Obavijesti

News

Komentari 13

Uskoro kreće izgradnja prve zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu te organizirana obnova

Uskoro kreće izgradnja prve zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu te organizirana obnova

Damir Vanđelić je predstavio redovito izvješće o radu Fonda najavivši kako ovo tijelo preuzima tzv. organiziranu nekonstrukcijsku obnovu, koja kreće početkom iduće godine. Javni poziv kreće od 25. listopada

VIDEO

Nakon godinu dana i sedam mjeseci od potresa koji je pogodio Zagreb, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju, u Zagrebu uskoro kreće izgradnja prve zamjenske obiteljske kuće. Pripremni radovi su već krenuli. Naime, provedba uklanjanja obiteljske kuće od predaje zahtjeva vlasnika Ministarstvu graditeljstva do završetka uklanjanja trajala je četiri mjeseca - od veljače do lipnja ove godine, istaknula je Željka Mutnjaković-Prebeg, direktorica Službe za tehničko-financijsku kontrolu usluga projektiranja i revizije Fonda za obnovu. 

Radovi na izgradnji prve zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu

Sada je u tijeku projektiranje zamjenske kuće od 55 kvadrata, koje bi trebalo biti gotovo idućeg tjedna. Radovi bi trebali krenuti u veljači.

- Rok predviđen za izradu projekta je 45 dana, do sredine prosinca, nakon čega se priprema nabava za ugovaranje izvođača radova izgradnje zamjenske kuće. Predviđeno je da krajem siječnja ili početkom veljače odaberemo izvođača, a procijenili smo da bi rok za izvođenje ove obiteljske kuće bio osam mjeseci. Nadamo se da će biti i prije obzirom na vrstu kojom će se kuća graditi - rekla je Mutnjaković-Prebeg dodavši kako je načelno ovakav vremenski plan predviđen za izgradnju svih zamjenskih obiteljskih kuća. 

Dakle, istaknuo je ravnatelj Fonda Damir Vanđelić, potrebno je 12-13 mjeseci od dobivanja odluke do useljenja u kuću. 

Bauk: Djeca rođena u vrijeme potresa već hodaju, a obnova još nije počela niti puzati
Bauk: Djeca rođena u vrijeme potresa već hodaju, a obnova još nije počela niti puzati

- To je otprilike rok s određenim rezervama obzirom i na vremenske uvjete. Ako se sve poklopi, ako su i vremenski uvjeti dobri, taj period može biti i kraći - rekao je.

Za izgradnju zamjenske zgrade od otprilike tri etaže bilo bi potrebno oko mjesec i pol više od ovih predviđenih 12-13 mjeseci za obiteljske kuće.

Najveća obiteljska kuća koja se gradi kao zamjenska sukladno Zakonu je 80 kvadrata. Ako žele veću, građani razliku moraju financirati sami. 

Uskoro kreće organizirana nekonstrukcijska obnova zgrada koju će provoditi Fond, a ne građani sami

Pozdravio je i što je Ministarstvo prilikom izrade izmjena Zakona o obnovi usvojilo prijedlog Fonda, kojim ono dobiva ingerenciju tzv. organizirane nekonstrukcijske obnove, koja je dosadašnjim zakonom bila predviđena na način da su građani morali sami organizirati projektante i izvođače, to financirati, a onda podnijeti račune za refundaciju tih sredstava.

Vlada se igra zakonima, dok volonteri grade kuće na Baniji
Vlada se igra zakonima, dok volonteri grade kuće na Baniji

- Sada će Fond biti zadužen za organizaciju obnove nekonstrukcijskih elemenata, a to su na višestambenim, poslovno-stambenim zgradama i obiteljskim kućama popravci dimnjaka, zabatnih zidova... - rekao je i najavio otvaranje javnog poziva za iskazivanje interesa za nekonstrukcijsku obnovu u ponedjeljak 25. listopada.

- Zahtjevi će se moći predavati digitalno na stranicama Fonda ili na nekoj lokaciji koju odrede jedinice lokalne uprave - dodao je.

Masovni radovi u Gradu kreću u siječnju ili veljači iduće godine. 

- Ideja ovakve obnove tisuće objekata na kojima još nisu obnovljeni dimnjaci, krovovi, zabatni zidovi je da se u jednoj organiziranoj obnovi, koja također omogućuje i prometnu regulaciju, što je iznimno važno, posebno u Zagrebu. Početkom studenog bi se raspisao natječaj, koji bi trebao biti masovan pa će građani tada moći predati zahtjeve, nakon čega bi se nekonstrukcijska obnova počela organizirati u siječnju i veljači. To će biti masovni radovi i zato se moramo dogovoriti s Gradom Zagrebom oko prometnih rješenja da se ne izazovu zastoji u prometu - pojasnio je istaknuvši kako je to jako dobra vijest.

