvatski sustav obrazovanja i njime dijete treba ovladati. Važno je da se dijete primjereno ponaša, da zna čekati svoj red, da se zna samo odjenuti i obuti, da zna samostalno jesti, da zna pitati ono što ga zanima te da poštuje druge i njihove potrebe, da ima razvijenu empatiju. To sve djeca uče u obiteljima i stoga stavljam naglasak na roditelje da se maksimalno posvete tom ranom dječjem razvoju. Ako to prepustimo nekom drugom ili ekranima, ne piše nam se dobro - zaključuje Ivana Kujundžić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...