News

Komentari 89

USKOK pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Darka Puljašića i njegovog zamjenika Pilona

USKOK pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Darka Puljašića i njegovog zamjenika Pilona

Nakon afere o kojoj su pisala 24sata, USKOK je pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Darka Puljašića i njegovog zamjenika Marija Pilona...

Nakon što smo objavili transkripte i ispovijesti direktora komunalca Josipa Viteza, USKOK je pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Darka Puljašića i njegovog zamjenika Marija Pilona

- USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1972.,1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem. (22. 1. 2021.)

Osnovano se sumnja da su tijekom siječnja 2020. godine, I. okr. koristeći se autoritetom gradonačelnika Grada Požege i II. okr. koristeći se autoritetom zamjenika gradonačelnika Grada Požege te predsjednika skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. (dalje Komunalac), u kojem trgovačkom društvu Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora navedenog trgovačkog društva da postupak javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je to društvo upravitelj provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima.

Tako su okrivljenici tražili da Komunalac u postupku javne nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na što direktor Komunalca nije pristao - navodi se u priopćenju USKOK-a.

Podsjetimo, radi se o aferi o kojoj su pisala 24sata. Šef Komunalca Josip Vitez tajno je snimio razgovore s gradonačelnikom Puljašićem i njegovim zamjenikom Mariom Pilonom. Tada je razotkrio pokušaje namještanja natječaja za projektiranje energetske obnove stambenih zgrada. Ovaj otac dvoje malodobne djece nije popustio pritiscima da posao dodjeli tek osam odabranih tvrtki. Jer, kako je rekao gradonačelnik, treba poslati poruku da će onima koji su uz njih "biti slatko".

Za 24sata Vitez je opisao kako su od njega tražili namještanja poslova, a kad je on to odbio, počeli su pritisci i prijetnje te je na kraju dobio otkaz. Vitez je sve snimio i predao USKOK-u još proljetos, a afera je buknula sada, kada smo preslušali i objavili dio sadržaja snimki  na kojima se nedvojbeno čuje kako Puljašić i Pilon Viteza nagovaraju da protuzakonito povjeri posao odabranima. Vitez je zbog nesuradnje dobio otkaz, a u ekskluzivnom razgovoru za 24sata otkrio kako je dobio poruke da će "mu skinuti glavu" jer ne sluša, ali i zašto bi sve opet ponovio. Pozvao je sve javne dužnosnike, direktore, da ne popuste i da prijave korupciju kako bi zemlja mogla ići naprijed. 

Najčitaniji članci