Do sada je po postojećem Zakonu nekonstrukcijski obnovljeno tek 780 zgrada, a u evidenciji za obnovu ih ima oko 10.000, istaknuo je Vanđelić.

- Sada će svi troškovi nekonstrukcijske obnove biti pokriveni od strane Fonda - istaknuo je naglasivši kako se organizirana nekonstrukcijska obnova traje od dva tjedna do dva mjeseca. 

Dobrim je ocijenio i što će s izmjenama Zakona konstrukcijska obnova biti pokrivena 100 posto od strane države i lokalnih jedinica.

Oporba je kritizirala u Saboru izmjene Zakona u dijelu koji omogućuje uplatu sredstava i prije obnove upraviteljima zgrada, dok će vlasnicima obiteljskih kuća novac refundirati nakon obnove ili po ispostavi svakog računa o izvođenim radovima. 

- Kada se radi o isplati novca unaprijed, morate imati određenu sigurnost. Kod uplate upraviteljima zgrada postoji veća sigurnost da taj novac on neće zlouporabiti jer je pravna osoba koja ima ugovor za suvlasnicima zgrade. Smatram da bi bilo dobro da se nađe način da se i njima omogući uplata unaprijed kako bi mogli avansirati radove i na taj način započeti gradnju i ta treba naći koji su to instrumenti kojima bi ti građani mogli dati određene garancije - kaže Vanđelić.

Ponovno su uspjeli pokrenuti sve natječaje

Kao iznimno dobro je istaknuo i to što su nakon donošenja drugog programa mjera početkom rujna, ponovno uspjeli pokrenuti sve natječaje koji su ranije propadali zbog preniskih propisanih cijena arhitektonskih usluga, zahvaljujući čemu je većina usluga potrebnih za provedbu zaprimljenih odluka ili ugovorena ili u završnoj fazi nabave i ugovaranja.

Fond za obnovu dosad je proveo 264 jednostavne nabave, 123 javne nabave te 28 dražbi.

Imaju donatora za dom, ali radi birokracije ne mogu ništa: 'Pa kuća će se djeci srušiti na glavu'
Imaju donatora za dom, ali radi birokracije ne mogu ništa: 'Pa kuća će se djeci srušiti na glavu'

- Uspješno smo do danas uspostavili dinamičke sustave javne nabave vezane uz aktivnosti iz programa mjera, a to su dinamički sustav za usluge operativne koordinacije, usluge kontrole projekta, usluge tehničko financijske kontrole i usluge projektiranja. Dinamički sustavi nabave omogućuju nam fleksibilnost i brzinu provedbe samog ugovaranja potrebnih usluga za provođenje obnove, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, a istovremeno su otvoreni svim gospodarskim subjektima koji su zainteresirani za sudjelovanje - istaknuo je direktor Sektora za javnu nabavu Saša Miroslavić.

Prva javna ustanova koja će imati sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja

Fond će, kao prva javna institucija u Hrvatskoj, implementirati sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja. 

Dosad je srušeno 11 obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, naveo je prezentirajući redovno izvješće o radu Fonda, a ugovoreni su izvođači za rušenje preostalih 13 kuća za koje je Fond zaprimio odluke resornog Ministarstva.  Osim 24 odluke o uklanjanju postojeće kuće, Fond je od Ministarstva zaprimio jednu odluku o obnovi postojeće potresom uništene zgrade, jednu odluku o gradnji zamjenske kuće koja je u tijeku te je isplatio 738 novčanih naknada za privremenu zaštitu potresom uništenih nekretnina.

- U Ministarstvu graditeljstva se nalazi 13.703 zahtjeva građana, a od toga je 511 obrađeno, što je 3,93 posto i tu imamo i dalje određeni zastoj. Fond za obnovu zadužen je za isplatu novčanih naknada, za što je podnesen 4571 zahtjev te obnovu višestambenih, stambeno-poslovnih zgrada i zamjenskih obiteljskih kuća, za što su podnesena 2853 zahtjeva. Ministarstvo je izdalo 2243 konačna upravna akta, što je nekih 15 posto u odnosu na broj zahtjeva koji su dobili. Ukupni broj zahtjeva po javnom pozivu za novčanu naknadu i za obnovu po Zakonu o obnovi je 15.886 - rekao je.

Od siječnja do 30. rujna, Fond je utrošio 45 milijuna kuna - većina troškova je vezana uz obnovu, a manji dio je utrošen na operiranje samog Fonda. Imaju 50 zaposlenih, što je, naglasio je Vanđelić, pola koliko im je zapravo potrebno, stoga će idući tjedan razgovarati o dodatnom zapošljavanju i imenovanju zamjenika ravnatelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava