Obavijesti

News

Komentari 141

USKOK ima novi spis za češljati i Paladina i partnera iz Rusije: Je li izvučena imovina tvrtke IGH?

USKOK ima novi spis za češljati i Paladina i partnera iz Rusije: Je li izvučena imovina tvrtke IGH?

DORH je potvrdio da provodi izvide za prijave koje je protiv ministra podnio Gljadelkin, Paladina za to tvrdi da je potpuno čist i da se one redom odbacuju. No, sada na red dolazi i otkup dugova preko Cipra...

VIDEO

Državno odvjetništvo je i službeno potvrdilo otkriće 24sata s početka travnja da je protiv ministra graditeljstva Ivana Paladina podneseno barem 14 kaznenih prijava te da po nekima još traju izvidi. Većina je odbačena.

Prijave je preko svojih tvrtki podnio bivši Paladinin partner, ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, koji ministra tereti za niz kaznenih djela zlouporaba u poslovanju. No, kako saznajemo, formiran je i novi spis u Uskoku koji se temelji na Gljadelkinovim operacijama u Hrvatskoj u kojima je, navodno, sudjelovao i Paladina. Taj spis po kojem tek trebaju početi izvidi tiče se otkupa dugova od tvrtke IGH preko ciparske tvrtke, o čemu smo ranije već opširno pisali.

Pogledajte video: DORH potvrdio otkriće 24sata

Pokretanje videa...

DORH potvrdio: Provode se izvidi protiv ministra Paladine VIDEO

U odgovorima koje su iz DORH-a poslali hrvatskim medijima spo

minju se samo postojeće kaznene prijave.

Podsjetimo, prije nego što je postao ministar, Paladina je tri godine vodio nekadašnjega građevinskog diva IGH, a iz njega je otišao krajem 2017. godine. U IGH je Paladina doveo upravo Gljadelkin, koji je kupio većinski udjel te posrnule tvrtke. Imali su i ugovor o partnerstvu na osnovu kojeg je kasnije Paladina jeftino kroz obveznice i otkup potraživanja došao do tri nekretninska kompleksa koja su nekad pripadala IGH. Ta tri kompleksa danas vrijede više od 35 milijuna kuna.

Na osnovu tog ugovora s Gljadelkinom je ministar vlasnik i 10 posto u tvrtki Kupari Luxury Hotels koja ima 99-godišnju koncesiju na turistički kompleks Kupari i za koji Paladina očekuje da će dobiti barem još 20 milijuna kuna. Kad se tome pridodaju stan, štednja i automobil, ministrova imovina vrijedi oko 60 milijuna kuna.

Paladina o izvidima DORH-a: 'To je sve već poznato, veći dio tih prijava je dosad odbačen'
Paladina o izvidima DORH-a: 'To je sve već poznato, veći dio tih prijava je dosad odbačen'

Gljadelkin se naknadno osjeća prevarenim od strane Paladine te ga kazneno prijavljuje za zlouporabe i prevaru. Čak i kad su prijave odbačene, IGH, kako smo objavili, samostalno nastavlja progon na Županijskom sudu i taj slučaj također nije zaključen.

- S obzirom na to da je sam prijavljenik (Paladina, op.a.) javno potvrdio činjenicu da su protiv njega podnesene kaznene prijave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti da je nadležno državno odvjetništvo, nakon provedenih izvida povodom pojedinih kaznenih prijava i analizom rezultata tih izvida, donijelo državnoodvjetničke odluke (rješenja o odbačajima kaznenih prijava), o čemu je obaviješten podnositelj prijava. Nadležno državno odvjetništvo je, povodom preostalih zaprimljenih kaznenih prijava, zatražilo provođenje izvida koji su u tijeku, a o kojima, sukladno odredbi o tajnosti iz Zakona o kaznenom postupku, ne možemo davati pojedinosti, kao što ne možemo davati informacije ni o sadržaju kaznenih prijava u smislu što je predmet izvida - obrazložio je DORH.

Tajna bogatstva Paladine: Milijuni tajkuna iz Moskve stvorili su najbogatijeg ministra
Tajna bogatstva Paladine: Milijuni tajkuna iz Moskve stvorili su najbogatijeg ministra

Gljadelkin, među ostalim, u svojim prijavama tvrdi niz stvari, od toga da je Paladina mogao spriječiti ovrhu IGH, ali nije to učinio, a kasnije je kupio obveznice na osnovu kojih je ovrha podnesena i tako došao do zgrade IGH u Splitu, u kojoj Paladinin udjel vrijedi 19,4 milijuna kuna, i zemljišta u Slavoniji vrijednog 7,5 milijuna kuna. Tvrdi da je i tvrtka koja je pokrenula ovrhu bila bez licence, povezuje preko odvjetnika usklađeno djelovanje i niz drugih stvari. Paladina je za 24sata već početkom travnja rekao da je “100 posto uvjeren da protiv njega neće biti pokrenut kazneni proces”. Jučer se oglasio priopćenjem.

- Već je poznata informacija da su moji bivši partneri protiv mene podnijeli više kaznenih prijava, od kojih su gotovo sve odbačene, kako je DORH danas i potvrdio. Prema mojim informacijama, postupak za jednu ili dvije prijave još nije završio. Nakon što netko protiv vas podnese kaznenu prijavu, provođenje izvida upravo i jest obavezan postupak koji DORH mora provesti - poručio je ministar.

No novi spis koji je formiran u Uskoku ne sadrži samo prijave koje je podnio Gljadelkin, nego i puno širu sliku. On se temelji na osnovu informacija koje smo već prvi objavili u tjedniku Express. A očito je da su te informacije podijeljene i s istražiteljima.

Od tvrtke gdje suprugu drži na minimalcu, ministru Paladini 'kapnulo' još 1,6 milijuna kuna
Od tvrtke gdje suprugu drži na minimalcu, ministru Paladini 'kapnulo' još 1,6 milijuna kuna

Radi se tome da je Sergej Gljadelkin preko svoje tajne ciparske tvrtke Frotip kupovao potraživanja IGH kojemu je bio vlasnik. A onda je naplaćivao ta potraživanja po višoj cijeni od IGH. Pojednostavljeno, primjerice, ako je IGH dugovao banci 100 kuna i svim pravnim sredstvima se borio da to ne plati, banka će pristati prodati to potraživanje i za 20 kuna. Preko Frotipa je od banke Gljadelkin kupovao to potraživanje, a onda ga naplatio od IGH po višoj cijeni.

Tako je Frotip došao i do vrijedne zgrade u Palmotićevoj ulici, a onda je prodao Paladini. On im je zauzvrat prodao drugo potraživanje u Dubrovniku. Kad se podvuče crta, do kompleksa vrijednog 8,3 milijuna kuna Paladina je došao za 1,3 milijuna kuna. U cijelu operaciju je uključena i tvrtka za otkup potraživanja B2 kapital. To je novi krak za izvide istražitelja.

Paladina je ranije, na upit novinara 24sata jesu li on i Gjadelkin izvlačili  imovinu iz IGH preko otkupa potraživanja, decidirano odgovorio: Nisam nikad ni u jednom trenutku ni u jednoj svojoj poslovnoj aktivnosti izvlačio imovinu ni iz jedne tvrtke!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"