Obavijesti

News

Komentari 19

USKOK objavio da proširuje istragu o trgovanju utjecajem: Pod istragom je sad i Aladrović

USKOK objavio da proširuje istragu o trgovanju utjecajem: Pod istragom je sad i Aladrović

Kako navodi USKOK, istraga se proširuje protiv prvookrivljenog jer se sumnja da je od siječnja 2018. do travnja 2019. koristio utjecaj i autoritet ministra u Vladi RH kako bi utjecao na zaposlenja u mirovinskom zavodu

USKOK je priopćio kako su proširili istragu otvorenu 19. veljače 2022. protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1985., 1977.) zbog osnovane sumnje u trgovanje utjecajem, pomaganja u trgovini utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Plenković se neće odreći svog ljubimca Aladrovića: Štiti ga i zakon koji je donio Joža Manolić
Plenković se neće odreći svog  ljubimca Aladrovića: Štiti ga i zakon koji je donio Joža Manolić

Sudeći prema navedenom iz USKOK-ovog priopćenja riječ je o proširenju istrage na ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.

Kako navodi USKOK, istraga se proširuje protiv prvookrivljenog Draka Horvata jer se sumnja da je od siječnja 2018. do travnja 2019. koristio utjecaj i autoritet ministra u Vladi RH kako bi utjecao na zaposlenje jedne kandidatkinje u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. USKOK također navodi kako se sumnja da mu je u tome pomagala i drugookrivljena pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, a da je Horav  zatražio uslugu od tadašnjeg ravnatelja HZMO-a, inače sedmookrivljenog u ovoj istrazi, što je tada bio Aladrović.

Uskok otvorio istragu protiv Aladrovića: Pogodovao je kod zapošljavanja dvoje ljudi
Uskok otvorio istragu protiv Aladrovića: Pogodovao je kod zapošljavanja dvoje ljudi

- Nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme za više radnih mjesta na koji se prijavila navedena kandidatkinja, Horvat je osobno i posredstvom Mandac od Aladrovića zatražio da joj prije provođenja pismenog testiranja dostavi zadatke koji će biti postavljeni na testiranju. To je Aladrović pristao učiniti te joj je posredstvom Mandac dostavio navedene zadatke i tako joj omogućio prednost nad ostalim kandidatima. Kandidatkinja je potom u natječajnom postupku ušla u krug odabranih kandidata te je s njom HZMO sklopio Ugovor o radu na određeno vrijeme.

Vlada skida imunitet Aladroviću i ide u izmjene Zakona kojima će se taj institut ukinuti za sve
Vlada skida imunitet Aladroviću i ide u izmjene Zakona kojima će se taj institut ukinuti za sve

Potom je Horvat , navodi USKOK, nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme za više radnih mjesta na koji se javila ista kandidatkinja, osobno i posredstvom svoje pomoćnice Mandac zatražio od Aladrovića da pogoduje kandidatkinji na isti način, što je sedmookrivljeni Aladrović i učinio i ponovno dostavio kandidatkinji zadatke posredstvom Mandac omogućivši joj na taj način prednost nad ostalim kandidatima. Nakon što je u natječajnom postupku kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je sklopio s njom Ugovor o radu na neodređeno vrijeme - stoji u priopćenju koje je objavio USKOK.

Kandidatkinja za koju su pogodovali na kraju je i dobila posao.

Aladrović: Zasad ne razmišljam o ostavci, nisu me kontaktirali iz DORH-a. Odgovorit ću na sve
Aladrović: Zasad ne razmišljam o ostavci, nisu me kontaktirali iz DORH-a. Odgovorit ću na sve

- Također, nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa za više radnih mjesta na koji se prijavila druga kandidatkinja, drugookrivljena Mandac je, na traženje VIII. okr., od Aladrovića tražila da na jednak način pogoduje i toj kandidatkinji. To je Aladrović pristao učiniti te je posredstvom Mandac. i VIII. okrivljenog dostavio kandidatkinji zadatke prije provođenja pismenog testiranja i tako joj omogućio prednost u natječajnom postupku. Nakon što je kandidatkinja u natječajnom postupku ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio Ugovor o radu na neodređeno vrijeme - izvijestili su iz USKOK-a.