Obavijesti

News

Komentari 54

Suđenje Rosi: Žrtvu tjerali da si iskopa grob, uplakan i gol je puzao po podu i ljubio im cipele

Suđenje Rosi: Žrtvu tjerali da si iskopa grob,  uplakan i gol je puzao po podu i ljubio im  cipele

Ante Roso, Roko Dundov i Ivan Rozić optuženi su da su u travnju 2022. , prijeteći mu ubojstvom, od Daria J. pokušali iznuditi 5000 eura. Kad su ga poštedjeli morao je gol puzati do auta

VIDEO

Nismo krivi, rekli su Ante Roso (53), Roko Dundov (33) i Ivan Rozić (42) optuženi za pokušaju iznude i protupravno oduzimanje slobode koje je završilo njihovim spektakularnim uhićenjem u zagrebačkom restoranu koje su policajci tijekom intervenciji snimili.

Klopka za bandu: Policija upala u restoran i uhitila iznuđivače. Žrtvu su tjerali da si kopa grob
Klopka za bandu: Policija upala u restoran i uhitila iznuđivače. Žrtvu su tjerali da si kopa grob

- Pitao sam Alena H., za kojeg sam tek na policiji u travnju doznao da se zove Dario J., gdje su moje pare jer sam mu bio posudio 150.000 eura - rekao je u svojoj obrani Roso dodavši kako mu je Dario J. kazao kako novac ima zakopan u bačvi u Zagorju. Dodao je kako je Dario J. 26. travnja 2022. sam ušao u auto i da mu nitko nije prijetio nožem. 

- Do Zagorja smo Alen, Roko i ja otišli Ivanovim Audijem i u njemu je bila lopata te baterije za stavit na glavu. Alen laže, uvalio je mene i druge u ovo i želim sučeljavanje s njim u sudnici. U Zagreb smo ga normalno vratili oko 23 sata i dogovorili se da se nađemo kod Vinka, da mi vrati novac, da bi na kraju taj dan u restoran uletjela policija – ispričao je Roso braneći se na Općinskom kaznenom sudu dodavši kako se na kraju ispostavilo da je u bačvi koja je, kaže, zakopana lani u prosincu, bila droga i namotano crijevo u nekoj tekućini.

VIDEO Policija objavila snimku uhićenja bande i groba koji je žrtva morala sebi iskopati
VIDEO Policija objavila snimku uhićenja bande i groba koji je žrtva morala sebi iskopati

Poznanstvo sa žrtvom, kazao je, traje nekih godinu dana jer je Alena H. odnosno Daria J.  upoznao preko prijatelja zlatara Franje Rodića.

- U kafiću pred Alenom B. posudio sam mu 150.000 eura te sam ga za 5000 eura pristao čuvati dok je putovao po Španjolskoj, Italiji, Budimpešti. Nekad sam znao povesti i Roka Dundova. Cijeli život čuvam ljude i to je jedino što znam raditi. A taj dan me nazvao i rekao da ima problema s nekim ljudima romske nacionalnosti po Europi, a ja sam ga pitao gdje su moje pare pa je spomenuo zakopanu bačvu u Zagorju i da tamo ima za sve. Stoga sam nazvao Roka te smo s Dariom otišli za Zagorje kako bi iskopao nešto što je zakopao u prosincu 2021. - nastavio je Roso. U obrani je rekao i kako u bačvi nije bilo novca, pa je zbog toga izbila svađa.

Roso: On je mene napao lopatom

- Dok je kopao me udario lopatom pa sam pao na tlo, a i on je dobio par udaraca u leđa. Rozić nije bio s nama, a za sadržaj bačve smo znali samo ja i Alen – dodao je još Roso inzistirajući na sučeljavanju sa žrtvom. Potom je tužitelj, čuvši da Roso ukazuje na telefonsku komunikaciju i na poruke sa žrtvom prije inkriminiranog događaja, predložio da se od teleoperatera pribave podaci unazad godinu dana, ali i da se ponovno pokuša od trojice okrivljenih izuzeti biološki materijal radi molekularno genetske analize. 

FOTO U ovom prtljažniku vozili su poduzetnika i tjerali da kopa grob. Za iznudu prijavili Rosu
FOTO U ovom prtljažniku vozili su poduzetnika i tjerali da kopa grob. Za iznudu prijavili Rosu

- Policija u Heinzelovoj od 2010. ima moje podatke o krvi, slini, kosi. Policija mi već mjesec dana mi dolazi u zatvor kako bi mi zatvorski stražari na silu uzeli DNK. Hoće mi podmetnuti slinu na neke druge predmete očito. A prilikom uhićenja, moj mobitel se izgubio negdje – dodao je optuženi Roso. O tome hoće li se izuzeti uzorci mimo volje optuženih sud će odlučiti tijekom postupka, dok će se od teleoperatera zatražiti podaci Rosina i žrtvina mobitela. Za razliku od Rose Dundov i Rozić obrane će iznijeti na kraju dokaznog postupka. 

Tko je Ante Roso: Nikad mu nisu dokazali krvavu pljačku Fine i podmetanje bombi. Opet je pao
Tko je Ante Roso: Nikad mu nisu dokazali krvavu pljačku Fine i podmetanje bombi. Opet je pao

Rosu terete da je od 26. travnja od 20 sati do 27. travnja u 16 sati s Rokom Dundovom i Ivanom Rozićem natjerao Darija. J.
da si gol kopa grob prijeteći da će ga ubiti pri čemu su ga tukli i iživljavali se nad njim.  Roso je pozvao žrtvu na piće u Malešnicu, a potom i u park. Tamo ih je, navodi tužiteljstvo, dočekao Dundov koji je izvadio nož i zaprijetio žrtvi: "Ideš s nama sada u auto" dodavši kako bi ga najradije "na dva otvarao", da bi ga ubio. Dundov mu je uzeo mobitel,  a Roso je, navodi Općinsko državno odvjetništvo,  izvadio pištolj, repetirao ga i  rekao mu "Ajde, sjedi iza u auto". Roso je sjeo za upravljač BMW-a, a Dario J. i Dundov odozada.  Roso je potom, tvrdi tužiteljstvo, Dundovu dao pištolj i rekao da žrtvu drži na nišanu te da ga,ako se pomakne, ubije.

Bjegunac Ante Roso (41) je na Badnjak u Zagrebu imao sudar
Bjegunac Ante Roso (41) je na Badnjak u Zagrebu imao sudar

Odvezli su se da Mača u Zagorje gdje ih je dočekao Rozić. Potom su Dario J. ubacili u Rozićev  Audi 80 i vozili se desetak minuta. 
Izvukli su ga iz auta, dobacili mu lopatu i naredili mu da kopa. Kad ih je upitao "Što vam je?", odgovorili su mu "sad ćemo te ubiti". Dok je kopao, Roso i Dundov, naizmjence su ga držali na nišanu i noćnim lampama  na glavama osvjetljavali su mu rupu, a kad bi stao Rozić ga je drvenom palicom udarao po leđima i stražnjici.

Četiri sata kopao si je grob

Četiri sata je kopao grob, plačući i moleći da ga ne ubiju. Kad je iskopao rupu u visini svoje glave Roso mu je naredio da se 
skine do gola  što je uplašeni Dario J. i učinio. Onda mu je, stoji u optužnici, Roso naredio "Klekni sad, pomoli se zadnji put i gledaj u mene da te ubijem".

Uplakana žrtva je kleknula i počela moliti. Roso je repetirao pištolj i prislonio ga izbezumljenom muškarcu na potiljak ,a  Rozić je vikao "Daj ubi ga više, ubi ga, riješi ga!" Dario J. je još jače zaplakao i molio ih za milost ljubeći im cipele. Na kraju je obećao da će im sutra donijeti 5000 eura. Potom su ga natjerali da gol puže  nekoliko desetaka metara do auta, strpali ga u prtljažnik i vratili u Mače. Tamo su mu dali odjeću, strpali ga u drugi auto i vratili u Zagreb. Putem su mu rekli da im sutra u restoran mora donijeti novac ili će mu ubiti svu  djecu i zoljom dići kuću u zrak.

S osmijehom slušao kako ga terete da je mozak pljačke Fine
S osmijehom slušao kako ga terete da je mozak pljačke Fine

Čim su ga pustili sve je prijavio policiji koja je  za Rosu i ekipu napravila klopku. Kad im je Dario J. u restoranu dao kuvertu s lažnim novcima Rosu i Dundova zgrabili su specijalci. 

Tko je Ante Roso?

Rosu su sumnjičili  da je bio mozak iza krvave pljačke Fine 2005. u Zvonimirovoj u Zagrebu tijekom koje su ubijena dva zaštitara. U  odsutnosti je bio osuđen za sudjelovanje u razbojstvu. No, presuda je dijelom poništena, a u novom suđenju Roso je zbog nedostatka dokaza oslobođen krivnje te je presuda kasnije potvrđena.

U prosincu 2020. uhitili su ga zbog optužbi da je u dva navrata naručio postavljanje eksplozivne naprave pod automobil poduzetnika Darija B. (45). Sumnjičili su ga da je, s još jednom nepoznatom osobom, u travnju 2020. isplanirao ubojstvo poduzetnika. U tu svrhu postavili su eksplozivnu napravu na njegov Porsche Carreru 911. Pokušali su je aktivirati putem mobitela, no nije eksplodirala. Nakon što je poduzetnik tijekom vožnje primijetio čudne zvukove u motoru svog Porschea i odvezao ga na servis, mehaničari su pronašli, ne jednu, već čak dvije improvizirane eksplozivne naprave.

Sumnjiče ga za dvije bombe na Porscheu: Roso poriče krivnju, sud mu odredio istražni zatvor
Sumnjiče ga za dvije bombe na Porscheu: Roso poriče krivnju, sud mu odredio istražni zatvor

Roso je zbog toga šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru, no kako tužiteljstvo u tom razdoblju nije uspjelo prikupiti dokaze i protiv njega podići optužnicu morali su ga pustiti na slobodu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke