Obavijesti

News

Komentari 89

Ured predsjednika prozvao je Novaković: Donesite odluku o putu predsjednika u Albaniju

Ured predsjednika prozvao je Novaković: Donesite odluku o putu predsjednika u Albaniju

Iz Ureda predsjednika poslali su dopis Nataši Novaković, predsjednici Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa u kojem ju pozivaju da donese odluku od Milanovićevom boravku u Albaniji

VIDEO

Ured Predsjednika objavio je na svojim mrežnim stranicama kompletnu korespondenciju, kao i dostavljenu dokumentaciju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vezanu uz boravak predsjednika u Albaniji.

Sadržaj dopisa predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Novaković,

nastavno na Vaš jučerašnji medijski istup 20. listopada 2020. u kojem prozivate Ured Predsjednika kako nije dostavio tražene podatke o Vašem predmetu vezanom uz boravak Predsjednika Republike u Republiku Albaniju, želimo Vas podsjetiti kako je Povjerenstvu Ured Predsjednika 25. kolovoza, 2. rujna i 9. listopada 2020. godine dostavio sve tražene informacije i dokumente s kojima raspolaže, te smo Vam jasno naveli kojim tijelima se možete obratiti za ostalu traženu dokumentaciju. Uz to želimo Vam ukazati na sljedeće:

'Moguće da je moj životopis bio na Milanovićevu stolu, ali ja nisam nikada želio ući u SDP'
'Moguće da je moj životopis bio na Milanovićevu stolu, ali ja nisam nikada želio ući u SDP'

1. Smatramo potpuno neprimjerenom Vašu odluku da sa strankama u postupku komunicirate javno, putem medija. Ovakvim postupanjem krše se temeljna načela postupanja državnih tijela u odnosu na stranke u postupku. Zamislite, gospođo Novaković, da neko državno tijelo u predmetu u kojem bi Vi bili stranka umjesto na način predviđen zakonom, počne komunicirati i iznositi stavove o predmetu putem medija te pri tome zauzimati stav o Vašem postupanju o kojem odlučuju. Sigurni smo kako ćete se složiti da bi to bilo potpuno neprimjereno postupanje. Pored toga niti u aktima koji uređuju rad Povjerenstva nismo našli odredbu kojom bi se predsjednicu Povjerenstva ovlastilo da iznosi stavove o predmetima koji su u postupku i to prije nego što bi Povjerenstvo zauzelo stav ili donijelo odluku. Ako takvu ovlast imate molimo Vas da nas o tome obavijestite.

2. Javnim komentiranjem predmeta u kojem i Vi odlučujete dovodite u pitanje svoju nepristranost. Naime, prije donošenja odluke (Predsjednik Republike kao stranka nije obaviješten kako je ista donesena) Vi iznosite kvalifikacije o postupanju stranke u postupku, kvaliteti „dokaza“ koji su dostavljeni Povjerenstvu i sl. iz čega se može zaključiti kako ste već zauzeli stav u navedenom predmetu i to prije nego je završen postupak.

'Aludirao je da sam ovisnik? Pa ja nemam ni novca za kokain'
'Aludirao je da sam ovisnik? Pa ja nemam ni novca za kokain'

3. Ured Predsjednika će i u buduće Povjerenstvu dostavljati svu raspoloživu dokumentaciju i informacije, ali samo u odnosu na konkretan predmet koji Povjerenstvo eventualno vodi. Na zahtjeve da se dostave podaci o „svim putovanjima“ i sl. nećemo odgovarati budući da ne smatramo kako je Povjerenstvo ovlašteno postavljati općenite zahtjeve koji nisu povezani s konkretnim predmetom. Ukoliko Povjerenstvo smatra da Predsjednik možda krši Zakon o sprečavanju sukoba interesa izborom prijevoznog sredstva na nekom konkretnom putovanju ili u slučaju da postoji prijava protiv Predsjednika Republike oko nekih drugih putovanja, molimo Povjerenstvo da Uredu objasni povezanost tih putovanja sa službenim putom Predsjednika Republike u Albaniju. Ako takva povezanost ne postoji, molimo Povjerenstvo ukoliko ima osnove, da otvori poseban predmet, a Ured će kao i do sada dostaviti svu dokumentaciju s kojom raspolaže. Također, ako Povjerenstvo donese stav o tome u kojim slučajevima i kojim prijevoznim sredstvima Predsjednik smije ili ne smije putovati, molimo da nas, kao i nadležne službe Ministarstva unutarnjih poslova, o istom obavijestite.

4. U odnosu na konkretni put u Albaniju dopustite da ponovimo sljedeće:

– Predsjednik Republike je štićena osoba prve kategorije. Svim štićenim osobama te kategorije državna tijela iz sigurnosnih razloga osiguravaju prijevoz bez obzira na narav putovanja, dakle bez obzira radi li se o privatnom ili službenom putovanju.

'Milanović je kao piroman koji se prerušio u vatrogasca'
'Milanović je kao piroman koji se prerušio u vatrogasca'

– Ustavna odredba prema kojoj Predsjednik Republike predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu jasno upućuje na to da susret Predsjednika Republike sa stranim državnikom, pa tako i predsjednikom Vlade Albanije, predstavlja izvršavanje njegove ustavne zadaće.

– Predsjednik Republike je u obavljanju svojih Ustavnih ovlasti boravio 12. i 13. kolovoza 2020. godine u Albaniji gdje se susreo s predsjednikom albanske Vlade. Ne vidimo kako način prijevoza Predsjednika koji je štićena osoba prve kategorije na takav sastanak može predstavljati sukob javnog i privatnog interesa. Ne vidimo niti ovlast Povjerenstva za propitivanje načina prijevoza neke štićene osobe na sastanak sa stranim državnikom. Naravno, Povjerenstvo može imati i drukčiji stav, pa zaključiti da je Predsjednik bio u sukobu interesa.

Milanovićev let istražuju i u Povjerenstvu: Išao na Mljet?
Milanovićev let istražuju i u Povjerenstvu: Išao na Mljet?

Poštovana gospođo Novaković,

ono što po nama Povjerenstvo ne bi smjelo je izbjegavati donijeti odluku. Zato Vas molimo da donesete odluku o službenom putu Predsjednika Republike u Republiku Albaniju, te da izvijestite hrvatsku javnost je li Predsjednik Republike bio u sukobu interesa ili nije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...