Obavijesti

News

Komentari 6

Božinović o navijačkim incidentima: 'To su huligani. Policija ne smije gubiti živce'

Božinović o navijačkim incidentima: 'To su huligani. Policija ne smije gubiti živce'

Ministar Božinović dao je izjavu za medije na temu navijačkih sukoba koji su se dogodili u Zagrebu

VIDEO

Šire Predsjedništvo HDZ-a održava jutros sjednicu. Nakon toga medijima će se obratiti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji će govoriti o jučerašnjim navijačkim sukobima u Zagrebu uoči utakmice Lokomotiva - Hajduk. Odgovorio je i na pitanje kad ćemo proglasiti kraj epidemije, ali i što s migrantskom krizom.

Govoreći o sukobima navijača, rekao je kako to nisu navijači nego huligani jer svi oni koji se na takav način žele sukobljavati u centru nekog grada, ne bi im se smjelo dopustiti da mašu bilo kojim drugim zastavama, osim onih huliganizma.

- Mi smo s HNS-om potpisali poseban protokol za utakmice visokog rizika gdje ravnateljstvo i policija zbog preraspodjela snaga preuzima odgovornost za javni red i sigurnost - rekao je Božinović i zahvalio građanima na prijavama jer kaže kako ni policija ne može biti u svakom kvartu.

Policija: Priveli smo 54 osobe u sukobima Boysa i Torcide, sve ukazuje da su bili dogovoreni...
Policija:  Priveli smo 54 osobe u sukobima Boysa i Torcide,  sve ukazuje da su bili dogovoreni...

- Nekada policija i pogriješi. Vidjeli smo slučaj u Splitu. Tada je učinjeno sve da se takve pojedince sankcionira - rekao je Božinović.

- Policija nema nikakvu toleranciju na činjenicu da je neki policajac izgubio živce, nema gubitka živaca kada je u pitanju policija. Građani su tu opravdano osjetljiviji nego na ovo. Ovo je pojava s kojom se moramo nositi, sprječavati. Ako imate ljude s dvadesetak prijava, što kaznenih što prekršajnih i nisu ili su minimalno bili kažnjavani, a na slobodi su, pitanje je šaljemo li mi kao društvo šaljemo poruku da je to apsolutno neprihvatljivo - rekao je Božinović.

- Ne mogu se navijačke skupine poistovijetiti s huliganima. Te organizacije nisu toliko strukturirane. Svi oni koji imaju riječ koja ima težinu u javnom prostoru moraju upozoriti na to - rekao je Božinović.

Osvrnuo se potom na jučerašnji sukob pa kaže da je uhićeno 50 ljudi, 15 ozlijeđeno. Policija je, smatra, napravila svoj posao. Treba pak, kaže, vidjeti reakciju ne samo institucija nego društva.

Načelnik policije o incidentu u Splitu: Ispričavam se gospodinu kojeg smo greškom uhitili
Načelnik policije o incidentu u Splitu: Ispričavam se gospodinu kojeg smo greškom uhitili

Upitan treba li pravosuđe biti strože, govori kako to nije tema za usput niti za pressicu s nogu, a ovo je, govori, društveni fenomen i treba pratiti epilog. Naposljetki, bi li HNS trebao reagirati, a ministar kaže da su to osobe koje se ne mogu povezati s klubovima, navijačima, hrvatskim klubovima ni sa sportom.

Pričao je i o pregovorima sa sindikatima.

- Ono ispregovarano nekoliko je puta rečeno, prošli tjedan kad smo postigli dogovor, nisam primijetio. Svi su rekli da moraju konzultirati članstvo, a ovo je prema svim popisima materije, Postignut je dogovor da bi se pomoglo radnicima. Nije tema daje li netko nešto i traži li onaj drugi nešto. Imamo odgovornost i pregled za funkcioniranje cijele države i tražimo rješenje da se pomogne, a i da sve funkcionira kako funkcionira. Veliki je to posao, ozbiljni preračuni. Ako reflektirate kako pogađa kriza, kako Vlada reagira i ako nas usporedite sa zemljama EU, vidjet ćete da smo u samom vrhu jer smo se tim pitanjima bavili - rekao je Božinović.

Grad Rijeka u ponedjeljak počinje uređivati prostor na kojem se zadržavaju migranti
Grad Rijeka u ponedjeljak počinje uređivati prostor  na kojem se zadržavaju migranti

Osvrnuo se i na temu migranata.

- Migrantske su se rute otvorile iz cijelog niza razloga, veliko je povećanje, a činjenica je da smo tranzitna zemlja i radimo sve za sigurnost države, kako bi Hrvatska pomogla ljudima u mjeri u kojoj je to moguće", kaže. Ne žele oni, govori, ostati u RH, ali imamo određene obaveze i pravne akte koji nas obvezuju. "Mislim da se nosimo dobro. Kažem vam, ako usporedite situaciju u RH i drugim državama vidjet ćete da kod nas prolazi vrlo civilizirano. Na određenim je trasama povećan prolazak, u komunikaciji smo s lokalnim samoupravama, ali migracije su tema s kojom ćemo se nositi godinama - rekao je Božinović.

Novinari su ga pitali i kada možemo očekivati kraj epidemije.

- To ćemo kad o tome epidemiolozi odluče izvijestiti ministra zdravstva, a on Vladu - rekao je i dodao da se dokumenti mogu produživati i da svi šalteri normalno rade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...