Obavijesti

News

Komentari 41

VIDEO Tomašević: Novi sustav odvoza otpada funkcionira, pokazali smo to u centru grada'

VIDEO Tomašević: Novi sustav odvoza otpada funkcionira, pokazali smo to u centru grada'

Prošla su 3 dana otkako je Zagreb uveo novi sistem odvoza otpada s plavim ZG vrećicama za miješani komunalni otpad. Gradonačelnik će se zasigurno osvrnuti na rezultate novog odvoza nakon 3 dana primjene

VIDEO

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zajedno sa zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec održava redovnu konferenciju za medije.

Prošla su 3 dana otkako je Zagreb uveo novi sistem odvoza otpada s plavim ZG vrećicama za miješani komunalni otpad. Gradonačelnik će se zasigurno osvrnuti na rezultate novog odvoza nakon 3 dana primjene.

PRATITE UŽIVO:

Zamjenica Danijela Dolenec se prva obratila novinarima s informacijama o objavljenim natječajima konkretno za stipendiranje učenika i studenata.

- Važno nam je istaknuti da nam je cilj bio ojačati program stipendiranja u smjeru ranjivih skupina. Nastavljamo i dobar program od ranije koji se odnosi na studente romske nacionalne manjine - kazala je Dolenec i naglasila da su iznimno bitne i stipendije za deficitarna zanimanja.

Plenković o ZG vrećicama: Ovo je naglo rješenje, još ćemo vidjeti koliko ima efekta...
Plenković o ZG vrećicama: Ovo je naglo rješenje, još ćemo vidjeti koliko ima efekta...

- Natječaji su otvoreni do 31. listopada, a bit će stipendirano više do 1000 učenika i studenata. Za učenike stipendije iznose 2700 i 3800 za studente i to čini naš program najizdašnijim - rekla je Dolenec te istaknula da se time povećava i broj stipendista.

Advent u Zagrebu

- Dugo nismo bili u zgradi gradske uprave jer smo otvarali škole, njih ukupno šest u mjesec dana. Morat ćemo ponoviti natječaj za Advent budući da niti jedna ponuda nije odgovarala natječaju. Riječ je o 5 od 10 natječaja za prigodnu prodaju gdje ponuditelji nisu zadovoljili uvjete u širem centru - otkrio je Tomašević.

Tomislav Tomašević: Fake news je da je volumen vrećica manji, to može svatko i provjeriti
Tomislav Tomašević: Fake news je da je volumen vrećica manji, to može svatko i provjeriti

- Prvi put smo ponudili i lokacije izvan centra grada, po kvartovima, ali tu nije bio velik interes. Bila je samo jedna ponuda koja nije zadovoljavala uvjete pa ćemo i tamo ponoviti natječaj. Ići će advent i po tržnicama i po kvartovima - zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Manjak radnika u Holdingu

Gradonačelnika su novinari pitali oko nedostatka radnika u gradskom poduzeću o kojem se doznalo nakon što je u javnost procurio mail u kojem Holding poziva otpuštene radnike iz Call centra da se vrate na posao.

30 pitanja i odgovora o odvozu otpada u Zagrebu: Kako do vrećica, koje su uštede i kazne
30 pitanja i odgovora o odvozu otpada u Zagrebu:  Kako do vrećica, koje su uštede i kazne

- Bilo je malo oscilacija zbog nekolicine radnika koji su pozvani, ali mislim da su odbili. U call centru je došlo do povećane potrebe za radom samo zato što je 70 tisuća korisnika GPZO-a odlučilo preći na uslugu - dodao je.

O novom sustavu otpada

Tomašević je otkrio da će građani i dalje moći u Holdingu preuzimati sve vrećice, a otkrio je i kakva će biti situacija s kontejnerima izvan boksova te hoće li se kažnjavati.

- Nekad mi je malo to sve smiješno te sve karikaturalne kritike pogotovo od onih koji su 20 godina bili u gradskoj upravi, a sada su jako pametni. Prva stvar, sustav funkcionira, pogotovo u centru grada na koji smo se fokusirali. Pogledajte kante, pogledajte sadržaj kanti unutra su ZG vrećice. U jezgri Zagreba živi 20 tisuća ljudi i ovaj tjedan je izdana samo jedna jedina kazna. - objasnio je.

Posjetili smo centar Zagreba: 'Novi model nam nije problem, ulica ljepše izgleda bez kanti'
Posjetili smo centar Zagreba: 'Novi model nam nije problem,  ulica  ljepše izgleda bez kanti'

Ta je kazna izdana osobi koja je stavljala  glomazni otpad na javnu površinu te je odmah platila kaznu na licu mjesta, kaže Tomašević, jer je znala što radi. Maknuto je nekoliko tisuća kanti, a do kraja tjedna bit će maknuto još 4 tisuće. Izdali su 70-ak upozorenja. Prodano je više od 600 tisuća paketa ZG vrećica, otkrio je zagrebački gradonačelnik. 

- Kada se sredi sve u centru, fokus će prijeći na ostatak kvartova - dodao je.

- Razumni smo i ne želimo kažnjavati ljude bez veze. Cilj je edukacija jer vidi se u centru kako je to i ljepše i bolje kada grad nije Kantograd, kao da je drugi grad i to nam je cilj - naglasio je.

U Zagrebu će nastati kaos zbog novog sustava odlaganja smeća
U Zagrebu će nastati kaos zbog novog sustava odlaganja smeća

- U smislu kapaciteta Čistoće, provjeravao sam hoće li biti problema, ali problema nema. Odvoz se eventualno preskoči, ako je netko autom zagradio pristup kontejnerima - dodao je.

- Kroz nekoliko tjedana će doći još desetak kamiona čistoće da pojačaju postojeće kapacitete, riječ je o najmu kamiona, a stalno su u tijeku i natječaji za zapošljavanje u toj podružnici. S jedne strane, podsjetit ću, na katastrofične prognoze da će centar grada bit u kaosu, kao što se to dogodilo u centru svih ostalih gradova koji su, poput Zagreba, prošli ovaj test - otkrio je Tomašević.

Tomašević: Centar grada je čist, građani se drže reda
Tomašević: Centar grada je čist, građani se drže reda

Osvrnuo se i na kritike da su kao zelena vlast uveli milijune plastičnih vrećica.

- Broj plastičnih vrećica će se smanjiti jer se potiče odvajanje,  a vi kupovinom vrećica kupujte uslugu. Također, sve ZG vrećice su napravljene od recikliranog materijala - istaknuo je.

Demantirao je navode da Grad Zagreb nije spreman za novi model, za koji kaže da dolazi od onih koji su do sada bili na vlasti i prema kojima, tvrdi, Grad Zagreb nikada ne bi bio spreman.

Tomašević najavio žalbu zbog kazne od 3.000 kuna: 'Duboko se ne slaže s tom odlukom'
Tomašević najavio žalbu zbog kazne od 3.000 kuna: 'Duboko se ne slaže s tom odlukom'

- Sustav će se uhodavati neko vrijeme i postojeće odluke će se revidirati. Fiksna cijena je nekima veća nego do sada, ali ona je manja od mnogih gradova u Hrvatskoj - rekao je Tomašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...