News

Komentari 59

Muškarac (25) u Zagrebu držao ukradene švedske respiratore pa ih planirao preprodavati

Muškarac (25) u Zagrebu držao ukradene švedske respiratore pa ih planirao preprodavati

Utvrđeno je da su respiratori ukradeni u Švedskoj, a 25-godišnjak ih je nakon nabavke uskladištio na području Zagrebu te potom namjeravao dalje preprodati i zaraditi

Policajci Policijske postaje na Medveščaku proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem (25) kojeg sumnjiče da je od 8. ožujka do 2. travnja 2021. godine preko trgovačkog društva s Kosova za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 medicinska respiratora proizvođača iz Kraljevine Švedske u ukupnoj vrijednosti od 350.000 eura.


 
- Tijekom kriminalističkog istraživanja putem međunarodne suradnje potvrđeno je da su respiratori otuđeni u Švedskoj odnosno da je prijavljena krađa 15. veljače 2021. godine tijekom samog njihovog transporta kroz Švedsku.
 Sumnja se da je medicinske respiratore nabavio s namjerom da ih dalje preproda u treće zemlje i s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, iako je znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom što je obilježje kaznenog djela prikrivanja- priopćila je PU zagrebačka.


 
Naime, s  obzirom na značaj ove medicinske opreme u ozračju aktualne pandemije takvi se uređaji od strateškog značaja kupuju po točno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju.

- Upravo takav netipičan način kupnje koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski reguliranim načinom nabave ove medicinske opreme upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom, a samim time upućuje i na sumnju u počinjenje kaznenog djela s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi - stoji u priopćenju PU zagrebačke.


 
Osumnjičeni je za dopremu respiratora u Zagreb angažirao ovlaštenog prijevoznika i potom ih, nakon što su dopremljeni, uskladištio u ugostiteljskom objektu na području Zagreba.


 
Respiratori su oduzeti uz Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta dok je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Najčitaniji članci